today-is-a-good-day
21.7 C
Athens

Η Κομισιόν εκταμίευσε την τέταρτη πληρωμή, ύψους 998,6 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι εκταμίευσε για την Ελλάδα την τέταρτη πληρωμή ύψους, 998,6 εκατ. ευρώ, σε επιχορηγήσεις, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Όπως για όλα τα κράτη μέλη, οι πληρωμές που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του RRF βασίζονται στην απόδοση και εξαρτώνται από την υλοποίηση από την Ελλάδα των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Στις 6 Ιουνίου 2024, η Ελλάδα υπέβαλε στην Επιτροπή το τέταρτο αίτημα για πληρωμή 998,6 εκατομμυρίων ευρώ σε επιχορηγήσεις στο πλαίσιο του RRF που κάλυπτε 16 ορόσημα και τέσσερις στόχους. Αυτά καλύπτουν διάφορες μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως η βελτίωση του συστήματος πληροφορικής της Δικαιοσύνης και η αύξηση της ικανότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Περιλαμβάνονται επίσης επενδύσεις στην αναδάσωση, την πρόληψη πυρκαγιών και την αναβάθμιση της ενεργειακής ασφάλειας.

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2024, η Επιτροπή ενέκρινε θετική προκαταρκτική αξιολόγηση του αιτήματος πληρωμής της Ελλάδας. Η ευνοϊκή γνώμη της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής του Συμβουλίου σχετικά με το αίτημα πληρωμής άνοιξε τον δρόμο για την Επιτροπή να λάβει τελική απόφαση σχετικά με την εκταμίευση των κεφαλαίων.

Το συνολικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας θα χρηματοδοτηθεί με 35,9 δισ. ευρώ, με 18,2 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 17,7 εκατ. ευρώ σε δάνεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ