today-is-a-good-day
16.5 C
Athens

Οι εσωκομματικές «ζυμώσεις» και οι στρατηγικές κινήσεις Μητσοτάκη στη «σκακιέρα» της Ν.Δ.

Αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επιμένει ότι «η συνοχή της κυβέρνησης δεν απειλείται​», τα «πιόνια» στην εσωκομματική σκακιέρα έχουν αρχίσει να κινούνται, όπως φαίνεται, από τη σκληρή αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Σαμαρά και τις ζυμώσεις, εντός ΝΔ, όπου εξυφαίνονται πολιτικά σενάρια, πάσης φύσεως…

Του Κώστα Πασίση

Οι συνεχείς αιχμές του Αντώνη Σαμαρά, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον διάλογο με την Τουρκία, έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στο Μαξίμου και στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήκωσε το «γάντι» και απάντησε επίσης με υψηλούς τόνους.

Η εσωκομματική σύγκρουση, με ευθύνη του πρώην Πρωθυπουργού, φαίνεται να έχει πάρει διαστάσεις που υπερβαίνουν το πλαίσιο των συνηθισμένων εντάσεων μέσα σε ένα κυβερνητικό κόμμα.

Γι αυτό και χθες η κυβέρνηση, προσπάθησε να εκτονώσει την κατάσταση, μη προβαίνοντας σε περαιτέρω σχολιασμό των κύκλων του Μεσσήνιου πολιτικού ο οποίος δείχνει να ακολουθεί τακτικές παρελθόντων ετών…

Ερωτήματα ανακύπτουν σχετικά και με τους βαθύτερους λόγους αυτής της αντιπαράθεσης.

Είναι η διαφωνία για το διάλογο με την Τουρκία η πραγματική αιτία της σύγκρουσης, ή μήπως πρόκειται για πολιτική πρόφαση που εξυπηρετεί άλλες επιδιώξεις ή σκοπιμότητες…

Λέγεται επίσης ότι υπάρχει προσωπική ενόχληση του κ. Σαμαρά, επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επικοινωνεί μαζί του για τη χάραξη της στρατηγικής της ΝΔ (που είναι δική του αρμοδιότητα και ευθύνη) και επιμένει να μη στρίβει το τιμόνι του κόμματος προς τα δεξιά, όπως επιθυμεί ο πρώην Πρωθυπουργός.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης, πολιτικός φίλος του κ. Σαμαρά, ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι η κόντρα τους δεν οφείλεται σε πολιτικές διαφορές ή διαφωνίες αλλά σε «κακή χημεία στις διαπροσωπικές σχέσεις των δύο που έχουν αναπτυχθεί». Και ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει μαζί του!

Αλλά απ ότι διαφαίνεται δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο, μετά την ανάρμοστη συμπεριφορά Σαμαρά.

Ερμηνείες και σενάρια

Σε αυτή τη συγκυρία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως προέβη σε μια κίνηση τακτικής, σε μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης με την ισχυρή «καραμανλική» πτέρυγα του κόμματος.

Προσέφερε στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή πολιτική κάλυψη αναφορικά με τη χρεοκοπία της χώρας, αποδίδοντας τις ευθύνες της οικονομικής κρίσης στο ΠΑΣΟΚ.

Η χείρα φιλίας στον Καραμανλή αποκτά προστιθέμενη αξία καθώς γίνεται σε μια περίοδο που εκκρεμεί η συνάντηση Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη στο Μαξίμου.

Σύμφωνα με στέλεχος της ΝΔ, με το συγκεκριμένο άνοιγμα φαίνεται ότι ο αρχηγός της ΝΔ επιδιώκει την αποκατάσταση και τη βελτίωση της σχέσης με τον Καραμανλή, η οποία είχε ψυχρανθεί το τελευταίο διάστημα.​

Ωστόσο άλλοι υποστηρίζουν ότι η κίνηση Μητσοτάκη ήταν μονόδρομος καθώς το Μαξίμου δε μπορεί να διαχειριστεί δυο «μέτωπα» ταυτόχρονα (Καραμανλής – Σαμαράς).

Μια ενδεχόμενη προσέγγιση Μητσοτάκη – Καραμανλή, ενισχύει σημαντικά τη συνοχή του κόμματος, με δεδομένο ότι στη Βουλή έρχονται δύσκολες ψηφοφορίες το επόμενο διάστημα και τίποτε δεν είναι δεδομένο, όπως δηλώνουν ακόμη και δημόσια κυβερνητικοί βουλευτές.

Παράλληλα στο παρασκήνιο (από τα …έγκατα του Μαξίμου άραγε;) άρχισαν να κυκλοφορούν σενάρια, ότι ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να πάει σε πρόωρες εκλογές, αν κάποιοι βουλευτές μετατρέψουν τις αιρετικές ερωτήσεις τους σε άρνηση ψήφου στην κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως έχει δεσμευτεί ότι οι εκλογές θα γίνουν, στην ώρα τους, στο τέλος της 4ετιας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ