Στα ζητήματα και τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, αλλά και στην περιφερειακή ανάπτυξη, αναφέρθηκε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Αθανάσιος Κοντογεώργης, συνομιλώντας με την Φαίη Μακαντάση, διευθύντρια ερευνών της diaNEOsis, στο πλαίσιο του 5ου OLYMPIA FORUM, το οποίο διεξάγεται στην Αρχαία Ολυμπία.
Όπως είπε, «είμαστε σε ένα σημείο που μπορούμε να επενδύσουμε ακόμα περισσότερο στην κρατική αρωγή, όμως το δεύτερο στάδιο μετά την πρώτη φροντίδα είναι πως από την αποκατάσταση περνάμε σταδιακά στην ανασυγκρότηση και στην ανάπτυξη μιας περιοχής και προφανώς εκεί απαιτείται ένας επιτελικός σχεδιασμός που πρέπει να εμπλουτιστεί και από το τοπικό στοιχείο».
«Επομένως», συνέχισε, «αυτός ο επιτελικός σχεδιασμός που εμπεριέχει και μία έντονη τοπική διαβούλευση, έχει γίνει συστηματικά στον Έβρο, στη βόρεια Εύβοια και στην Ηλεία».
«Αυτό το οποίο γίνεται τώρα συστηματικά», συμπλήρωσε ο υφυπουργός, «είναι η καταγραφή σε κάθε περιοχή και σε κάθε νομό, δηλαδή σε τοπικό επίπεδο, ποιες είναι οι ανάγκες και οι προτεραιότητες για την επόμενη περίοδο».
Επίσης, τόνισε ότι «σε περιφερειακό επίπεδο έχει ξεκινήσει μία πρωτοβουλία ο πρωθυπουργός για τον προσδιορισμό αυτών των προτεραιοτήτων».
Σε άλλο σημείο της συζήτησης, ο Αθανάσιος Κοντογεώργης σημείωσε ότι «χρειάζονται η προτεραιοποίηση και η μεγάλη εικόνα, διότι οι μεγάλες καταστροφές, όπως στην Θεσσαλία, δοκιμάζουν τον προϋπολογισμό» και συνέχισε: «Στην Θεσσαλία υπήρξε μία τεράστια καταστροφή, η οποία είναι στα όρια αντοχών του προϋπολογισμού. Θα υπερβεί κατά ελάχιστον τα τρία δισ. ευρώ και ήδη έχουν δαπανηθεί πάνω από ένα δισ. ευρώ για αποζημιώσεις και κάποιες βασικές υποδομές. Και τώρα πάμε στη δεύτερη φάση. Η κρατική αρωγή για την άμεση αποκατάσταση πλέον και στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου έχει κάθε χρόνο 600 εκατ. ευρώ. Όμως πολλές φορές αυτά μπορεί να μην αρκέσουν, γιατί μπορεί να έχουμε μεγάλα γεγονότα, όπως στη Θεσσαλία. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο επιτελικός σχεδιασμός και η ετοιμότητα που υπάρχει, αλλά και το πολιτικό κεφάλαιο μίας κυβέρνησης, μας έδωσε τη δυνατότητα στην περίπτωση της Θεσσαλίας να αναθεωρήσουμε το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για να εντάξουμε βασικά έργα υποδομών, να προχωρήσουμε σε εμπροσθοβαρείς πληρωμές σε σχέση με το ΕΣΠΑ και να αναδιαμορφώσουμε το αγροτικό κοινό ταμείο. Επομένως, μέσα από διάφορες διαδικασίες να κάνουμε αυτό που πρέπει, άρα να έχουμε στην άκρη τα χρήματα που διατίθενται πλέον σταθερά στην κρατική αρωγή κάθε έτος και να γίνεται ορθολογική διαχείρισή τους, ώστε όταν παρίσταται η ανάγκη, να μπορούμε και να έχουμε τη δυνατότητα να παίρνουμε τις αποφάσεις που απαιτούνται».
Όσον αφορά την περιφερειακή ανάπτυξη, ο Αθανάσιος Κοντογεώργης υπογράμμισε ότι «ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για έναν πολυδιάστατο κοινωνικό και οικονομικό εκσυγχρονισμό που έχει ως σκοπό τη διπλή σύγκληση, δηλαδή να έλθουμε πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε κάποια πράγματα» και συνέχισε:
«Για εμάς, βασική προτεραιότητα και πολιτική είναι να υπάρχει μία δίκαιη, αναλογική και ομοιογενής κατανομή του μερίσματος ανάπτυξης, γιατί αυτή η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει προϋποθέσεις για μία διατηρήσιμη ανάπτυξη. Παράλληλα, το μείζον είναι το πώς προτεραιοποιούμε τους πόρους και πώς ενσωματώνουμε την τοπική ανησυχία, ανάγκη και προσδοκία για το μέλλον, σε ένα κεντρικό σχεδιασμό που δεν μπορεί να υποσχεθεί τα πάντα, μπορεί όμως να υποστηρίξει, σε ένα κοινό πλαίσιο δεσμεύσεων κεντρικής κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης, αυτά τα οποία πραγματικά μπορούν να γίνουν ρεαλιστικά την επόμενη περίοδο. Και η δική μας δουλειά στην κυβέρνηση είναι να εξασφαλίσουμε την υλοποίησή τους».
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ