Ένα «μπρα ντε φερ» με τα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ, που επιχειρούν να κεφαλαιοποιήσουν την ανησυχία του κόσμου για το μεταναστευτικό και τον εν εξελίξει ελληνοτουρκικό διάλογο, ξεκινά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις ασυνήθιστα σκληρές δηλώσεις του στις Βρυξέλλες, ως απάντηση στις κατηγορίες περί εθνικών υποχωρήσεων…
Του Κώστα Πασίση
«Υπάρχουν ακραίες φωνές στην Ελλάδα από κόμματα που βρίσκονται δεξιά της ΝΔ και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι είμαστε μειοδότες. Γιατί; Επειδή συζητούμε με Τουρκία; Πού ήταν οι υπερπατριώτες αυτοί όταν φτιάχναμε τον φράχτη στον Έβρο, όταν αγοράζαμε τις Belharra και τα F-35» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να συνομιλεί με την Τουρκία πολιτισμένα. «Δεν σημαίνει ότι έχουμε συμφωνήσει ή ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία. Ούτε ξεπουλάμε ούτε προδίδουμε κανέναν. Η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά στο παρελθόν αυτές τις ακραίες φωνές. Φαντάζομαι ότι σε μια πραγματική κρίση οι δήθεν πατριώτες θα ήταν οι πρώτοι που θα έβαζαν την ουρά στα σκέλια», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Εν ολίγοις ο Πρωθυπουργός προσπάθησε να πείσει ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος, που εξελίσσεται δεν συνεπάγεται υποχωρήσεις ή προδοσίες…
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται πάντως ιδιαίτερα ενοχλημένος από την ακραία ρητορική των μικρών κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και από τις ευθείες βολές του Αντώνη Σαμαρά για την ακολουθητέα εξωτερική πολιτική.
Εξού και η εκτός …ατζέντας παρέμβαση του στις Βρυξέλλες, καθώς δε συνηθίζει να μιλά για τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις και τριβές στο εξωτερικό, όπως έχει πει στο παρελθόν, όταν βέβαια όλα ήταν πολύ καλύτερα και κυρίως δεν υπήρχε γαλάζια μουρμούρα.
Ωστόσο ο Πρωθυπουργός αναγκάστηκε να εκφράσει δημόσια την απογοήτευση και την οργή του, για το παιχνίδι φθοράς προς την κυβέρνηση, με πολιορκητικό κριό ευαίσθητα ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό και τα εθνικά θέματα, συμπεριλαμβανομένου και του κυπριακού, για τρεις βασικούς λόγους.
Οι εκ δεξιών κίνδυνοι
Ο πρώτος λόγος, ίσως η αφορμή, το κερασάκι στην τούρτα, ήταν οι δηλώσεις της Αφροδίτης Λατινοπούλου (Φωνή Λογικής) η οποία χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «κεντροαριστερό» και «αριστερή ψυχούλα».
Το Μάξιμου απάντησε ταυτίζοντας την με την ακροδεξιά που δεν είναι ελκυστική στο ελληνικό κοινό, ωστόσο το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο και βαθύτερο…
Ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο Δημ. Νατσιός και η Αφροδίτη Λατινοπούλου «ροκανίζουν» εδώ και καιρό και συστηματικά τα ποσοστά της ΝΔ, με άξονα την παραδοσιακή δεξιά ατζέντα, κάνοντας δύσκολη τη ζωή της κυβέρνησης.
Και όπως φαίνεται στις δημοσκοπήσεις ο «ανταρτοπόλεμος» έχει προκαλέσει μετρήσιμες φθορές στη ΝΔ.
Στη δημοσκόπηση της GPO, η ΝΔ παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα, αλλά τα ποσοστό της, 26,5% μικρότερο των ευρωεκλογών δεν ενθουσιάζει το γαλάζιο επιτελείο.
Αντίθετα προκαλεί εκνευρισμό που μεγεθύνεται από το γεγονός ότι τα όμορα προς τη ΝΔ κόμματα, συγκεντρώνουν αθροιστικά 15,5%, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό.
Αντάλλαξαν «καρφιά» Μητσοτάκης – Σαμαράς
Ο δεύτερος λόγος ήταν οι αιχμηρές δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά στην Κύπρο.
Σε μια περίοδο που το Μαξίμου έχει αρχίσει να ξετυλίγει θετική κυβερνητική ατζέντα, ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για τετελεσμένα γεγονότα, για ήρεμα νερά στο Αιγαίο που μπορεί να γίνουν φουρτούνες για τη χώρα και μαγειρέματα…
Δηλώσεις που …πολλαπλασιάστηκαν καθώς υιοθετήθηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λόγο για μυστική διπλωματία από την κυβέρνηση στα εθνικά θέματα.
Αυτή τη φορά, όμως, ο Πρωθυπουργός απάντησε εξίσου αιχμηρά στον Μεσσήνιο πολιτικό υπενθυμίζοντας ότι και ο ίδιος ήταν συνομιλητής του Ερντογάν, αν και διαχώρισε τις δηλώσεις Σαμαρά από τους υπερπατριώτες.
Προς το παρόν το Μαξίμου δείχνει να αποφεύγει την άμεση σύγκρουση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη εσωκομματική ένταση και κλιμάκωση, αλλά ταυτόχρονα τονίζει τη δική του πολιτική ως πιο ρεαλιστική και αποτελεσματική για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, αποδυναμώνοντας εμμέσως τη ρητορική υψηλών τόνων του Μεσσήνιου.
Το πολιτικό χάσμα μεταξύ Μητσοτάκη – Σαμαρα είναι υπαρκτό και απ’ ότι φαίνεται θα έχει και αλλά επεισόδια…
Προθέρμανση για διάλογο με άγνωστη κατάληξη…
Ο τρίτος λόγος σχετίζεται με την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στην Αθήνα για συνομιλίες σχετικά με την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.
Στην προκειμένη περίπτωση η κυβέρνηση επιδιώκει να διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, ενώ παράλληλα καλείται να αντιμετωπίσει τις φωνές εντός και εκτός κόμματος που αντιτίθενται στη διαπραγμάτευση με την Άγκυρα.
Γεγονός που ανεβάζει το βαθμό δυσκολίας στην επίλυση της διπλωματικής εξίσωσης, που παραμένει άλυτη για πολλές δεκαετίες…
Η επικείμενη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν προκάλεσε σεισμικές δονήσεις στην Αθήνα για το περιεχόμενο των συνομιλιών, που η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν διαρρεύσει και πολλά γύρω από τις μέχρι σήμερα διερευνητικές επαφές.
Ο θόρυβος όμως και το …πατριωτικό αφήγημα των κομμάτων δεξιότερα της ΝΔ, ανάγκασε το Μαξίμου, μέσω του υπουργού Εξωτερικών, να επαναλάβει τις «κόκκινες γραμμές» της διαπραγμάτευσης.
Έτσι, όπως, τονίζεται δεν πρόκειται ποτέ να μπουν στο τραπέζι ζητήματα κυριαρχίας από την πλευρά της κυβέρνησης σχετικά με τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Στόχος είναι να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας αλλά ταυτόχρονα δεν υπάρχουν αυταπάτες πως η τουρκική στάση θα αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη.
Τέλος, να σημειώσουμε ότι ο τούρκος ΥΠΕΞ, λίγο πριν έλθει στην Αθήνα παραχώρησε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η Τουρκία επιδιώκει συνομιλίες για όλα τα ζητήματα…
Ειδικότερα εξέφρασε ικανοποίηση για την τρέχουσα ηρεμία στο Αιγαίο, τονίζοντας ότι είναι πολύτιμη και ότι και οι δύο πλευρές (Ελλάδα και Τουρκία) επιδεικνύουν τη μέγιστη ευαισθησία για τη μείωση της έντασης.
Είπε ότι επιδιώκεται η εύρεση λύσεων προς όφελος των δύο χωρών, ωστόσο έθεσε επίσης ζητήματα στο Αιγαίο, έβαλε το θέμα της τουρκικής μειονότητας στη Θράκη και δήλωσε ότι ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση.