today-is-a-good-day
20.7 C
Athens

Σύλληψη επτά Ισραηλινών με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ του Ιράν

Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι εξάρθρωσαν ένα δίκτυο κατασκόπων που, σύμφωνα με τις αρχές, συγκέντρωνε πληροφορίες για λογαριασμό των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών σε μια ακόμη προσπάθεια της Τεχεράνης να στρατολογήσει Ισραηλινούς για κατασκοπεία.

Η Σιν Μπετ (η ισραηλινή υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας) και η ισραηλινή αστυνομία σε κοινή τους ανακοίνωση γνωστοποίησαν ότι επτά Ισραηλινοί από το βόρειο Ισραήλ, περιλαμβανομένης της πόλης Χάιφα, συνελήφθησαν έπειτα από έρευνα που διαπίστωσε ότι είχαν συλλέξει πληροφορίες για ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις και ενεργειακές και λιμενικές εγκαταστάσεις.

Η ισραηλινή αστυνομία τόνισε ότι αυτή η παραβίαση ασφαλείας είναι από τις πιο σοβαρές που έχει δει ποτέ το Ισραήλ.

«Η αξιολόγηση είναι ότι η δραστηριότητα των μελών του δικτύου προκάλεσε ζημιά ασφαλείας στην ασφάλεια του κράτους», δήλωσε μια υψηλόβαθμη πηγή της υπηρεσίας ασφαλείας Σιν Μπετ.

Το ιρανικό ΥΠΕΞ δεν έχει προβεί σε σχόλιο μέχρι στιγμής.

Στους υπόπτους, μεταξύ των οποίων δύο ανήλικοι, είχε ανατεθεί από δύο πράκτορες της υπηρεσίας πληροφοριών του Ιράν να φέρουν εις πέρας εκατοντάδες εργασίες συλλογής πληροφοριών σε στρατιωτικές βάσεις σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση των ισραηλινών αρχών.

Οι στόχοι περιελάμβαναν ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στη βόρεια πόλη Χαντέρα, στρατιωτικές βάσεις κυρίως της αεροπορίας και του ναυτικού, καθώς και συστοιχίες του ισραηλινού συστήματος ανταεροπορικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος και ισραηλινά λιμάνια.

Οι ύποπτοι εργάζονταν με αντάλλαγμα εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, μέρος των οποίων σε κρυπτονομίσματα.

«Στο πλαίσιο της έρευνας, κατασχέθηκε πολύ υλικό που είχαν συλλέξει τα μέλη του δικτύου και παραδόθηκε σε Ιρανούς πράκτορες», είπε η ανώτερη πηγή της Σιν Μπετ.

Οι ύποπτοι ενήργησαν από φιλαργυρία «και έβλαψαν το κράτος του Ισραήλ και τους πολίτες του», ανέφερε η αστυνομία.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να επιδοθεί κατηγορητήριο από την ισραηλινή εισαγγελία.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ορισμένοι από τους υπόπτους κατασκόπευαν υπέρ του Ιράν για δύο χρόνια και όλοι τους έκαναν κατασκοπευτικές δραστηριότητες από την έναρξη του πολέμου της 7ης Οκτωβρίου 2023.

Τον Σεπτέμβριο, οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ συνέλαβαν έναν Ισραηλινό πολίτη ως ύποπτο για συμμετοχή σε ένα -υποστηριζόμενο από το Ιράν- σχέδιο δολοφονίας εναντίον διακεκριμένων προσώπων, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού.

Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες έχουν μακρά ιστορία επιχειρήσεων στο Ιράν, μεταξύ των οποίων η φερόμενη δολοφονία τον Ιούλιο του Ισμαήλ Χανίγια, του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς σε έναν ξενώνα της ιρανικής κυβέρνησης.

Η Τεχεράνη, η Χαμάς και πολλές άλλες χώρες και οργανώσεις κατηγόρησαν το Ισραήλ για τη δολοφονία. Το Ισραήλ δεν ανέλαβε καμία ευθύνη για αυτήν.

Υπουργός ζητά να επιβληθεί η θανατική ποινή σε όσους καταδικάζονται για προδοσία

Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μίκι Ζοχάρ ζήτησε σήμερα από την ισραηλινή κυβέρνηση να επιβάλει τη θανατική ποινή σε όσους έχουν καταδικαστεί για προδοσία εν καιρώ πολέμου.

Η δήλωσή του έρχεται μετά την ανακοίνωση της σύλληψης επτά Ισραηλινών με την κατηγορία για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν.

Έχουν υπάρξει πρόσφατα περιστατικά σύλληψης Ισραηλινών για κατασκοπεία για λογαριασμό Ιρανών πρακτόρων με αντάλλαγμα μετρητά.

«Το φαινόμενο των προδοτών της χώρας που βλάπτουν την ασφάλεια του Ισραήλ για λόγους οικονομικού οφέλους, ενώ πολεμάμε για το μέλλον μας σε έναν υπαρξιακό πόλεμο απαιτεί τα πιο σκληρά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου ενός νόμου που (να) επιτρέπει τη θανατική ποινή για τη βοήθεια σε εχθρό εν καιρώ πολέμου. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα σαφές αποτρεπτικό μέσο που θα αποτρέπει περαιτέρω παρόμοιες περιπτώσεις», τόνισε ο Ζοχάρ σε ανακοίνωσή του.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί ο Ζοχάρ έκανε αυτή την πρόταση καθώς ο ποινικός κώδικας του Ισραήλ περιλαμβάνει ήδη τη θανατική ποινή, αλλά μόνο για εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, με την προδοσία να είναι μία από αυτές.

Ο Άντολφ Άιχμαν, ο αρχιτέκτονας του ναζιστικού Ολοκαυτώματος, ήταν ένας από τους δύο μόνο ανθρώπους που εκτελέστηκαν από το ισραηλινό κράτος στα 75 χρόνια ύπαρξης του εβραϊκού κράτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ