today-is-a-good-day
18.5 C
Athens

Δύσκολη «εξίσωση» η οικονομική ελευθερία για την Ελλάδα – Τι δείχνει έρευνα του ΚΕΦΙΜ 

Ουραγός στην Ευρώπη αναδεικνύεται η Ελλάδα στην οικονομική ελευθερία, μαζί με την Πολωνία, σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ), οποία έγινε σε συνεργασία με το Καναδικό Ινστιτούτο Fraser. Μάλιστα, σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται μεταξύ Μογγολίας και Κένυας. Σημειώνεται ότι ο Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας μετρά τον τρόπο, με τον οποίο οι πολιτικές και οι θεσμοί 165 χωρών υποστηρίζουν την οικονομική ελευθερία.

Αναλυτικά, η κατάταξη της Ελλάδα στα πέντε βασικά πεδία του δείκτη είναι:

–   150η θέση ως προς το μέγεθος του κράτους

–   50η θέση με κριτήριο το κράτος δικαίου και τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα

–   68η θέση ως προς τη πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα

–   36η θέση όσον αφορά στην ελευθερία στο διεθνές εμπόριο

–   75η θέση ως προς το ρυθμιστικό περιβάλλον, την τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα

Στον αντίποδα, στην κορυφή της λίστας φιγουράρουν για ακόμα μία χρονιά το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη. Την πρώτη πεντάδα των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις ανάμεσα σε 165 χώρες στο Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας συμπληρώνουν η Ελβετία, η Νέα Ζηλανδία και οι ΗΠΑ.

Από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη βρίσκονται η Δανία (6η θέση), η Γερμανία (16η θέση), η Γαλλία (36η θέση) και η Ιταλία (51η θέση).  Αντίθετα, οι 5 χώρες με τη χαμηλότερη βαθμολογία είναι η Αλγερία, η Συρία, το Σουδάν, η Ζιμπάμπουε και τελευταία η Βενεζουέλα.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, ο Γενικός Διευθυντής του ΚΕΦΙΜ, Νίκος Ρώμπαπας επισημαίνει ότι «η Ελλάδα συνεχίζει και φέτος να καταλαμβάνει την τελευταία θέση στην ΕΕ ως προς την οικονομική ελευθερία. Ταυτόχρονα, είμαστε στην προτελευταία θέση στην ΕΕ ως προς το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Τα δύο αυτά δεδομένα συνδέονται απόλυτα. Η ελληνική οικονομία δεν πάσχει από υπερβολική ελευθερία, όπως συνεχίζεται να λέγεται, αλλά ακριβώς από το αντίθετο. Και η κατάσταση δεν θα διορθωθεί ουσιαστικά με αναιμικές βελτιώσεις. Χρειάζεται πολλή περισσότερη προσπάθεια τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την κοινωνία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ