Το στίγμα μιας πολιτικής στρατηγικής που φιλοδοξεί να καταστήσει το ΠΑΣΟΚ ξανά κεντρικό παίκτη στην πολιτική σκηνή της χώρας, δίνει η ανακοίνωση από τον Νίκο Ανδρουλάκη της νέας ηγετικής ομάδας, λίγα 24ωρα μετά την «καθαρή» νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές.
Του Κώστα Πασίση
Ωστόσο την επανεκκίνηση του ΠΑΣΟΚ, «τορπίλισε» η επιθετική κριτική του Χάρη Δούκα ο οποίος μίλησε για αποκλεισμό Γιαννακοπούλου – Κατρίνη, από το «Πολιτικό Κέντρο», το νέο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος.
Η κριτική του δημάρχου Αθηναίων απέναντι στις επιλογές του Νίκου Ανδρουλάκη για τον ανασχηματισμό στο κόμμα και την κοινοβουλευτική ομάδα, δημιουργεί εντάσεις και διασπά το ενωτικό κλίμα που προσπαθεί να οικοδομήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ενώ ο κ. Ανδρουλάκης επιχειρεί να προβάλλει μια εικόνα ανασύνταξης και ενότητας, οι μεμψίμοιρες αιχμές του κ. Δούκα, υπονομεύουν αυτή την προσπάθεια.
Στο διά ταύτα, πάντως, στη μεγάλη εικόνα του «ανασχηματισμού», η ενσωμάτωση στελεχών στο άτυπο μεν, επιτελικό όργανο δε, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Παύλος Γερουλάνος, ο Χάρης Δούκας και ο Νίκος Χριστοδουλάκης, παράλληλα με την ανάδειξη νεότερων προσώπων( Μυρτώ Σαμαρά, Κατερίνα Σολωμού, Γιάννης Βαρδακαστάνης), αποκαλύπτει την πρόθεση του προέδρου να δημιουργήσει ένα ισχυρό, πολυσυλλεκτικό σχήμα, ικανό να ανταποκριθεί στις σύγχρονες πολιτικές προκλήσεις.
Συμβολισμοί και μηνύματα
Η στρατηγική αυτή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δίνει έμφαση στην ανανέωση και τη σύνθεση διαφορετικών πολιτικών θέσεων και απόψεων.
Ειδικότερα η τοποθέτηση της Άννας Διαμαντοπούλου ως υπεύθυνης πολιτικού σχεδιασμού και του Χάρη Δούκα, δυο από τους βασικούς του πολιτικούς αντιπάλους στην εσωκομματική κούρσα, στη νέα ηγετική ομάδα υποδηλώνει το άνοιγμα προς έναν πολιτικό σχεδιασμό που θα βασίζεται τόσο στις παραδοσιακές σοσιαλδημοκρατικές αξίες όσο και στη νέα γενιά πολιτικής σκέψης.
Κυρίως, όμως, η αξιοποίηση των προαναφερόμενων στελεχών που είχαν βρεθεί σε εσωκομματική αντιπαράθεση με την ηγεσία, αποτελεί μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης επιδιώκει να ξεπεράσει τις διαφορές του παρελθόντος.
Με αυτή την κίνηση, στέλνει το μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ προχωρά ενωμένο, με κοινό στόχο την ανασυγκρότηση και την ισχυροποίηση του κόμματος.
Κάτι βέβαια που πρέπει να αποδειχθεί και στο πεδίο, όπου κρίνονται τα πάντα και άπαντες. Πάντως οι …οιωνοί δεν είναι καλοί, αν κρίνει κανείς από την αντίδραση Δούκα.
Ενώ η ανάδειξη του Λευτέρη Καρχιμάκη ως συντονιστή προγράμματος, ενός προσώπου με εμπειρία στον κομματικό μηχανισμό, λειτουργεί προσθετικά στον τομέα οργάνωσης του κόμματος, που είχε πολλά προβλήματα, όπως φάνηκε στις τελευταίες ευρωεκλογές.
Υψηλού συμβολισμού είναι και η τοποθέτηση του Παύλου Γερουλάνου ως πρώτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου με δεύτερο τον Δημήτρη Μάντζο, οι οποίοι θα «σηκώσουν» το βάρος της παρουσίας του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή.
Φυσικά οι αλλαγές αυτές δεν είναι μόνο οργανωτικές, αλλά και πολιτικές.
Αποκαλύπτουν την πρόθεση της ηγεσίας για μια επανεκκίνηση του ΠΑΣΟΚ με στόχο να ανακτήσει την επιρροή του στην πολιτική σκηνή, ειδικά μετά τη νίκη της στις εσωκομματικές εκλογές.
Ο κ. Ανδρουλάκης πάντως φαίνεται να προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ του παλιού και του νέου…
Η …αγωνία του Μαξίμου
Το νέο επιτελικό όργανο και η «σκιώδης» κυβέρνηση (νέο σχήμα τομεαρχών) Ανδρουλάκη μπήκαν και στο μικροσκόπιο του Μαξίμου που έχει αποστείλει πρόσκληση στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, με στόχο να γίνει μια προσπάθεια να …συστηθούν εκ νέου.
Μια πρώτη …γνωριμία αναμένεται να γίνει κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή μεταξύ των πολιτικών αρχηγών για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου. Και έρχεται σε μια περίοδο που η Κεντροαριστερά βρίσκεται σε περιδίνηση, με το ΣΥΡΙΖΑ να φλερτάρει με νέα διάσπαση.
Στην παρούσα φάση το Μαξίμου τηρεί στάση αναμονής περιμένοντας να δει αν το νέο σχήμα θα παρουσιάσει μια εναλλακτική πρόταση ή θα επιμείνει στη στρατηγική του «όχι» σε όλα…