today-is-a-good-day
29.5 C
Athens

Ο πρόεδρος Πεζεσκιάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι με τη στήριξη της Δύσης “σκοτώνει αθώους” στη Γάζα

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ θα πρέπει να “σταματήσει να σκοτώνει αθώους ανθρώπους”, σημειώνοντας ότι οι ενέργειές του στη Μέση Ανατολή έχουν τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Ο Πεζεσκιάν έκανε τις δηλώσεις αυτές σε δημοσιογράφο ρωσικού κρατικού τηλεοπτικού δικτύου στο περιθώριο διεθνούς περιφερειακής συνόδου στο Τουρκμενιστάν.

Στο περιθώριο του φόρουμ αυτού ο Πεζεσκιάν θα συναντηθεί και με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, για πρώτη φορά μετά την εκλογή του τον Ιούλιο στην προεδρία του Ιράν.

Το Κρεμλίνο είχε επισημάνει τη Δευτέρα ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν “διμερή θέματα” και “την κατάσταση στη Μέση Ανατολή”.

Από την πλευρά του ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί τόνισε ότι η Τεχεράνη δεν θα διστάσει “να αναλάβει πιο ισχυρή αμυντική δράση”, αν το Ισραήλ προχωρήσει σε αντίποινα για την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε την προηγούμενη εβδομάδα το Ιράν.

Το Ιράν “είναι πλήρως προετοιμασμένο να αναλάβει πιο ισχυρή αμυντική δράση, αν κριθεί απαραίτητο, σε απάντηση σε οποιαδήποτε περαιτέρω επίθεση και δεν θα διστάσει να το πράξει”, ανέφερε ο Αραγτσί σε επιστολή του προς άλλους υπουργούς Εξωτερικών, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου του στο Χ.

Το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι θα απαντήσει στην πυραυλική επίθεση του Ιράν, που εξαπολύθηκε την 1η Οκτωβρίου σε απάντηση στα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο και τη Γάζα αλλά και τον φόνο του επικεφαλής της Χαμάς στην Τεχεράνη και της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό.

Ο Αραγτσί επεσήμανε στην επιστολή του ότι η επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ πραγματοποιήθηκε με βάση το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, όπως αναφέρεται στο διεθνές δίκαιο, και έπειτα από μεγάλη περίοδο αυτοσυγκράτησης καθώς η Τεχεράνη επεδίωκε την κήρυξη εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ