today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Τραμπ εναντίον Χάρις στην τελική ευθεία – Γράφει ο Δημήτρης Απόκης

Μόλις 23 ημέρες απομένουν μέχρι τις εκλογές για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και κατά γενική ομολογία η κούρσα ανάμεσα στον πρώην πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ και την αντιπρόεδρο, Κάμαλα Χάρις παραμένει αμφίρροπη. Παρόλα αυτά, έχουμε μπει στην τελική ευθεία της κρίσιμης αναμέτρησης και αξίζει να δούμε τα υφιστάμενα δεδομένα. Δυστυχώς εάν περιμένει κανείς να σχηματίσει μια σοβαρή εικόνα μέσα από την κάλυψη των μέσων μαζικής ενημέρωσης, κάτι τέτοιο είναι αδύνατον, λόγω της προκλητικής στήριξης προς την κ. Χάρις.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Η αλήθεια είναι ότι η ιστορία των αμερικανικών προεδρικών εκλογών μας διδάσκει, ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις, στη χρονική στιγμή που διανύουμε, η μάχη ήταν στήθος με στήθος και οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μια πλασματική εικόνα.

Δεν χρειάζεται να πάει κανείς πολύ πίσω. Στις προεδρικές εκλογές του 2016, η Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είχε άνετο προβάδισμα έναντι του Ντόναλντ Τραμπ και σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης σίγουρη τη νίκη στις εκλογές. Λίγο πιο παλιά, ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα, στις εκλογές του 1980, ο Τζίμι Κάρτερ στην ίδια με σήμερα χρονική στιγμή, είχε άνετο προβάδισμα, έναντι του Ρόναλντ Ρήγκαν. Και στις δύο περιπτώσεις την ημέρα των εκλογών το άνετο προβάδισμα εξανεμίστηκε με την Κλίντον και τον Κάρτερ να χάνουν την εκλογή.

Κάτι που κανείς δεν θα δει σ συστημικά μέσα ενημέρωσης και σίγουρα εδώ στην Ελλάδα, είναι ότι τις τελευταίες ημέρες στο στρατόπεδο της Κάμαλα Χάρις, υπάρχει μια σαφής αίσθηση πανικού.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο γκουρού του Μπαράκ Ομπάμα, Ντέιβιντ Άξελροντ, αλλά και ο γκουρού του Μπιλ Κλίντον, Τζέιμς Κάρβιλ, κτυπάνε καμπανάκι κινδύνου για αυτό που έρχεται.

Μια άλλη αρνητική ένδειξη για την κενή περιεχομένου, υποψηφιότητα Χάρις, αποτελούν τα στοιχεία σε κρίσιμες κούρσες για τις εκλογές στη Γερουσία. Οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών στα παραδοσιακά τους κάστρα, όπως το Μίσιγκαν, το Οχάιο και το Ουισκόνσιν, δεν πάνε καθόλου καλά και ο Τραμπ, σε αυτές τις απαραίτητες για την επικράτηση Χάρις, ο Τραμπ έχει ελαφρό προβάδισμα.

Ακόμα και οι αποκαλούμενες εκπλήξεις του Οκτωβρίου, όπως παραδοσιακά αποτελούνται, δεν φαίνεται να λειτουργούν για την ελπίδα του συστήματος, Κάμαλα Χάρις.

Η μείωση των επιτοκίων από τη FED, η νέα προσπάθεια εκμετάλλευσης της δικαιοσύνης εναντίον του Τράμπ, ταινίες από το Χόλυγουντ εναντίον του, η επίσκεψη του τραγικού Ζελένσκι και σταρ του Χόλυγουντ στην κρίσιμη πολιτεία της Πενσυλβάνια, αλλά και το νέο βιβλίο με γαργαλιστικές λεπτομέρειες, από το θρύλο του Γουότεργκεητ, Μπόμπ Γούντγουορντ, δείχνουν να έχουν πέσει στο κενό.

Αντίθετα, μεγαλύτερη επιρροή στο εκλογικό σώμα φαίνεται να έχουν η μια μετά την άλλη τραγικές εμφανίσεις της Χάρις, ακόμα και στις στημένες από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης που τη στηρίζουν, αλλά και του υποψηφίου αντιπροέδρου της, κυβερνήτη της Μινεσότα, Τίμ Γουόλς.

Η ναυαρχίδα του τηλεοπτικού δικτύου CBS, «60 Minutes», έχει γίνει περίγελος, μετά το μοντάρισμα σε μια από τις πολλές τραγικές απαντήσεις της Χάρις σε συνέντευξη.

Η αποκάλυψη, on camera, ότι η ελπίδα του συστήματος και των Δημοκρατικών, Χάρις, χρησιμοποιούσε τελεπρόμτερ, για να διαβάζει απαντήσεις σε εκδήλωση Townhall με απλούς ψηφοφόρους, στο ισπανόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο, Univision, έχει γελοιοποιήσει ακόμη περισσότερο την ήδη πληγείσα εικόνα της.

Και βέβαια, τα αλλεπάλληλα θανάσιμα κτυπήματα από τον νυν πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να την καπελώνει και να δηλώνει ότι η αντιπρόεδρος Χάρις, ήταν καθοριστικός παράγοντας, στην λήψη αποφάσεων, για τις κατά γενική ομολογία τραγικές πολιτικές της προεδρίας του. Σαφώς παίρνει το αίμα του πίσω για το βελούδινο πραξικόπημα αρπαγής του χρίσματος από το σύστημα και τη Χάρις.

Ακόμα και η εμφάνιση στο προσκήνιο του Μπαράκ Ομπάμα, στην προεκλογική εκστρατεία για να στηρίξει την επιλογή του, Κάμαλα Χάρις, δεν φαίνεται να λειτουργεί για την Αντιπρόεδρο. Ιδιαίτερα αρνητικά αντιμετωπίζεται η επίθεσή του, εναντίον των μαύρων ανδρών ψηφοφόρων, που τολμούν να μην στηρίζουν την Χάρις, αλλά και τα σχόλια του ότι ο Τραμπ, φοράει πάνες και ο υπαινιγμός στη διάρκεια της ομιλίας του στο Συνέδριο των Δημοκρατικών, ότι ο Τραμπ, έχει μικρά γεννητικά όργανα.

Αν και δεν πρόκειται, όλα αυτά και πολλά άλλα, να τα δείτε στα συστημικά μέσα ενημέρωσης, στην Αμερική και διεθνώς και σίγουρα όχι εδώ στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η κούρσα των προεδρικών εκλογών στην Αμερική παραμένει αμφίρροπη, όλο και πιο πολύ φαίνεται, ότι το απεγνωσμένο πραξικόπημα του συστήματος να πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων τον Τζο Μπάιντεν, η παρέλαση των σταρ του Χόλιγουντ, η Τέιλορ Σουίφτ, η Όπρα και ο Ομπάμα, πολύ δύσκολα θα σώσουν τον Τιτανικό Χάρις, που κάθε ημέρα κτυπάει και ένα νέο παγόβουνο.

Το άλογο αποδεικνύεται κουτσό και όπως συνηθίζει να λέει στις εντυπωσιακές, για τα ιστορικά δεδομένα, προεκλογικές συγκεντρώσεις του, ο Ντόναλντ Τραμπ, το κίνημα M.A.G.A (Make America Great Again), είναι «Too Big to Rig», πολύ μεγάλο για να το στήσουν – κλέψουν.  Αλλά με ένα σύστημα τόσο διεφθαρμένο ποτέ δεν ξέρεις.

* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος, με ειδίκευση στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική, Γεωπολιτική και Διεθνή Οικονομία. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και The Johns Hopkins University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον. Είναι μέλος του The International Institute for Strategic Studies, του Λονδίνου. Ως Δημοσιογράφος, υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ