today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

Η Χαμάς θέλει η Ρωσία να πιέσει τον Παλαιστίνιο πρόεδρο προς μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας για τη μεταπολεμική Γάζα

Η ένοπλη ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς θέλει η Ρωσία να πιέσει τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας για τη μεταπολεμική Γάζα, όπως δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ύστερα από συνομιλίες στη Μόσχα.

Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, συναντήθηκε με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Μιχαΐλ Μπογκντάνοφ.

«Συζητήσαμε θέματα που σχετίζονται με την παλαιστινιακή εθνική ενότητα και τη δημιουργία μιας κυβέρνησης που θα κυβερνήσει τη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο», δήλωσε ο Μαρζούκ σύμφωνα με το RIA.

Ο Μαρζούκ δήλωσε ότι η Χαμάς ζήτησε από τη Ρωσία να ενθαρρύνει τον Αμπάς, που συμμετέχει στη σύνοδο BRICS στο Καζάν, για να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, όπως μετέδωσε το RIA.

Ο Αμπάς είναι επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία κυβερνά τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Η Παλαιστινιακή Αρχή εγκαθιδρύθηκε πριν από τρεις δεκαετίες στο πλαίσιο της μεταβατικής συμφωνίας ειρήνης, που είναι γνωστή ως Συμφωνίες του Όσλο, και ασκεί περιορισμένη εξουσία σε τμήματα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, την οποία οι Παλαιστίνιοι θέλουν να αποτελέσει το επίκεντρο ενός μελλοντικού ανεξάρτητου κράτους.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, που ελέγχεται από την οργάνωση Φάταχ του Αμπάς, έχει εδώ και καιρό τεταμένες σχέσεις με τη Χαμάς, την ισλαμιστική οργάνωση που διοικεί τη Γάζα, ενώ είχαν ξεσπάσει συγκρούσεις μεταξύ των δύο οργανώσεων πριν η Φάταχ εκδιωχθεί από τον θύλακα το 2007.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή του στο να εμπλακεί η Παλαιστινιακή Αρχή στη διακυβέρνηση της Γάζας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ