today-is-a-good-day
17.3 C
Athens

Ουγκάντα: Τρεις πρώην αξιωματούχοι κατηγορούμενοι για την πολύνεκρη κατάρρευση χωματερής

Δικαστήριο της Ουγκάντας άσκησε χθες Παρασκευή διώξεις σε τρεις πρώην αξιωματούχους του δήμου της πρωτεύουσας για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και αμέλεια σε βαθμό κακουργήματος, για την υπόθεση της κατάρρευσης πελώριας χωματερής τον Αύγουστο, όταν έχασαν τη ζωή τους 35 άνθρωποι.

Σπίτια και κάτοικοι συνοικίας της πρωτεύουσας θάφτηκαν τη 10η Αυγούστου κάτω από βουνά σκουπιδιών, εξαιτίας της κατολίσθησης στον μεγαλύτερο χώρο απόθεσης απορριμμάτων στην Καμπάλα, έπειτα από ισχυρές βροχοπτώσεις.

Οι τρεις πρώην αξιωματούχοι του δήμου έχουν πλέον βρεθεί αντιμέτωποι με 57 κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και αμέλεια σε βαθμό κακουργήματος, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Ουγκάντας.

Θα παραμείνουν προφυλακισμένοι ως τουλάχιστον την 4η Νοεμβρίου, όταν θα είναι σε θέση να ζητήσουν αποφυλάκιση υφ’ όρον.

Αποπέμφθηκαν από τα αξιώματα στα οποία βρίσκονταν τον Σεπτέμβριο, με απόφαση του προέδρου της χώρας, του Γιοουέρι Μουσέβενι.

Με βάση τη νομοθεσία στην Ουγκάντα, η καταδίκη για ανθρωποκτονία από αμέλεια επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης, διευκρίνισε στο AFP ποινικολόγος, ο Μόουζες Σερουάγκα.

«Η απαγγελία κατηγοριών για ανθρωποκτονία από αμέλεια σε βάρος κυβερνητικού λειτουργού κατά την άσκηση των καθηκόντων του είναι γεγονός άνευ προηγουμένου κι αναμένουμε με ανυπομονησία να δούμε την έκβαση της δικαστικής διαδικασίας», πρόσθεσε.

Στην χωματερή έκτασης 140 στρεμμάτων, η οποία δημιουργήθηκε το 1996, πετιούνταν σχεδόν όλα τα απορρίμματα της πρωτεύουσας, με άλλα λόγια περίπου 1.500 τόνοι την ημέρα.

Από τη δημιουργία της, κάτοικοι προειδοποιούσαν τις αρχές για τους κινδύνους που ήγειρε η εγκατάσταση.

Τον Ιανουάριο, ο δήμαρχος στην Καμπάλα, ο Ερίας Λουκουάγκο, προειδοποιούσε ότι άνθρωποι που εργάζονταν ή ζούσαν στον χώρο αυτό απόθεσης σκουπιδιών ήταν εκτεθειμένοι σε πολλαπλούς υγειονομικούς κινδύνους, καθώς στη χωματερή σχηματίζονταν βουνά.

Ο πρόεδρος Μουσέβενι ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι διέταξε να δοθούν αποζημιώσεις στις οικογένειες ύψους πέντε εκατομμυρίων σίλινγκ Ουγκάντας (περίπου 1.200 ευρώ) για κάθε θάνατο και ενός εκατ. σίλινγκ για κάθε τραυματισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ