today-is-a-good-day
22.3 C
Athens

Μ.Βορίδης: Αυτή η κυβέρνηση έχει αναβαθμίσει το κύρος της χώρας

Το ΑΣΕΠ, η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, η χρηματοδότηση των «Σπαρτιατών», οι ερωτήσεις από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας -με ονομαστική αναφορά στον βουλευτή Γιώργο Βλάχο- και η εξωτερική πολιτική της χώρας τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, στα «Παραπολιτικά 90,1».

Για το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ, το κρίσιμο -κατά τον υπουργό Επικρατείας- θέμα είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας. Για την ικανοποίηση αυτού του στόχου υπάρχει σειρά καινοτομιών που εισαγάγει το νομοσχέδιο, όπως ότι θα υπάρχει δεξαμενή επιτυχόντων, οι οποίοι θα μπορούν να διορίζονται μόνο με την ανάρτηση της προκήρυξης και χωρίς νέα διαγωνιστική διαδικασία. Άλλη καινοτομία είναι ότι το Δημόσιο θα αντλεί από τα αρχεία του τα συνοδευτικά έγγραφα του φακέλου ενός εκάστου υποψηφίου. «Είμαι περίεργος πώς αυτά θα καταψηφισθούν», ήταν το καταληκτικό πολιτικό σχόλιο του υπουργού.

Στο θέμα της χρηματοδότησης των «Σπαρτιατών», μετά και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για αναστολή χρηματοδότησης, ο κ. Βορίδης συνέστησε «να περιμένουμε την έκβαση αυτού που εκκρεμεί, δηλαδή την απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου», ενώ έθιξε και ένα άλλο ζήτημα, τη χρηματοδότηση που έλαβε (και) το συγκεκριμένο κόμμα για τις ευρωεκλογές. Μία χρηματοδότηση που, κατά τη γνώμη του, οι «Σπαρτιάτες» «πρέπει να την επιστρέψουν ή να την συμψηφίσουν». Στο σημείο αυτό εγκάλεσε, μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, κόμματα που ψήφισαν, όπως είπε, με καταψήφιση από πλευρά της ΝΔ, την κατάργηση της δέσμευσης, τα χρήματα που δίνονται για τις ευρωεκλογές να χρησιμοποιούνται για αυτόν τον σκοπό. Αντιθέτως, τα δύο κόμματα ψήφισαν «να θεωρείται ένα είδος έκτακτης χρηματοδοτήσεως των πολιτικών κομμάτων», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας.

Αλλάζοντας θέμα, στα του ΣΥΡΙΖΑ, «η υπόθεση εκεί ρευστοποιήθηκε, είναι αυτό που λέμε “λήξις”. Δεν βλέπω πια κάτι πολιτικά ενδιαφέρον, δικό τους εσωτερικό (θέμα) είναι, αλλά θεωρώ ότι με τον δρόμο που πήραν τα πράγματα, βλέπω πολιτική ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ. Πέμπτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις, στο 6,5%, με προοπτική διασπάσεως. Με δηλωθείσα, ένθεν και ένθεν, προοπτική διασπάσεως. Να διασπάσεις το 6,5%, να το κάνεις τι, δηλαδή;», διερωτήθη.

Σε επόμενο θέμα της επικαιρότητας, τις ερωτήσεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, υπενθύμισε εν πρώτοις ότι «οι βουλευτές μας κάνουν πάρα πολλές ερωτήσεις, γύρω στις 6.500. Ένα μέρος της δουλειάς του βουλευτή είναι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος». Ως εκ τούτου, «δεν μπορεί να το εκλαμβάνει κανείς ως άρνηση στήριξης της κυβέρνησης. Ίσα ίσα, με τον τρόπο αυτόν αναδεικνύουν ζητήματα, τα φωτίζουν, υπό μία έννοια διευκολύνουν την κυβέρνηση», σημείωσε.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Βορίδης έκανε ονομαστική αναφορά στον βουλευτή Γιώργο Βλάχο: Είναι ένας άνθρωπος, όπως τόνισε, που «πάντοτε, διαχρονικά, στηρίζει την παράταξη. Ανεπιφύλακτα και χωρίς δεύτερη συζήτηση. Δεν μπορούμε να βγάλουμε αντάρτη τον Γιώργο (Βλάχο), που είναι η ψυχή της παράταξης υπό μία έννοια». «Ο Γιώργος (Βλάχος) δεν έχει διαφωνήσει στο παραμικρό, 5,5 χρόνια τώρα έχει ψηφίσει το σύμπαν», πρόσθεσε.

Στο γενικότερο πολιτικό θέμα, ο υπουργός Επικρατείας παρατήρησε ότι «είμαστε 5,5 χρόνια στην κυβέρνηση, έχουμε περάσει πολύ δύσκολα νομοσχέδια». Και, εν τέλει, «το αντάρτικο κατέληξε να είναι μία ερώτηση στην οποία κάποιος ήθελε να αναδείξει ένα θέμα».

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας προσδιόρισε τον Φεβρουάριο ως το χρονικό σημείο που θα ανοίξει η σχετική συζήτηση. «Είμαι σίγουρος ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει μια επιλογή που θα αρέσει σε όλους», επεσήμανε.

Κληθείς να πάρει θέσει στις τελευταίες αναφορές, από την Κύπρο, του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε εν πρώτοις: «Δεν σχολιάζω τον πρώην πρωθυπουργό». Πήρε, ωστόσο, θέση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Παραπέμποντας στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες, «κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να μας καλύπτει όλους» υπογράμμισε, διερωτήθη: «Σε ποιο ακριβώς σημείο έχει αποστεί η συγκεκριμένη κυβέρνηση από πάγιες θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής πολλών δεκαετιών, πολλών συνεχόμενων και διαφορετικής συνθέσεως κυβερνήσεων;».

«Ένα κομμάτι κριτικής που ακούω και βρίσκεται, υποτίθεται, δεξιότερα ημών, αυτοί σίγουρα είναι πατριώτες της φακής. Μιλάμε για την κυβέρνηση, η οποία έχει κάνει τα ισχυρότερα εξοπλιστικά προγράμματα, δεν τα πήρε κανείς από αυτούς (στα συγκεκριμένα εξοπλιστικά), ίσα ίσα ορισμένοι από αυτούς έβαζαν και αντιρρήσεις για τη χρήση του προϋπολογισμού σε αυτήν την κατεύθυνση. Μιλάμε για την κυβέρνηση που έχει κάνει τον φράχτη, μιλάμε για την κυβέρνηση που καθημερινά φυλάει τα θαλάσσια σύνορα, μιλάμε για την κυβέρνηση που έχει αναβαθμίσει το κύρος της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Βορίδης και κατέληξε: «Έρχονται σε αυτήν την κυβέρνηση και λένε για μειοδοσίες. Να μας πει κάποιος μία μειοδοσία, μία παραχώρηση. Ε, δεν υπάρχει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ