today-is-a-good-day
15.4 C
Athens

Είναι ρατσιστικό να μιλάμε για εξωγήινους σε αρχαίους πολιτισμούς

Οι πεποιθήσεις ότι οι εξωγήινοι περιφέρονται στους ουρανούς της Γης και ότι οι προηγούμενοι επισκέπτες παρείχαν πολλές τεχνολογίες στους αρχαίους πολιτισμούς έχουν βρει ευρεία υποστήριξη. Όπως γνωρίζουν οι επιστήμονες, καμία απόδειξη δεν υπάρχει  για την επίσκεψη εξωγήινων πλασμάτων στον δικό μας πλανήτη σε κάθε φάση της ιστορίας του. Παρόλα ταύτα, οι θεωρίες συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν. Και κάνουν κακό, ακόμα και για λόγους που δεν θα μπορούσαμε να υποπτευθούμε.

«Αμφίβολες συναντήσεις: Ισχυρισμοί επίσκεψης εξωγήινων ως κοινωνικό πρόβλημα» τιτλοφορείται το άρθρο που ο δρ Τόνυ Μίλιγκαν παρουσίασε σε συνέδριο σχετικό με το θέμα “(Προς) Ανακάλυψη της Ζωής Πέρα από τη Γη και τον αντίκτυπό της” που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Ενωση Αστροφυσικών.

«Όσον αφορά τις σύγχρονες παρατηρήσεις UFO, οι άνθρωποι έχουν αναφέρει φώτα που κινούνται με τρόπους που κανείς δεν έχει ακόμη μπορέσει να εξηγήσει, και μερικοί από αυτούς τους παρατηρητές είναι αξιόπιστοι» σημειώνει ο δρ Μίλιγκαν. «Αλλά αποτελεί άλμα το να πάμε από το “Δεν ξέρουμε τι είναι” στον ισχυρισμό “Ένα άλλο είδος έχει ταξιδέψει πολλά έτη φωτός για να περιπλανηθεί λίγο στην ατμόσφαιρα της Γης ώστε να τραβήξει την προσοχή”.

Λοιπόν, έχει πραγματικά σημασία αν αυτές οι ιδέες είναι δημοφιλείς; Οι ψευδείς ισχυρισμοί και οι θεωρίες συνωμοσίας μπορούν να βλάψουν ευάλωτους πληθυσμούς, όπως θρησκευτικές ή εθνοτικές μειονότητες. Αλλά δεν είναι αμέσως σαφές γιατί πρέπει να μας ενδιαφέρει η πίστη στους εξωγήινους. Λονδίνου».  Ο Tony Milligan πιστεύει ότι υπάρχουν καλοί λόγοι για να εξετάσουμε τον αντίκτυπο αυτών των πεποιθήσεων και ελπίζει να προωθήσει τη συζήτηση σχετικά με το πώς να ανταποκριθούμε.

Ένα από τα πιο ξεκάθαρα σημεία που τονίζει ο Milligan είναι ότι οι ισχυρισμοί για αρχαίους εξωγήινους είναι εγγενώς ρατσιστικοί και ως εκ τούτου δημιουργούν κακό στο παρασκήνιο. Η προέλευση αυτών των ιστοριών προέρχεται από την απροθυμία των Ευρωπαίων να πιστέψουν ότι οι λαοί που θεωρούσαν «πρωτόγονους» θα μπορούσαν να επιτύχουν εντυπωσιακά κατορθώματα μόνοι τους.

Εάν οι λευκοί άνθρωποι δεν έχτισαν τις πυραμίδες στην Αίγυπτο ή την Κεντρική Αμερική ή δεν έστησαν τους πέτρινους μονόλιθους στο Rapa Nui, πώς θα μπορούσαν αυτοί οι «πρωτόγονοι» άνθρωποι να έχουν πετύχει αυτά τα πράγματα; Αντί να παραδεχτούν ότι οι μη λευκές κοινωνίες ήταν εξίσου έξυπνες -και σε ορισμένες περιόδους είχαν πιο προηγμένη τεχνολογία- οι ψευδοϊστορικοί υποστήριξαν ότι πρέπει να είχαν βοήθεια.

Τα βιβλία και τα «ντοκιμαντέρ» για το θέμα έχουν γίνει απίστευτα κερδοφόρα και έχουν εμπνεύσει πολλούς οπαδούς. Ο Milligan δηλώνει ότι ένα κανάλι στο YouTube για το θέμα είναι ενεργό εδώ και 20 χρόνια και έχει σχεδόν 14 εκατομμύρια συνδρομητές. Ενώ οι σύγχρονες εκδοχές προσπαθούν να ξεσκεπάσουν τον ρατσισμό, η έννοια συνεχίζει να υποτιμά τα επιτεύγματα των αρχαίων μη λευκών κοινωνιών και να φαίνεται ότι οι Αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι μόνοι τους εφηύραν κάτι από μόνοι τους. Η απαξίωση των επιτευγμάτων των αρχαίων πολιτισμών είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη μεταχείριση των απογόνων τους ως κατώτερων.

Ο Milligan υποστηρίζει ότι αυτές οι κατασκευασμένες ιστορίες μας εμποδίζουν επίσης να αναγνωρίσουμε τις αφηγήσεις προέλευσης των αυτόχθονων πληθυσμών και συχνά υπονομεύουν την ικανότητα των πολιτισμών που ωθούνται στο χείλος της εξαφάνισης να αφηγούνται τις δικές τους ιστορίες.

Ο Μίλιγκαν ανησυχεί επίσης για τις σύγχρονες εξωγήινες ιστορίες. Ειδικά επειδή αυτές οι ιστορίες έχουν γίνει τόσο διαδεδομένες που οι κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να απαντήσουν σε αυτούς τους ισχυρισμούς, δημοσιοποιώντας έγγραφα που δεν ικανοποιούν όσους ισχυρίζονται ότι υπήρξε συγκάλυψη.

Ο καθηγητής στο King’s college του Λονδίνου λέει ότι ίσως χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα επιστημονικής έρευνας (SRP) αντί για σποραδικές αντικρούσεις σε αυτούς τους ισχυρισμούς. Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες στην προσπάθεια δημιουργίας ενός προγράμματος επιστημονικής έρευνας σε ένα θέμα όπου οι περισσότεροι από αυτούς που δηλώνουν τις πεποιθήσεις τους δεν ενδιαφέρονται για τα στοιχεία.

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ