today-is-a-good-day
16.2 C
Athens

Μάχη κορυφής στη Βουλή για τις πυρκαγιές – Πού εστιάζει το Μαξίμου 

Έτοιμος για όλα, υψηλοί τόνοι αν χρειαστεί, αλλά και υπευθυνότητα και ενδεχομένως με διάθεση συνεννόησης σε ζητήματα δημοκρατικής τάξης, αναμένεται να εμφανιστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, με αφορμή τον απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου και τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης αναφορικά με τη στήριξη των πληγέντων.

Του Κώστα Πασίση 

Η συζήτηση στο Κοινοβούλιο αποτελεί για το Μαξίμου ένα δύσκολο τερέν, καθώς καλείται να διαχειριστεί πολλαπλά «πυρά» από τα κόμματα της Κεντροαριστεράς αλλά και της Δεξιάς, που έχουν αναθαρρήσει μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Η σημερινή κοινοβουλευτική κόντρα έχει ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον επειδή είναι η πρώτη του Νίκου Ανδρουλάκη, μετά την επανεκλογή του στην ηγεσία του κόμματος του και η κυβέρνηση αναμένει τα δείγματα γραφής του, ως κόμμα της …Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με δεδομένο τον κατακερματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και τη καθοδική του πορεία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Βουλή, έχοντας ως δεδομένο ότι πολύ γρήγορα η συζήτηση θα μετατραπεί σε μια εφ’ όλης της ύλης  αντιπαράθεση, με την ακρίβεια και τα ελληνοτουρκικά να είναι σε πρώτο πλάνο.

Όσον αφορά το κεντρικό θέμα της «μονομαχίας», τις πρόσφατες  καταστροφικές πυρκαγιές ο Πρωθυπουργός απέναντι στις κατηγορίες για ανεπαρκή αντίδραση της κυβέρνησης,  θα παρουσιάσει με λεπτομέρεια το έργο που έχει γίνει και θα αναλάβει τις ευθύνες που αναλογούν στον κρατικό μηχανισμό, χωρίς υπεκφυγές και αφορισμούς, όπως το έχει κάνει και στο παρελθόν…

Η κυβέρνηση πάντως δε θα  επικεντρωθεί μόνο στο παρελθόν, αλλά θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο μέλλον, με έμφαση στην πρόληψη, την ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης και την προστασία του περιβάλλοντος.

Το πολιτικό ζητούμενο, όμως, σήμερα για το Μαξίμου είναι το νέο (;) πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ και η στρατηγική Ανδρουλάκη ο οποίος γνωρίζει ότι η πολιτική συγκυρία κρύβει ευκαιρίες για το κόμμα του, μετά τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση δε περιμένει θεαματικές αλλαγές και είναι άκρως επιφυλακτική απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, ως δείγμα καλής θέλησης και συναίνεσης βλέπει θετικά την τροπολογία της Χαριλάου Τρικούπη, με την οποία ζητείται η αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης στους Σπαρτιάτες.

Η αποδοχή της από την κυβέρνηση είναι ένα μήνυμα ότι υπάρχει χώρος για πολιτικό διάλογο και συνεργασία με την αντιπολίτευση σε καίρια ζητήματα, κάτι που έχει ανάγκη η χώρα για να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις.

Με το βλέμμα στον Ανδρουλάκη

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης, ανανεωμένος μετά την επανεκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται να προσέρχεται στη Βουλή με υψηλές φιλοδοξίες καθώς στοχεύει – όπως έχει επισημάνει στις συνεντεύξεις του – το κόμμα του να αποτελέσει την αξιόπιστη εναλλακτική λύση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

Σήμερα πάντως αναμένεται να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στον Πρωθυπουργό, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση βαριές ευθύνες για την ανεπαρκή αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στις πυρκαγιές.

Όπως αναφέρει συνεργάτης του θα ζητήσει άμεσα ριζικές αλλαγές στο σύστημα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να θωρακιστεί η χώρα απέναντι στις ολοένα αυξανόμενες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, θέτοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια της ζωής των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι βέβαιο ότι σήμερα θα εστιάσει τα βέλη του, με ακόμη μεγαλύτερη πυκνότητα στην Ελληνική Λύση, τη Φωνή Λογικής και τη ΝΙΚΗ, που αποτελούν μεγάλο αγκάθι για την ΝΔ.

Ειδική προσοχή θα δοθεί στις επιθέσεις που είναι βέβαιο ότι θα δεχθεί ο Μητσοτάκης από τα δεξιά, με επίκεντρο θέματα όπως η διαχείριση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η οικονομική κατάσταση.

Η «γραμμή» είναι ότι η κυβέρνηση παραμένει υπεύθυνη δύναμη που υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα με ρεαλισμό, και απορρίπτει τις υπερβολικές πατριωτικές κορώνες…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ