Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ μπαίνουν 1.037 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοπασχολούμενοι σε σύνολο 700.000 (δηλαδή μόλις το 0,26%) που υπέβαλαν αίτηση αμφισβήτησης, καθώς κλήθηκαν να πληρώσουν υψηλό φόρο λόγω των αλλαγών στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης. Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν να ελεγχθούν προκειμένου να αποδείξουν ότι το πραγματικό τους εισόδημα είναι χαμηλότερο από το τεκμαρτό.
Μάλιστα από τους περίπου 1.000 φορολογούμενους που υπέβαλαν ένσταση, οι 686 είναι «δικαιολογημένοι» καθώς υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι που οδήγησαν σε μειωμένη επιχειρηματική δραστηριότητα και κατ’ επέκταση χαμηλότερο εισόδημα, λόγω νοσηλείας, στρατιωτικής θητείας, εγκυμοσύνης ή φυσικών καταστροφών.
Ωστόσο, οι υπόλοιποι θα ελεγχθούν εξονυχιστικά από την εφορία, καθώς οι αρμόδιες αρχές έχουν το δικαίωμα να επεκτείνουν τον έλεγχο σε βάθος πενταετίας για όλα τα περιουσιασά και ειδοσηματικά τους στοιχεία, όπως ενοίκια, μερίσματα, τόκοι, σπίτια και αυτοκίνητα, τραπεζικές καταθέσεις, δάνεια και κρυπτονομίσματα, σκάφη αναψυχής, μέχρι και δαπάνες για ταξίδια.
Η αίτηση αμφισβήτης πάντως δεν σημαίνει και απαλλαγή από την υποχρέωση κανονικής εξόφλησης του φόρου που τους βεβαιώθηκε, καθώς αν η ΑΑΔΕ αποδεχθεί λανθασμένο υπολογισμό, θα γίνει επανεκκαθάριση του φόρου, ωστόσο οι μηνιαίες δόσεις θα πρέπει να πληρώνονται κανονικά.
Υπενθυμίζεται ότι με το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης, η εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων έβγαλε αυξημένο φόρο 440 εκατ. ευρώ, φέρνοντας τους ελεύθερους επαγγελματίες στη δεύτερη θέση της κλίμακας των δηλωθέντων εισοδημάτων με μέσο εισόδημα 13.091 ευρώ, μετά τους μισθωτούς οι οποίοι δηλώνουν ετήσιο εισόδημα 16.470 ευρώ.
Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων αμφισβήτησης θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 16 Νοεμβρίου μόνο για μέλη Νομικών Προσώπων με απλογραφικά βιβλία.
Πάντως, σύμφωνα με λογιστές, το νέο σύστημα τεκμαρτής φορολόγησης οδήγησε σε μαζικό κλείσιμο βιβλίων ελευθέρων επαγγελματιών που φαίνονταν να έχουν ενεργή δραστηριότητα, ωστόσο στην πραγματικότητα ήταν σε αδράνεια.
Νωρίτερα η αυτόματη υποβολή φορολογικών δηλώσεων
Στο μεταξύ, νωρίτερα αναμένεται να «τρέξει» η προετοιμασία για την αυτόματη υποβολή φορολογικών δηλώσεων για 1,4 εκατ. φορολογούμενους με εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις. Οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις θα είναι έτοιμες για υποβολή από τις αρχές Απριλίου προκειμένου οι φορολογούμενοι να κερδίσουν την έκπτωση του 4% σε περίπτωση που εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο.
Στις αυτόματες φορο-δηλώσεις οι φορολογούμενοι θα βλέπουν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ενώ όσοι δεν θα υποβάλουν οι ίδιοι τη δήλωσή τους, θα το κάνει για αυτούς η ΑΑΔΕ έως το τέλος Απριλίου.
Σημειώνεται ότι από το επόμενο έτος, η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινά στις 15 Μαρτίου και θα ολοκληρώνεται στις 15 Ιουλίου τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα.
Η έκπτωση για όσους καταβάλουν ολόκληρο το ποσό του φόρου εισοδήματος μέχρι την 31η Ιουλίου κάθε έτους θα διαμορφώνεται ανάλογα με το χρόνο υποβολής της δήλωσης ως εξής:
– 4% έκπτωση για όποιον υποβάλλει δήλωση από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου.
– 3% έκπτωση από 1 Μαΐου έως 15 Ιουνίου.
– 2% έκπτωση από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου.