Την υιοθέτηση των αρχών της ενεργειακής δημοκρατίας επεσήμανε ως βασική προτεραιότητα πολιτικής, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ΕΕ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φαραντούρης, μιλώντας στο συνέδριο «Eighth Sustainability Summit for SE Europe & the Mediterranean – Re-inventing green leadership: Collectivity vs fragmentationπρος ?», του Economist Impact.
«Το μοντέλο σήμερα στην Ελλάδα στηρίζεται στην παραγωγή ενέργειας “από πάνω τα κάτω”, από 3-4 μεγάλες εταιρείες με εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα. Χρειαζόμαστε προσέγγιση “από κάτω προς τα πάνω”, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους: Αναβάθμιση των δικτύων με ισχυρή παρέμβαση της Πολιτείας και αλλαγή της νομοθεσίας με επαναφορά του net metering (σύστημα που επιτρέπει στους παραγωγούς να “αποθηκεύουν” την ενέργεια που δεν καταναλώνουν στο δίκτυο και να τη συμψηφίζουν με μελλοντικές καταναλώσεις). Ασφάλεια εφοδιασμού και βιωσιμότητα χωρίς ενεργειακή δημοκρατία δεν μπορούν να επιτευχθούν», ανέφερε ο κ. Φαραντούρης.
Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης κάλεσε την ΕΕ να ξεκαθαρίσει τι θα κάνει με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας που είναι έξι φορές ακριβότερες σε σχέση με τις ΗΠΑ και του φυσικού αερίου που είναι αντίστοιχα τρεις φορές ακριβότερες. «Αν δεν το κάνουμε, θα βαδίσουμε προς την αποβιομηχάνιση και την ανεργία. Ταυτόχρονα, πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και η ενεργειακή θωράκιση των κατοικιών. Διεκδικούμε την εξασφάλιση 50 δισ. ευρώ για τον σκοπό αυτόν» τόνισε. Σημείωσε, δε, την υστέρηση της ΕΕ και στον τομέα των αδειοδοτήσεων υπογραμμίζοντας ότι οι διαδικασίες για ένα αιολικό πάρκο διαρκούν 8 χρόνια στην ΕΕ έναντι 1,5 στια ΗΠΑ. «Χωρίς ανταγωνιστικότητα δεν υπάρχει μέλλον για την Ευρώπη», κατέληξε ο κ. Μανιάτης.