today-is-a-good-day
18.9 C
Athens

Εκτίναξη κρατικών εσόδων έφερε η διασύνδεση ταμειακών μηχανών-POS – Ο ηλεκτρονικός τζίρος ταξί και εστίασης 

«Ζεστό» χρήμα στα κρατικά ταμεία έφερε η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, με την υπέρβαση μόνο στον ΦΠΑ να αγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ, ενώ κατακόρυφη αύξηση παρουσίασαν ο…ηλεκτρονικός τζίρος τόσο στην εστίαση όσο και στα ταξί.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στον κλάδο της εστίασης ο τζίρος των συναλλαγών μέσω POS από τα 4,8 δισ. ευρώ το περυσινό οκτάμηνο εκτινάχθηκε φέτος στα 5,5 δισ. ευρώ, κάνοντας υπέρβαση 700 εκατ. ευρώ. Στο σύνολο του έτους εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 7,9 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2023, οπότε και είχε διαμορφωθεί στα 6,8 δισ. ευρώ.

Εκρηκτική αύξηση κατά 177% παρουσίασαν και οι εισπράξεις μέσω POS στα ταξί το διάστημα Ιανουαρίου- Αυγούστου 2024 με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 50 εκατ. ευρώ από 18 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Συνολικά το 2023 ο εισπράξεις των ταξί με χρήση κάρτας ήταν μόλις 26 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τα 73 εκατ. ευρώ.

Θετική είναι η εικόνα και στον κλάδο των κομμωτηρίων και των σαλονιών περιποίησης, καθώς ο τζίρος μέσω POS από τα 326 εκατ. ευρώ που ήταν το περυσινό οκτάμηνο ανήλθε φέτος στα 371 εκατ. ευρώ, ενώ σε ετήσιο επίπεδο το 2024 εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στα 575 εκατ. από 505 εκατ. ευρώ στο σύνολο του 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο προσχέδιο προϋπολογισμού, έχει υπολογιστεί ότι τα φετινά έσοδα από ΦΠΑ θα είναι πολλαπλάσια από τις αρχικές εκτιμήσεις με την υπέρβαση να φτάνει τα 800 εκατ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται πρωτίστως στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ