today-is-a-good-day
24.1 C
Athens

Στα…μανταλάκια τα ονόματα όσων θα πληρώνουν πρόστιμο για εκπρόθεσμη υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών – Πώς θα φορολογηθούν τα φιλοδωρήματα 

Λίστα με τα πρόσωπα του Δημοσίου που θα τους επιβληθούν πρόστιμα 2.500 ευρώ για μη εμπρόθεσμη υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών στην εφορία, αναμένεται να καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών μετά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχέδιου που κατατίθεται τις επόμενες μέρες στη Βουλή.

Πρόκειται για το Ηλεκτρονικό Μητρώο Υπόχρεων Υποβολής Ετήσιου Αρχείου Εισοδημάτων, βάσει του οποίου γίνεται η προσυμπλήρωση και η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου κάθε έτους, όλοι οι φορείς θα πρέπει να έχουν στείλει έγκαιρα τις βεβαιώσεις αποδοχών και συντάξεων, καθώς ό,τι άλλο απαιτείται για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.

Όποιος καθυστερεί ή ανεβάζει λανθασμένα αρχεία, θα βρεθεί αντιμέτωπος με πρόστιμο 2.500 ευρώ συν 50 ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρησης, ή ανάλογα με το εύρος των λαθών, κλιμακωτά πρόστιμα που δεν θα σβήνουν αλλά θα πληρώνονται από την τσέπη των φυσικών προσώπων που φέρουν την ευθύνη. Μάλιστα, θα υπάρξει και σχετική υπουργική απόφαση που θα αναφέρει τα πρόσωπα που θα έχουν την ευθύνη, όπως οι επικεφαλής των νομικών προσώπων του Δημοσίου (π.χ ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ κλπ), οι υπηρεσιακοί γραμματείς για το Δημόσιο, οι γενικοί γραμματείς για τους Δήμους και οι προϊστάμενοι για την εκκαθάριση της μισθοδοσίας.

Φιλοδωρήματα 

Σε ό,τι αφορά στα φιλοδωρήματα, όπως ανέφερε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σε συνέντευξη τύπου, θεσπίζεται αφορολόγητο όριο 300 ευρώ τον μήνα ή 3.600 ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι ποσά που ξεπερνούν το όριο αυτό, θα συνυπολογίζονται με τα υπόλοιπα εισοδήματα του εργαζόμενου και θα επιβάλλεται φόρος με βάση την κλίμακα.

Μάλιστα, τα φορολογητέα ποσά από τα φιλοδωρήματα θα λαμβάνονται υπόψη και για τον υπολογισμό δώρων, επιδομάτων και αποζημίωσης, ενώ η απαλλαγή για τα πουρμπουάρ που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι θα ισχύσει μετά την 1η Νοεμβρίου, πράγμα που σημαίνει ότι τα ποσά πριν από αυτή την ημερομηνία θα φορολογηθούν κανονικά.

Με τη φορολόγηση των φιλοδωρημάτων, οι εργαζόμενοι μπορούν να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης, απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ή ακόμα και να πάρουν στεγαστικά δάνεια.

Τέλος, για να αποφευχθούν φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας, όπως για παράδειγμα να μειώνουν τους μισθούς και να αυξάνουν τα ποσά από φιλοδωρήματα, θα εισαχθεί διάταξη που προστατεύει τους εργαζομένους. Έτσι, σε περίπτωση μείωσης των τακτικών αποδοχών, με ταυτόχρονη ισόποση αύξηση των αποδοχών από φιλοδωρήματα, ο εργοδότης θα κληθεί να πληρώσει εισφορά 22% επί της μείωσης των τακτικών αποδοχών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ