today-is-a-good-day
19.6 C
Athens

Νέος γύρος ζυμώσεων στο ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ: Στα «σκαριά» διαγραφή Κασσελάκη

Στον «αστερισμό» των ζυμώσεων για τις συμμαχίες του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ κινούνται οι δυο «μονομάχοι» της Χαριλάου Τρικούπη, Ανδρουλάκης-Δούκας, χωρίς όμως να διαταραχθεί η ενότητα για την επόμενη ημέρα.

Αντιθέτως στο ΣΥΡΙΖΑ  οι εξελίξεις δείχνουν ότι η κατάσταση είναι  εκρηκτική, με τον Στέφανο Κασσελάκη  να βρίσκεται σε σκληρή κόντρα με την «ομάδα των 87» κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε διαγραφή του και σύγκρουση μέχρις εσχάτων, όπως φάνηκε στην Πολιτική Γραμματεία.

Του Κώστα Πασίση 

Η συνάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη και του Χάρη Δούκα με τον Παύλο Γερουλάνο σηματοδοτεί τις προσπάθειες των δύο διεκδικητών για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να εξασφαλίσουν τη «συμμαχία» του ενόψει του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών.

Ο Παύλος Γερουλάνος στην παρούσα φάση είναι  κομβικός παίχτης στην κούρσα διάδοχης καθώς τερμάτισε τρίτος, (21,12%) με μικρή διαφορά από το Χάρη Δούκα και είναι κρίσιμος παράγοντας  παράγοντας για τον επόμενο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

«Σε σχέση με όσα γράφονται και λέγονται: Δηλώνω ξεκάθαρα ότι η δημόσια τοποθέτησή μου την Κυριακή το βράδυ ισχύει στο ακέραιο.

Τον νέο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ θα τον επιλέξουν ελεύθερα και ανεπηρέαστα οι δημοκρατικοί πολίτες. Το κατέστησα σαφές σε όλους, το επανέλαβα και στους δύο υποψηφίους που επικοινώνησαν μαζί μου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γερουλάνος.

Δηλώσεις που δείχνουν ότι κρατά μια ουδέτερη στάση προς το παρόν, τουλάχιστον καλώντας σε υψηλή συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία.

Στο ίδιο μήκος κινείται και η Άννα Διαμαντοπούλου εξίσου κομβικός παράγοντας στη διαμόρφωση του αποτελέσματος του δευτέρου γύρου.

Ενδιαφέρον έχουν και οι στρατηγικές των κ.κ Ανδρουλάκη και Δούκα, ενόψει της τελικής αναμέτρησης.

Ο πρώτος έχοντας εξασφαλίσει ένα ισχυρό προβάδισμα στον πρώτο γύρο, διατηρεί τα ηνία στην κούρσα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο φαίνεται να «ποντάρει» στο χαρτί της ενότητας, ενώ τα τελευταία 24ωρα δείχνει διατεθειμένος να αλλάξει το μοντέλο ηγεσίας, για το οποίο επικρίθηκε έντονα όσο ήταν πρόεδρός του ΠΑΣΟΚ.

«Εάν την επόμενη Κυριακή επαναβεβαιωθεί η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό μου, όλοι οι άνθρωποι που αποδεικνύουν ότι μπορούν να προσφέρουν, πρέπει να τους δοθεί βήμα» σχολίασε ο κ. Ανδρουλάκης με συνέντευξη του στο ΜΕΓΚΑ

Από την άλλη πλευρά ο Χάρης Δούκας εστιάζει περισσότερο τη στρατηγική του σε δυο σημεία.

Το πρώτο είναι η ανανέωση του ΠΑΣΟΚ, που συνδέεται ευθέως με  το αίτημα για αλλαγή ηγεσίας και αυτός είναι ο λόγος που τόνισε ότι το 70% της εκλογικής βάσης καταψήφισε τον Νίκο Ανδρουλάκη, μια αναφορά που σχολιάστηκε πάντως ποικιλοτρόπως.

Το δεύτερο είναι επίσης το μοντέλο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. «Η ενός ανδρός αρχή είναι του κ. Μητσοτάκη, ας πάει κάποιος εκεί αν θέλει αυτό το σύστημα», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Στον Δήμο Αθηναίων υπάρχει ομαδικότητα, οι 25 δημοτικοί σύμβουλοι έχουν ο καθένας δική του αρμοδιότητα, έτσι πρέπει να γίνει και στο ΠΑΣΟΚ, να έχουν ρόλο και ευθύνη πολλοί και να συνεδριάζουμε μια φορά την εβδομάδα, όπως έκανε και ο Ανδρέας Παπανδρέου».

Επίσης φαίνεται ότι διακαώς επιδιώκει την υποστήριξη Γερουλάνου. «Αν ήταν στον δεύτερο γύρο ο Παύλος Γερουλάνος θα τον στήριζα», επεσήμανε, ρίχνοντας δίκτυα στους ψηφοφόρους του.

Το τρίτο χαρτί του είναι ο …πόλεμος από την κυβέρνηση, όπως επαναλαμβάνει συνεχώς, επειδή τον φοβάται το Μαξίμου.

Ραγδαίες εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ

Στην Κουμουνδούρου το κλίμα θυμίζει ολίγον από …Βηρυτό. Η κόντρα της «ομάδας των 87» – Πολάκη με τον Στέφανο Κασσελάκη κλιμακώνεται επικίνδυνα.

Η Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία  ζήτησε τη διαγραφή του Στέφανου Κασσελάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά το εξώδικο που έστειλε ο κ. Κασσελάκης για τη διαρροή του «πόθεν έσχες» του, ενώ ζητήθηκε και η άμεση σύγκληση της Κ.Ε του κόμματος,

Υπέρ της διαγραφής Κασσελάκη τάχθηκαν ακόμη ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Θαν. Θεοχαρόπουλος, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης

Η Θεοδώρα Τζάκρη κατέθεσε το αίτημα Κασσελάκη για παραίτηση της γραμματέως της Κεντρικής Επιτροπής Ράνιας Σβίγκου μετά τη διαρροή του πόθεν έσχες στα ΜΜΕ.

Επίσης  ο  Στέφανος Κασσελάκης αντέδρασε έντονα στο δημοσίευμα της «ΕφΣυν» για το πόθεν έσχες του και ζήτησε την άμεση παραίτηση της γραμματέως του ΣΥΡΙΖΑ, προαναγγέλλοντας προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Ο εκπρόσωπος του κ. Κασσελάκη, Μανώλης Καπνισάκης, δήλωσε ότι η διαρροή είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα και εγείρει σοβαρά ζητήματα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τη διαφάνεια.

Ωστόσο η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε το εξώδικο ως απαράδεκτο και έδωσαν «ραντεβού» για ξεκαθάρισμα λογαριασμών στην Κ.Ε του κόμματος το Σάββατο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ