today-is-a-good-day
23.9 C
Athens

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο: Πότε θα υποβάλλονται οι δηλώσεις από το 2025 – Κλιμακωτές εκπτώσεις για έγκαιρη πληρωμή του φόρου εισοδήματος- Αφορολόγητο όριο για το φιλοδώρημα

Αφορολόγητο όριο στα φιλοδωρήματα, αλλά και τσουχτερά πρόστιμα για εκπρόθεσμες βεβαιώσεις αποδοχών προβλέπει μεταξύ άλλων το φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή και θα παρουσιάσει σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. 

Αναλυτικά, θεσπίζεται ειδικό αφορολόγητο στα φιλοδωρήματα, το οποίο θα ανέρχεται έως το 30% του ονομαστικού μισθού με «ταβάνι» τα 300 ευρώ μηνιαίως ή 3.600 ευρώ τον χρόνο. Ποσά μεγαλύτερα από αυτό το όριο θα θεωρούνται πρόσθετη αμοιβή, οπότε θα φορολογούνται και θα υπόκεινται σε ασφαλιστικές κρατήσεις. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει τσουχτερά πρόστιμα έως 2.500 ευρώ σε επιχειρήσεις και φορείς που καθυστερούν την έκδοση των στοιχείων με τις βεβαιώσεις αποδοχών, «μπλοκάροντας» ουσιαστικά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. 

Σύμφωνα με την προωθούμενη ρύθμιση, οι ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων θα είναι πλέον σταθερές και δε θα δίνονται παρατάσεις με πληροφορίες να αναφέρουν ότι η πλατφόρμα θα ανοίγει την 1η Μαρτίου και θα κλείνει στις 30 Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα έχουν προθεσμία 4 μηνών για να υποβάλουν τις δηλώσεις τους χωρίς να χρειάζεται να δίνονται παρατάσεις. 

Μάλιστα, καθιερώνονται και οικονομικά κίνητρα για την έγκαιρη εξόφληση του φόρου εισοδήματος, με εκπτώσεις έως και 4%, ανάλογα με το διάστημα της πρόωρης αποπληρωμής πριν από την καταληκτική ημερομηνία.

Το επικρατέστερο σενάριο θέλει την έκπτωση να διαμορφώνεται ως εξής:  

  • 4% αν η δήλωση υποβληθεί 3 μήνες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας και πληρωθεί εφάπαξ ο φόρος που αναλογεί,
  • 3% αν η διαδικασία γίνει 2 μήνες πριν την λήξη προθεσμίας,
  • 2% αν η υποβολή και πληρωμή γίνει στο μήνα εκπνοής.

Ωστόσο, υπάρχει κι ένα εναλλακτικό σχέδιο που προβλέπει έκπτωση:

  • 4% αν η φορολογική δήλωση υποβληθεί μέχρι τέλος Μαΐου και ο φόρος εισοδήματος πληρωθεί εφάπαξ και
  • 2% αν η υποβολή και πληρωμή γίνει Ιούνιο – Ιούλιο.

Σημειώνεται ότι σήμερα αν ο φόρος εισοδήματος καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου, οπότε και λήγει η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης, οι φορολογούμενοι έχουν έκπτωση 3%. 

Τέλος, το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος για 25.000 μισθωτούς με «μπλοκάκι» από το 2025 με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να γλιτώνουν 400-500 ευρώ από τα νέα εκκαθαριστικά της Εφορίας. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ