today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Ο Τραμπ λέει πως θα απολύσει τον ειδικό εισαγγελέα, ο Μπρους Σπρίνγκστιν υποστηρίζει την Χάρις

Ο ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι, αν κερδίσει τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, θα απολύσει τον ειδικό εισαγγελέα Τζακ Σμιθ, ο οποίος έχει καταθέσει δύο ομοσπονδιακές προσφυγές εναντίον του πρώην προέδρου.

«Είναι πανεύκολο. Θα τον απέλυα σε δύο δευτερόλεπτα», δήλωσε χθες, Πέμπτη, ο Τραμπ όταν ερωτήθηκε από τον συντηρητικό παραγωγό podcast Χιου Χιούιτ αν θα έδινε χάρη στον εαυτό του ή θα απέλυε τον Σμιθ.

Ο Σμιθ, ο οποίος έχει διοριστεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ, έχει καταθέσει δύο προσφυγές εναντίον του Τραμπ.

Η μία αφορά τέσσερις κατηγορίες για εκλογική απάτη σε σχέση με τις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου 2021.

Η άλλη αφορά τα άκρως απόρρητα έγγραφα που πήρε μαζί του ο Τραμπ αφού έφυγε από την προεδρία. Φωτογραφίες με σωρούς τέτοιων εγγράφων να βρίσκονται μέσα σ’ ένα μπάνιο του θερέτρου του Τραμπ Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα κυκλοφόρησαν σε όλο τον κόσμο.

Ο Σμιθ αναθεώρησε το κατηγορητήριο για απόπειρα εκλογικής απάτης το καλοκαίρι, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο χορήγησε στους προέδρους των ΗΠΑ εκτεταμένη ασυλία για επίσημες πράξεις τους. Μία αμφιλεγόμενη διορισμένη από τον Τραμπ δικαστής στη Φλόριντα, η Έιλιν Κάνον, απέρριψε την προσφυγή για τα απόρρητα έγγραφα, όμως ο Σμιθ κατέθεσε έφεση.

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει άλλη μια δικαστική υπόθεση στην Τζόρτζια, όμως πρόκειται για μια πολιτειακή υπόθεση επί της οποίας η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, κατά συνέπεια και ο πρόεδρος, δεν έχουν δικαιοδοσία.

Σε μια άλλη πολιτειακή υπόθεση στη Νέα Υόρκη, την αποκαλούμενη υπόθεση «hush money» (χρήματα για εξαγορά σιωπής), ο Τραμπ καταδικάσθηκε για 34 αδικήματα. Η επιβολή της ποινής στην υπόθεση επαναπρογραμματίσθηκε για τις 26 Νοεμβρίου, μετά τις εκλογές. Ο Τραμπ προσπαθεί να ανατρέψει αυτές τις καταδίκες.

– Ο Μπρους Σπρίνγκστιν υποστηρίζει την Χάρις, αποκαλεί τον Τραμπ «τύραννο» –

Στο μεταξύ, στην προεκλογική εκστρατεία της δημοκρατικής υποψήφιας και Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, ο θρύλος της ροκ Μπρους Σπρίνγκστιν ανέβηκε χθες, Πέμπτη, στο βήμα στην Ατλάντα της Τζόρτζια για να εκφράσει την υποστήριξή του προς αυτή και να καταδικάσει τον Τραμπ.

Ο Τραμπ «είναι υποψήφιος για να γίνει ένας αμερικανός τύραννος», είπε ο Σπρίνγκστιν απευθυνόμενος στους υποστηρικτές της Χάρις και πρόσθεσε ότι ο ρεπουμπλικανός δεν καταλαβαίνει τη χώρα ούτε τι σημαίνει να είσαι Αμερικανός.

Ο Σπρίνγκστιν δήλωσε ότι υποστηρίζει την Χάρις επειδή θέλει να δει κάποιον στο Λευκό Οίκο που να σέβεται το Σύνταγμα των ΗΠΑ και να έχει στόχο να οικοδομήσει μια οικονομία για τη μεσαία τάξη. Ο διάσημος τραγουδιστής ερμήνευσε επίσης μερικά τραγούδια με μια ακουστική κιθάρα και φυσαρμόνικα για τους συγκεντρωμένους.

Η Τζόρτζια είναι μία από τις επτά αποκαλούμενες αμφίρροπες πολιτείες που θεωρούνται αποφασιστικής σημασίας για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Για να κερδίσει, ένας υποψήφιος χρειάζεται 270 ψήφους εκλεκτόρων. Η Τζόρτζια έχει 16 εκλεκτορικές ψήφους.

Πριν από τέσσερα χρόνια, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν νίκησε τον Τραμπ στην πολιτεία αυτή με διαφορά λίγο λιγότερες από 12.000 ψήφους. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Τραμπ έχει οριακό προβάδισμα στην Τζόρτζια, την επιλεγόμενη «πολιτεία του ροδάκινου», αλλά οι περισσότεροι θεωρούν πως η διαφορά είναι πολύ μικρή για να θεωρηθεί δεδομένη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ