today-is-a-good-day
25 C
Athens

Το ThePresident.gr στην 76η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης – Τιμώμενη χώρα η Ιταλία

Άνοιξε επισήμως σήμερα τις πύλες της η 76η Διεθνής Έκθεση βιβλίου της Φρανκφούρτης, η σημαντικότερη έκθεση βιβλίου παγκοσμίως.

Συμμετέχουν χιλιάδες εκθέτες απ΄όλον τον κόσμο, καθώς και δεκάδες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, με περίπτερο το οποίο εγκαινιάζεται απόψε από τον υφυπουργό πολιτισμού Ιάσωνα Φωτήλα.

© Copyright: Hier muss Euer Name rein

Η φετινή 76η έκθεση Frankfurter Buchmesse (16-20 Οκτωβρίου 2024) επικεντρώνεται στα ζητήματα που απασχολούν την αγορά των διεθνών εκδόσεων αλλά και τα σημερινά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα. Παράλληλα, διευρύνει τους χώρους που επιτρέπουν στους αναγνώστες και τους συγγραφείς να αλληλεπιδράσουν – με έμφαση φέτος στην αυξανόμενη επιθυμία των νεότερων αναγνωστών να ασχοληθούν με τη λογοτεχνία.

Η τελετή έναρξης της έκθεσης βιβλίου πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ με τη Γερμανία να την εκπροσωπεί  η υφυπουργός Πολιτισμού Claudia Roth που πραγματοποίησε την εναρκτήρια ομιλία.  Επιπλέον ομιλητές στην τελετή έναρξης ήταν ο δήμαρχος του Frank- furt, Mike Josef, και η πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Εκδοτών και Βιβλιοπωλών, Karin Schmidt-Friderichs. Ο Alessandro Giuli, Υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας, συμμετείχε επίσης ως εκπρόσωπος της ιταλικής κυβέρνησης. Φέτος, η ιταλική επιτροπή τιμώμενων προσώπων επέλεξε τον φυσικό και συγγραφέα Carlo Rovelli, τη συγγραφέα Susanna Tamaro και τον φιλόσοφο Stefano Zecchi ως κύριους λογοτεχνικούς ομιλητές.

Καινοτομίες της φετινής Έκθεσης

Με τον χώρο New Adult στην αίθουσα 1.2, το FBM24 σχεδίασε έναν νέο χώρο που αντανακλά το αυξανόμενο ενδιαφέρον των νεαρών αναγνωστών ιδιαίτερα για την προσωπική συνάντηση με τους αγαπημένους τους συγγραφείς. Τα 8.000 τετραγωνικά μέτρα του χώρου θα προσφέρουν μια επιπλέον στέγη στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη κατηγορία New Adult και τις υποκατηγορίες Romantasy και Dark College, μαζί με πολλούς queer εκδοτικούς οίκους. Στο τέλος της εβδομάδας, οι πολυάριθμοι θαυμαστές αυτών των λογοτεχνικών κόσμων μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία με σημαντικούς συγγραφείς όπως η Jane S. Wonda στη New Adult Stage.

Στην εναρκτήρια συνέντευξη Τύπου στη Φρανκφούρτη χθές, ο Juergen Boos, διευθυντής της Frankfurter Buchmesse, επιχείρησε να εξηγήσει τις αλλαγές δηλώνοντας: “Η Frankfurter Buchmesse αλλάζει διαρκώς. Αντιλαμβανόμαστε τις νέες εξελίξεις στην αγορά και τις κάνουμε ορατές στη Φρανκφούρτη. Γι’ αυτό φέτος καθιερώσαμε την περιοχή New Adult για τους εκδότες και το κοινό. Τα πάντα εκεί μοιάζουν περισσότερο με συνέδριο παρά με παραδοσιακή έκθεση. Πρόκειται για events με γνώμονα τους θαυμαστές, που αφορά την υπογραφή βιβλίων, τη λήψη selfies με συγγραφείς και αστέρες από ειδικά είδη. Προσφέρουμε σε αυτή την αναγνωστική εμπειρία, σε αυτό το fandom μια κατάλληλα μεγάλη σκηνή στο νέο Hall 1.2”.

Οι συμμετοχές στην Έκθεση / Οι συζητήσεις για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την τεχνητή νοημοσύνη, την κλιματική αλλαγή και την εκπαίδευση

Ως διεθνής πλατφόρμα για τη διερεύνηση των πιεστικών κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων της εποχής μας, η Frankfurter Buchmesse 2024 έχει επιμεληθεί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα με διεθνή ονόματα από τον ακαδημαϊκό, πολιτιστικό και πολιτικό χώρο. Για πρώτη φορά, οι εκδηλώσεις μεταφέρονται μαζί στο πλαίσιο ενός προγράμματος που δημιουργήθηκε ειδικά για το σκοπό αυτό: “Frankfurt Calling – Perspectives on Culture and Politics”. Εδώ θα εξεταστούν οι παγκόσμιες προοπτικές σε μείζονα ζητήματα, όπως η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η τεχνητή νοημοσύνη, η κλιματική αλλαγή και η εκπαίδευση. Τα πάνελ, οι αναγνώσεις και οι παραστάσεις θα εξετάσουν και άλλα θέματα, όπως ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και οι αντιδράσεις σε αυτήν, ο μαύρος φεμινισμός και η παγκόσμια άνοδος του λαϊκισμού.

Ο κύριος χώρος διεξαγωγής των εκδηλώσεων θα είναι το εμβληματικό περίπτερο της Φρανκφούρτης που βρίσκεται στην Αγορά του εκθεσιακού χώρου. Το πρόγραμμα έχει καταρτιστεί από την Frankfurter Buchmesse και τους εταίρους της, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, η Διεθνής Αμνηστία, το Memorial, το PEN Berlin, το CORRECTIV, η SZ και η Bildungs- stätte Anne Frank. Συγγραφείς που προκαλούν προβληματισμό, όπως οι Roberto Saviano, Mai Thi Nguyen-Kim, Eva Menasse και Omri Boehm, θα συζητήσουν τα θέματα που διαμορφώνουν τον δημόσιο διάλογο.

Noah Harari και Kohei Saito σήμερα στην Έκθεση

Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της σειράς Frankfurt Calling θα είναι η συνάντηση μεταξύ του Ισραηλινού ιστορικού και συγγραφέα μπεστ σέλερ Yuval Noah Harari και του Ιάπωνα φιλοσόφου και σκεπτικιστή του καπιταλισμού Kohei Saito. Την Τετάρτη (16 Οκτωβρίου στις 7.30 μ.μ. στο Saal Harmonie) θα συζητήσουν το ερώτημα “Είναι η επανεκκίνηση του συστήματος ο μόνος τρόπος για να έχουμε ένα μέλλον που αξίζει να ζήσουμε;”. Ο Harari έγινε παγκοσμίως γνωστός με το βιβλίο του Sapiens: A Brief History of Humankind. Στο νέο του έργο Nexus ασχολείται με τον κίνδυνο που εγκυμονούν τα σημερινά δίκτυα πληροφοριών για το μέλλον της ανθρωπότητας. Στο μπεστ σέλερ του Slow Down, ο Saito διατυπώνει μια ριζοσπαστική κριτική της ανάπτυξης και υποστηρίζει από μαρξιστική σκοπιά μια δημοκρατική μεταρρύθμιση της εργασίας και της παραγωγής.

Κατά τη διάρκεια της φετινής Έκθεσης θα  λειτουργήσουν “γειτονιές των μέσων ενημέρωσης”, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του κλάδου του βιβλίου. Σε συνεργασία με την έκθεση παιδικού βιβλίου της Μπολόνια, η Frankfurter Buchmesse θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά ένα επιχειρηματικό κέντρο παιχνιδιών. Το κέντρο θα είναι ο κατάλληλος χώρος για όλους τους εκδότες, τους προγραμματιστές και τους πωλητές από τον κλάδο των παιχνιδιών. Εκεί θα μπορούν να δικτυωθούν με εκδότες, παραγωγούς ταινιών και εμπορικούς επισκέπτες της μεγαλύτερης διεθνούς έκθεσης βιβλίου.

Το “Βιβλία στον κινηματογράφο”, ένα θέμα στρατηγικής σημασίας για τις επιχειρήσεις αδειοδότησης, θα τύχει και πάλι μεγάλης προσοχής. Στόχος είναι να βοηθηθούν οι παραγωγοί ταινιών να βρουν υλικό για λογοτεχνικές διασκευές, ενώ παράλληλα θα προωθηθούν οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των εκπροσώπων των εκδοτών και των παραγωγών ταινιών. Στην παραδοσιακή Ημέρα Βιβλίου στην Οθόνη (18 Οκτωβρίου), θα πραγματοποιηθεί στο περίπτερο της Φρανκφούρτης στις 2.00 μ.μ. μια συζήτηση Book-to-Screen Talk: η συγγραφέας Fatma Aydemir θα μιλήσει με την Aslı Özarslan για τη διασκευή του μυθιστορήματος Ellbogen (Αγκώνα) της Aydemir και για το πώς οι καλές ιστορίες βρίσκουν το δρόμο τους από τα βιβλία στη μεγάλη οθόνη.

Φέτος, η Frankfurter Buchmesse αποδεικνύει και πάλι την αποκλειστικότητά  της ως τόπος επαγγελματικών ανταλλαγών στην παγκόσμια βιβλιοβιομηχανία, χάρη στο πλήρως κλεισμένο Κέντρο Λογοτεχνικών Πρακτόρων και Προσκόπων (LitAg), το μεγαλύτερο σημείο συνάντησης του είδους του παγκοσμίως, καθώς και στον διευρυμένο χώρο Audio και στην αύξηση των διεθνών σκηνών και των εμπορικών εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων των ομιλιών υψηλόβαθμων CEO.

Η Ιταλία τιμώμενη χώρα

Με περισσότερους από 90 συγγραφείς να ταξιδεύουν στη Φρανκφούρτη, η Ιταλία, ο φετινός επίτιμος προσκεκλημένος, θα προ-στείλει όλο το φάσμα του σύγχρονου εκδοτικού της χαρτοφυλακίου. Οι συγγραφείς που θα διαμορφώσουν το πρόγραμμα των Επίτιμων Προσκεκλημένων με τις ομιλίες και τις αναγνώσεις τους περιλαμβάνουν γνωστά ονόματα όπως οι Alessandro Baricco, Annalena Benini, Paolo Cognetti, Claudia Durastanti, Antonio Franchini, Nicola Lagioia, Claudio Magris, Francesca Melandri και Igiaba Scego. Οι εκδηλώσεις του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν στην Αρένα και στο Caffè Letterario, τα οποία βρίσκονται στο περίπτερο των επίτιμων προσκεκλημένων, σχεδιασμένο ως πλατεία από τον αρχιτέκτονα Stefano Boeri. Η εμφάνιση της Ιταλίας ως επίτιμου προσκεκλημένου θα περιλαμβάνει επίσης ένα εμπορικό πρόγραμμα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο συλλογικό ιταλικό περίπτερο στο Hall 5.0. Εκεί θα παρουσιαστεί η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά βιβλίου της Ευρώπης από πλευράς πωλήσεων στη διεθνή εκδοτική βιομηχανία.

Εκτός από το πρόγραμμα που συνέταξε η Ιταλική Επιτροπή Τιμώμενου Επισκέπτη για το Περίπτερο Τιμώμενου Επισκέπτη, θα υπάρξουν πρόσθετες εκδηλώσεις με πρωτοβουλία Ιταλών συγγραφέων και των γερμανόφωνων εκδοτών τους. Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα θα είναι η συζήτηση μεταξύ του Ρομπέρτο Σαβιάνο και του συμπροέδρου της PEN Berlin, Ντενίζ Γιουτζέλ, με θέμα “Λογοτεχνία και πολιτική. Writing in Illiberal Times” (Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, στις 2.00 μ.μ.). Θα πραγματοποιηθεί επίσης μια ανάγνωση με συντονιστή τον Antonio Scurati για το νέο του μυθιστόρημα του Μουσολίνι M. Das Buch des Krieges (Μ. Το βιβλίο του πολέμου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στα γερμανικά την εβδομάδα της έκθεσης (Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, στις 8.00 μ.μ., στο πλαίσιο της σειράς Open Books στην Evangelische Akademie στο κέντρο της πόλης).

Το νέο Κέντρο Λέξεων στην αίθουσα 4.1 θα είναι το κεντρικό σημείο συνάντησης για τη λογοτεχνία και τη μετάφραση. Το κέντρο που διοργανώνεται από κοινού από την επαγγελματική ένωση Verband der Literaturübersetzer/innen (VdÜ), το German Literature Fund και το Kunststiftung NRW, σε συνεργασία με την Frankfurter Buchmesse, θα διαθέτει δική του σκηνή και χώρο δικτύωσης, επιτρέποντας στους συγγραφείς και τους μεταφραστές λογοτεχνίας να αλληλεπιδρούν με εκδότες, κριτικούς και ατζέντηδες. Οι εμπορικοί επισκέπτες και το ευρύ κοινό μπορούν να περιμένουν ένα ευρύ πρόγραμμα με προσκεκλημένους από γερμανόφωνες χώρες και όχι μόνο.

Μία από τις νέες προσθήκες στο διεθνή χώρο εκθετών θα είναι το Asia Stage στο Hall 5.1. Και τις πέντε ημέρες της έκθεσης, η σκηνή θα φιλοξενεί αναγνώσεις και εκδηλώσεις για λογοτεχνικά και πολιτιστικά-πολιτικά θέματα με συγγραφείς από διάφορες ασιατικές χώρες και περιοχές. Τις ημέρες των εμπορικών επισκεπτών, οι εκδηλώσεις θα επικεντρώνονται στις τάσεις και τις εξελίξεις στην ασιατική αγορά βιβλίου. Πολυάριθμες ευκαιρίες δικτύωσης θα επιτρέψουν επίσης στους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με παράγοντες της εκδοτικής κοινότητας της Ασίας.

Όπως και το 2023, το επετειακό έτος της έκθεσης βιβλίου, η 76th Frankfurter Buchmesse θα είναι επίκεντρο στην πόλη της Φρανκφούρτης, χάρη στη διαφήμιση σε λεωφορεία, τα επιδαπέδια γραφικά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό και τις φωτεινές αφίσες στο αεροδρόμιο, μεταξύ άλλων εντυπωσιακών διαφημίσεων. Από σήμερα έως τις 20 Οκτωβρίου, οι επισκέπτες μπορούν επίσης να ζήσουν μια εντυπωσιακή εκδήλωση στην Paulsplatz, την πλατεία δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Παύλου: “The Great Escape Room”, μια συνεργασία μεταξύ της Frankfurter Buchmesse, του Stadt- marketing Frankfurt και του Goethe-Haus. Σε συνάρτηση με την εμφάνιση της Ιταλίας ως τιμώμενου επισκέπτη στην Frankfurter Buchmesse και τη Φρανκφούρτη ως γενέτειρα του Johann Wolfgang von Goethe, 238 χρόνια μετά το ιταλικό ταξίδι του συγγραφέα, το Escape Room θα δώσει στους επισκέπτες την ευκαιρία να ακολουθήσουν τον Γκαίτε καθώς αυτός παίρνει και πάλι το δρόμο του προς το νότο.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ