today-is-a-good-day
25.7 C
Athens

Η ΕΣΗΕΑ στο πλευρό του thepresident για τις αγωγές του Φλώρου

Ανακοίνωση – στήριξη στο thepresident και σε άλλα δημοσιογραφικά μέσα που δέχτηκαν αγωγές και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων από τον Φλώρο της ENERGA εξέδωσε η ΕΣΗΕΑ με την οποία στηλιτεύει τη μαζική άσκηση αγωγών του Αριστείδη Φλώρου εναντίον Μέσων Ενημέρωσης

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ στηλιτεύει τη μαζική, όπως φαίνεται, άσκηση αγωγών και αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων εκ μέρους του Αριστείδη Φλώρου εναντίον Μέσων Ενημέρωσης, τα οποία κάλυψαν ενημερωτικά την υψηλού  ενδιαφέροντος δίκη για την υπόθεση ENERGA. Οι αγωγές αυτές έρχονται ως συνέχεια εξωδίκων, διά των οποίων απαιτούνταν η “άμεση διαγραφή εντός τριών ημερών”, δημοσιευμάτων που αφορούσαν τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Ανάμεσα στα δημοσιεύματα που καλούνται τα ΜΜΕ να “διαγράψουν”, και μάλιστα με απειλή χρηματικής ποινής 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης, περιλαμβάνονται ανακοινώσεις κομμάτων, δηλώσεις εμπλεκομένων, συνηγόρων ακόμη και γελοιογραφίες. Ο ενάγων απαιτεί επίσης χρηματικές αποζημιώσεις για ηθική βλάβη αν και τα δημοσιεύματα καταγράφουν γεγονότα, δικαστικές αποφάσεις και τις πολιτικές αναταράξεις που προκάλεσε η πολύκροτη υπόθεση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για τη νεοπαγή αυτή πρακτική, η οποία όχι μόνο απειλεί την ελευθεροτυπία αλλά, επίσης, πλήττει τον πυρήνα της αποστολής των δημοσιογράφων που είναι η ενημέρωση των πολιτών, ιδιαίτερα για θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος.

Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει θέση, θωρακίζοντας θεσμικά τα ΜΜΕ από αντίστοιχες απειλές και πρακτικές καταχρηστικής άσκησης ένδικων μέσων (SLAPPs). Είναι αυτονόητο ότι η ΕΣΗΕΑ θα σταθεί στο πλευρό των συναδέλφων και θα τους παράσχει κάθε δυνατή υποστήριξη».

Πρόκειται μια πρωτοφανή για τα δημοσιογραφικά δεδομένα αγωγή, και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που εξετάζεται την προσεχή Δευτέρα, όπου το thepresident καλείται να διαγράψει όλα τα άρθρα που αναφέρονταν στην εξέλιξη της πολύκροτη υπόθεση δημοσίου συμφέροντος της ENERGA, ακόμα και όσων αφορούν τις σχετικές δηλώσεις κομμάτων ή τις δηλώσεις που έγιναν εντός κοινοβουλίου για την υπόθεση.

Ο μέτοχος και γεν. διευθυντής του thepresident.gr Γιώργος Μουρούτης, εν όψει της συζήτησης επί των ασφαλιστικών μέτρων δήλωσε:

«Με μεγάλη έκπληξη και ανησυχία λάβαμε  Αγωγή και Ασφαλιστικά Μέτρα από τον κ. Αριστείδη Φλώρο, ο οποίος μας ζητά να διαγράψουμε όλες τις δημοσιογραφικές αναφορές του thepresident.gr στο πρόσωπό του και στην πολύκροτη υπόθεση της ENERGA επικαλούμενος – λόγω της αθώωσής του – το δικαίωμα στη λήθη. Είχε προηγηθεί ένα αντίστοιχο εξώδικο, μέσα στο κατακαλόκαιρο, με το οποίο μας ζητούσε εντός τριών ημερών να «κατεβάσουμε» 53 δημοσιεύματα, ανάμεσά τους δηλώσεις κομμάτων και εκπροσώπων τους, αποσπάσματα ομιλιών στη Βουλή, αλλά και δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε συνονόματους του κ. Φλώρου όπως τον βουλευτή Κ.Φλώρο και τον τ. Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρο.

Σεβόμενοι το κανονιστικό πλαίσιο προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και τις οδηγίες των αρμοδίων Αρχών και Συμβουλίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας, προβήκαμε σε σχετικές παρεμβάσεις, ενημερώνοντας όλα τα σχετικά άρθρα του παρελθόντος με τις πλήρεις πληροφορίες για την εξέλιξη της υπόθεσης, ώστε να υπάρχει η σφαιρική και ορθή ενημέρωση του ενδιαφερόμενου αναγνώστη ή ερευνητή, για την εξέλιξή της υπόθεσης.

Περαιτέρω, αντιλαμβανόμενοι τη δυναμική του ηλεκτρονικού τύπου και των μηχανών διαδικτυακής αναζήτησης, απενεργοποιήσαμε τη δυνατότητα Indexing, δηλαδή της αυτοματοποιημένης αλληλεπίδρασης – καταλογοποίησης όλων των αναρτήσεων αυτών, με μηχανές αναζήτησης. Η εκούσια αυτή στο μέτρο το νόμιμου και αποδεκτού κίνησή μας, δεν ήταν αρκετή για τον κύριο Φλώρο που θεωρεί ότι τα γεγονότα ούτε εξιστορούνται, ούτε τυγχάνουν έρευνας και εν τέλει διαγράφονται.

Είναι προφανές ότι για λόγους αρχής και σεβασμού στις αρχές της Ελευθεροτυπίας και της Δημοκρατίας, αρνηθήκαμε να διαγράψουμε ειδησεογραφικά γεγονότα ωσάν να μην συνέβησαν ποτέ, ειδικά μετά και την ανακοίνωση του Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, η οποία χαρακτηρίζει “πρακτική SLAPP την εν λόγω απαίτηση που βλάπτει τις αρχές της ελευθεροτυπίας”, και αναρωτιέται εύλογα “εάν οι συντάκτες του εξωδίκου μετά την απαίτησή τους για διαγραφή των ηλεκτρονικών δημοσιευμάτων θα ζητήσουν και το σκίσιμο ή το κάψιμο και των εφημερίδων που αναφέρονται στην ποινική υπόθεσή τους”.

Θα απέχουμε όμως να δεχτούμε τις απαιτήσεις του κ. Φλώρου και να διαγράψουμε τα ιστορικά γεγονότα, να “μοντάρουμε” τις ανακοινώσεις και τις δηλώσεις που έχουν ιστορικά καταγραφεί και να διαστρεβλώσουμε το πνεύμα και το γράμμα των τηλεγραφημάτων του αθηναϊκού πρακτορείου ειδήσεων, που αποτέλεσε την κύρια πηγή πολλών εκ των πληροφοριών μας.

Θα απέχουμε όχι μόνον για λόγους δημοκρατικού καθήκοντος αλλά και γιατί πιστεύομε ακράδαντα ότι η υπόθεση αυτή δεν αφορούσε μια ιδιωτική αντιδικία που απλώς έληξε νομικά, αλλά μια υπόθεση δημοσίου συμφέροντος – ενδιαφέροντος και καταναλωτικής πίστης, την οποία υποχρεούμασταν να καλύψουμε δημοσιογραφικά σε όλες της τις πτυχές.

Σε κάθε περίπτωση το thepresident.gr δεν απειλείται, δεν τρομοκρατείται και δεν κάμπτεται και θα συνεχίσει να ασκεί το δημοσιογραφικό του καθήκον με γνώμονα τις αρχές της ελευθεροτυπίας και της Δημοκρατίας.

Αλίμονο το 2024, με τον ηλεκτρονικό τύπο να πρωταγωνιστεί παγκοσμίως στην ενημέρωση, να εξαναγκαζόμαστε σε διαγραφές της ιστορίας κατά το δοκούν, ακόμα και αν περιγράφουμε απλά γεγονότα ή παραθέτουμε την αλήθεια και την εξέλιξη υποθέσεων ευρύτερου κοινωνικού – δημόσιου ενδιαφέροντος.

Θα δώσουμε τη μάχη – μαζί με όλους τους συναδέρφους μας που επιμένουν να αγωνίζονται για τη Δημοκρατία και την Ελευθεροτυπία – και θα την κερδίσουμε!»

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Σε σημερινές του δηλώσεις ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε ότι η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ είναι στη σωστή κατεύθυνση,  με την κυβέρνηση να επανεξετάζει το νομικό πλαίσιο:

Ο κ. Μαρινάκης συγκεκριμένα δήλωσε: «ενημερώθηκα και από την ΕΣΗΕΑ αρμοδίως και θεωρώ ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ. Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να παρέμβουμε στη Δικαιοσύνη και να προδικάσουμε μία απόφασή της. Η Δικαιοσύνη χρησιμοποιεί τα εργαλεία τα οποία έχει, τις διατάξεις δηλαδή, οι οποίες ισχύουν. Μένει να δούμε τι θα αποφασίσει. Εγώ αυτό το οποίο ζήτησα είναι από την Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης να δει ξανά το νομικό πλαίσιο το οποίο, νομίζω, ότι προστατεύει τα Μέσα. Είναι δεδομένο ότι εφόσον αυτό αποφασιστεί από τη Δικαιοσύνη και έχουμε ένα νέο δεδομένο σε μία εν προκειμένω δικαστική υπόθεση, πρέπει ενδεχομένως σε αυτό το παλαιότερο δημοσίευμα να υπάρχει μία αναφορά αποκατάστασης. Από κει και πέρα, το τι θα αποφασίσει συγκεκριμένα ένα δικαστήριο με βάση ποια πραγματικά περιστατικά, σας το λέω και εκ της νομικής μου ιδιότητας, δεν μπορώ να το πω. Εδώ είμαστε, όμως, για να παρακολουθήσουμε το θέμα και να ακούσουμε και τις απόψεις των Μέσων και να ακούσουμε και την ΕΣΗΕΑ. Όπως έχει διαπιστωθεί σε πολλές άλλες περιπτώσεις εμείς θέλουμε να είμαστε σύμμαχοι στην προσπάθεια που κάνουν τα Μέσα και οι δημοσιογράφοι να προβάλλουν τις απόψεις τους, βέβαια μακριά από συκοφαντίες, μακριά από fake news, μακριά από στοχοποιήσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ