today-is-a-good-day
25.3 C
Athens

Π.Μαρινάκης: Να αποδείξουμε ότι η σχέση εμπιστοσύνης Πολιτείας και δημοσιογράφων μπορεί να αντέξει το χρόνο

Παρουσία του υφυπουργού Παρά τω Πρωθυπουργώ, Παύλου Μαρινάκη, διεξήχθη σήμερα στην αίθουσα «Γεώργιος Καραντζάς» στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ η εκδήλωση για τη συμπλήρωση 30 χρόνων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ).

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση ενός βίντεο από τις δράσεις της ΠΟΕΣΥ σε αυτά τα 30 χρόνια στα οποία δραστηριοποιείται.

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στον χαιρετισμό του επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Το 2024 λόγω των 50 ετών από τη μεταπολίτευση είναι μία χρονιά που καλούμαστε να πούμε δυο λόγια σε πολύ σημαντικές εκδηλώσεις. Τα 30 χρόνια της ΠΟΕΣΥ έχουν πολλά κοινά με τα 50 χρόνια της δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Δεν θέλω να μιλήσω με τη θεσμική μου ιδιότητα αλλά ως νέος άνθρωπος που έμαθε από παιδί να αγαπάει τις εφημερίδες στη συνέχεια τα sites. Αυτός ήταν κι ένας λόγος που μετά τις σπουδές μου στην νομική άρχισα και εγώ να ασχολούμαι λίγο περισσότερο ενεργά με τα κοινά.

Ο πολιτικός ο οποίος δεν σέβεται τους δημοσιογράφους είναι σαν έναν ναυτικό που δεν αγαπάει τη θάλασσα.

Είμαστε εδώ για να γκρεμίσουμε κάποιους μύθους αλλά και να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης.

Ο πρώτος μύθος είναι ότι δεν μπορεί μία κεντροδεξιά κυβέρνηση να νομοθετήσει πολιτικές οι οποίες στηρίζουν τους εργαζόμενους. Προσπαθούμε να καταρρίψουμε αυτό τον μύθο. Στις νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας είχαμε ξεκάθαρες διατυπώσεις για την προστασία των δημοσιογράφων. Υπάρχουν θεσμικές παρεμβάσεις όπως η καθιέρωση του μητρώου έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου. Επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι μία υπόθεση που αποτελεί και δέσμευση προς την Ευρώπη, η υπόθεση των SLAPPS σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Γίνεται μια προσπάθεια συστηματική, όλα τα ΜΜΕ ξέρουν πλέον ότι οι προτάσεις και ιδέες τους ακούγονται από την κυβέρνηση.

Ζούμε σε μία εποχή που λόγω της εξάπλωσης των σύγχρονων μέσων το ψέμα τρέχει με πολύ μεγάλες ταχύτητες. Ένα πλαστογραφημένο έγγραφο επιστράτευσης έγινε αντικείμενο συζήτησης στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Η ασφάλεια όλων μας, σε όποια παράταξη και ανήκουμε, είναι η έρευνα, το ρεπορτάζ, η σκληρή κριτική, η αλήθεια και ο μόνος τρόπος για να αντέξει στο χρόνο είναι η δική σας δουλειά, το δικό σας λειτούργημα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο συμβόλαιο εμπιστοσύνης από αυτή τη σχέση η οποία χτίζεται χρόνο με το χρόνο.

Να αποδείξουμε ότι η σχέση εμπιστοσύνης Πολιτείας και δημοσιογράφων μπορεί να αντέξει το χρόνο και να γίνει ακόμα πιο γερή.

Άλλωστε, όπως έλεγε ο Αλμπέρ Καμύ, ο ελεύθερος Τύπος μπορεί να είναι είτε καλός είτε κακός, αλλά χωρίς ελευθερία, είναι απόλυτα βέβαιο ότι ο Τύπος δεν μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο από κακός.

Χρόνια πολλά στην ΠΟΕΣΥ χρόνια πολλά σε όλον τον δημοσιογραφικό κόσμο».

 

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Σωτήρης Τριανταφύλλου χαρακτήρισε την ίδρυση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών πριν από 30 χρόνια σαν αύριο, ως ιστορικό σταθμό για το συνδικαλιστικό κίνημα των δημοσιογράφων στη χώρα μας. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η πορεία των τριών δεκαετιών έδειξε στην πράξη την αναγκαιότητα αυτής της ενιαίας εκπροσώπησης και την ανάγκη ενδυνάμωσης και συνέχισης αυτής της κοινής πορείας. Στην 30χρονη αυτή πορεία υπήρξαν πολλοί σημαντικοί σταθμοί, σημαντικές κατακτήσεις, σημαντικές παρεμβάσεις και συλλογικές επιτυχίες που κάθε φορά επιβεβαίωναν και επιβεβαιώνουν την ανάγκη της κοινής πορείας και εκπροσώπησης, αλλά δείχνουν και το δρόμο για το μέλλον. Ένα μέλλον που θα πρέπει να είναι συλλογικό και ενδεχομένως διευρυμένο, κάτι που συζητείται εδώ και αρκετά χρόνια.

Είναι προφανές πως ήταν άλλες οι συνθήκες και το περιβάλλον το 1994 που ιδρύθηκε η ΠΟΕΣΥ και είναι εντελώς διαφορετικές σήμερα 30 χρόνια μετά, με μια ραγδαία μεταβολή και μια συγκλονιστική αλλαγή σε όλα τα επίπεδα.

Τα χρόνια που πέρασαν ήταν δύσκολα για τη δημοσιογραφία. Η οικονομική κρίση, αλλά και η τεχνολογική αλλαγή μετέβαλλαν πλήρως το περιβάλλον της εργασίας μας και το περιβάλλον εντός του οποίου κινούνται και τα συνδικάτα. Στα δύσκολα αυτά χρόνια δοκιμάστηκε και η ενότητά μας και αντέξαμε. Η ενότητα αυτή που διατηρήθηκε στις δύσκολες περιόδους είναι ο οδηγός μας για αυτό το μέλλον. Κλείνοντας την τρίτη δεκαετία ζωής και μπαίνοντας στην τέταρτη έχουμε ωριμάσει, αρκετά και με οδηγό το παρελθόν μπορούμε να βαδίσουμε σε ένα ακόμη καλύτερο μέλλον για το οποίο εγώ είμαι αισιόδοξος».

 

Σύντομους χαιρετισμούς απεύθυναν επίσης:

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αρχηγός της Πλεύσης Ελευθερίας:

«Να φτάσει η πληροφόρηση στους πολίτες είναι ένα στοίχημα για εμάς. Έχει να κάνει με την ποιότητα της δημοκρατίας, έχει να κάνει και με την προοπτική της κοινωνίας. Καμία κοινωνία δεν μπορεί να προοδεύσει και να πορευτεί πάνω στο ψέμα, πάνω στην εξαπάτηση, πάνω στις μισές αλήθειες. Αργά ή γρήγορα οι κοινωνίες βρίσκουν τον τρόπο να ανακαλύπτουν την αλήθεια. Εσείς είστε οι διάκονοι της αλήθειας και θέλω να σας ευχηθώ τα 30 χρόνια να γίνουν πολλά, πολλά περισσότερα. Να σας ευχηθώ δημοσιογραφία με το κεφάλι ψηλά και χωρίς φόβο με πάθος. Η κοινωνία να ανταμείβει την προσήλωσή σας στο καθήκον και την αλήθεια και να σας προστατεύει από όσα δεν σας προστατεύουν οι εξουσίες»

 

Ο Παυσανίας Παπαγεωργίου, εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Είναι πολύ σημαντικό να παραμένει η δημοσιογραφία μέσα στην εξέλιξη της τεχνολογίας, ελεύθερη.

Πώς μπορεί κανείς να ασκεί ένα επάγγελμα όπου οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η ανεργία είναι μεγάλη και να αισθανθεί ασφάλεια κάποιος ο οποίος πρέπει να μιλάει ελεύθερα; Πώς μπορεί κάποιος να αισθανθεί ασφαλής να πει την άποψή του σε ένα χώρο που υπάρχουν ελάχιστες συλλογικές συμβάσεις; Πώς μπορούμε σε ένα τέτοιο περιβάλλον να έχουμε ελευθεροτυπία . Αυτό μπορεί να γίνει σε συνεννόηση όλων των κομμάτων, αλλά κυρίως με το έργο της ΠΟΕΣΥ».

Η Σεμίνα Διγενή εκ μέρους του ΚΚΕ δήλωσε:

«Είμαι πολύ συγκινημένη. Βλέπω εδώ πολλά αγαπημένα πρόσωπα που περάσαμε πολλά χρόνια μαζί, βλέπω φίλους, συναδέλφους βλέπω και μέντορες.

Τα εργασιακά δικαιώματα συμπιέζονται ολοένα και πιο πολύ. Η θέση των εργαζομένων συντακτών είναι στο πλευρό του λαϊκού κινήματος, διαχρονικά οι πιο λαμπρές πένες της δημοσιογραφίας αναδείχτηκαν όταν αγωνιστές δημοσιογράφοι τάχτηκαν στο πλευρό του λαού.

Οι μισθοί πρέπει να εξασφαλίζουν ζωή με αξιοπρέπεια για τους εργαζόμενους. Η ικανοποίησή τους είναι προϋπόθεση για την εργασιακή τους ασφάλεια. Εύχομαι ολόψυχα καλή δύναμη και αντοχή καλούς αγώνες στο πλευρό του λαού που αγωνίζεται».

Η Θεανώ Φωτίου από τη Νέα Αριστερά ευχήθηκε «κουράγιο στους δύσκολους καιρούς τους οποίους μπαίνουμε και εσείς έχετε μεγάλη εμπειρία από δύσκολους καιρούς».

Ακολούθησαν απονομές τιμητικών διακρίσεων στα ιδρυτικά μέλη της ΠΟΕΣΥ από την ΕΣΗΕΑ και την ΕΣΠΗΤ, καθώς και σε όλες τις ενώσεις-ιδρυτικά μέλη της ΠΟΕΣΥ και ομιλίες των προέδρων. Βραβεύτηκε επίσης, η οικογένεια του Δημήτρη Γκλαβά πρώτου προέδρου της ΠΟΕΣΥ, με τον Παύλο Μαρινάκη να παραδίδει στη σύζυγό του την τιμητική πλακέτα.

Επίσης, παρουσιάστηκε η επετειακή σειρά γραμματοσήμων από τα ΕΛΤΑ για τα 30 χρόνια της ΠΟΕΣΥ.

Το «παρών» έδωσε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης ο οποίος τόνισε: «Με συγκίνηση βρίσκομαι απόψε ανάμεσα σας. Έζησα όλη αυτή την πορεία του κλάδου. Θα ήθελα να έχω σήμερα στα 89 μου χρόνια τη δυνατότητα μιας πραγματικής ενημέρωσης. Όχι αηδίες, όχι αυτήν την καταστροφή της γλώσσας μου. Αν θέλετε αυτήν την πικρία μου να την δείτε από την θετική της πλευρά. Σας ευχαριστώ με τιμήσατε για την πρόσκληση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ