today-is-a-good-day
26.6 C
Athens

Συνάντηση Μ.Χαρακόπουλου με τον γγ του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών

«Επιτρέψτε μου να σας εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες που μας υποδέχεστε σήμερα, εδώ, στην έδρα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών στη Γενεύη, σε μια συγκυρία πολεμικών συγκρούσεων, όπου συχνά η θρησκεία εργαλειοποιείται ως πολιτικό άλλοθι. Είμαστε βέβαιοι ότι κι εσείς συμμερίζεστε τον προβληματισμό μας για τη θέση που έχουν οι χριστιανικές αξίες στον δημόσιο λόγο, ιδίως στην Ευρώπη», επισήμανε ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ) δρ Jerry Pillay, στη Γενεύη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο βουλευτής της Κύπρου, Μαρίνος Μουσιούττας, ο σύμβουλος της ΔΣΟ δρ Κώστας Μυγδάλης και ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο ΠΣΕ, Γιώργος Λαιμόπουλος.

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ ενημέρωσε τον γγ του ΠΣΕ για την «Έκκληση της Θεσσαλονίκης για τις χριστιανικές αξίες» που συνυπέγραψε στο Διεθνές Πολιτικό Συνέδριο στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, τον Μάιο του 2024, με τους επικεφαλής της Διάσκεψης των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC), της Επιτροπής των Επισκοπικών Διασκέψεων της Καθολικής Εκκλησίας στην ΕΕ (COMECE) και της οργάνωσης Together for Europe.

Όπως τόνισε ο κ. Χαρακόπουλος, «Η έκκλησή μας αυτή προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς εκφράζει τις ανησυχίες μας για τη σιωπηρή στάση της ΕΕ απέναντι στις χριστιανικές αξίες, που εμπνέουν μεγάλη μερίδα των Ευρωπαίων πολιτών, ενώ περιλαμβάνει και προτάσεις για ουσιαστικότερη ενεργοποίηση του μηχανισμού του άρθρου 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας για τακτικό και εποικοδομητικό διάλογο της ΕΕ με τις εκκλησίες και θρησκευτικές οργανώσεις».

Από την πλευρά του ο γγ του ΠΣΕ δρ Pillay σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «Σέβομαι πολύ το έργο σας που έχει να κάνει με τις χριστιανικές αξίες. Όχι μόνο στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά και εκτός. Ξέρουμε ότι σε πάρα πολλά σημεία του κόσμου η θρησκευτική ελευθερία είναι σε κίνδυνο, ιδιαίτερα από τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό. Το ΠΣΕ είναι πολύ δραστήριο στη συνεργασία με άλλες θρησκευτικές κοινότητες. Όσον αφορά τις δραστηριότητές σας, θα είμαστε πάντα έτοιμοι να σας βοηθήσουμε».

Εργαλειοποίηση της θρησκείας και Αγία Σοφία

Με αφορμή την αναφορά του γγ του ΠΣΕ στον κίνδυνο που συνιστά για την εποχή μας η καλλιέργεια του θρησκευτικού φονταμενταλισμού, ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «έκφραση του θρησκευτικού φονταμενταλισμού είναι και η έλλειψη σεβασμού των θρησκευτικών μνημείων. Μια τέτοια κραυγαλέα περίπτωση είναι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τέμενος. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα εργαλειοποίησης της θρησκείας από την πολιτική. Ο Τούρκος πρόεδρος την μετέτρεψε με πανηγυρικό τρόπο σε τζαμί στην προσπάθειά του να φανεί ως ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου. Ακόμα και Τούρκοι ακαδημαϊκοί επισημαίνουν πια ότι το μνημείο κινδυνεύει από την αθρόα προσέλευση των μουσουλμάνων. Γι’ αυτόν τον λόγο αναλάβαμε μία διεθνή εκστρατεία για την αφύπνιση της διεθνής γνώμης με την έκδοση του τόμου, τον οποίο πριν από δύο χρόνια παρουσιάσαμε στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΠΣΕ στην Καρλσρούη».

Απαντώντας ο δρ Jerry Pillay εξέφρασε τη χαρά του για την εκστρατεία της ΔΣΟ για την Αγία Σοφία. Ο ίδιος, φέτος, επισκέφθηκε την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, κάτι που χαρακτήρισε «εξαιρετική εμπειρία». Αν και τους επετράπη να προσεγγίσουν μόνο τον γυναικωνίτη του ναού, μπόρεσε να διακρίνει τα μοναδικά ψηφιδωτά, παρόλο που είναι καλυμμένα με υφάσματα. Όπως τόνισε ο ίδιος, «τα χριστιανικά σύμβολα είναι εκεί, όσο και αν προσπαθούν να τα εξαφανίσουν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ