today-is-a-good-day
10.1 C
Athens

Ι.Κεφαλογιάννης: Η Ελλάδα δεν εμπλέκεται με κανέναν τρόπο και με καμία πλευρά στον πόλεμο στη Μ.Ανατολή

Είναι ξεκάθαρο ότι η χώρα μας δεν εμπλέκεται με κανέναν τρόπο και με καμία πλευρά στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Αυτό τόνισε η υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννη σε συνέντευξη που παρεχώρησε σήμερα Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, στον “RealFm” και τους δημοσιογράφους Νίκο Χατζηνικολάου, Κάτια Μακρή και Αντώνη Δελλατόλα.

«Στη βάση των Διεθνών Συνθηκών μπορεί να χρησιμοποιηθούν κάποιες δομές από άλλες συμμαχικές χώρες, όχι όμως από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις» επισήμανε.

«Η επέκταση των επιχειρήσεων στο Λίβανο ενδεχομένως να δημιουργήσει αυξημένη τάση, όσον αφορά στις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές. Ως χώρα είμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο αυτό, χωρίς βέβαια να κινδυνολογούμε, μιας και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι σε εξέλιξη» πρόσθεσε.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ανέφερε:

«Έχουμε δημιουργήσει ένα καλό κανάλι επικοινωνίας με την Τουρκία, το οποίο δεν επηρεάζεται από τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Η παρουσία της χώρας μας στην περιοχή με τη φρεγάτα «Κουντουριώτης», είναι στο πλαίσιο της UNIFIL, μιας αποστολής των Ηνωμένων Εθνών και αφορά σε επιτήρηση».

«Η μόνη έμμεση», εξήγησε, «παρέμβαση την οποία κάναμε, είναι πριν από λίγες μέρες με το C-130, για τον επαναπατρισμό Ελλαδιτών και Κυπρίων πολιτών»,

Για τις επικείμενες αλλαγές στη στρατιωτική θητεία, δήλωσε ότι αποτελούν υποενότητα της «Ατζέντας 2030» και ξεκαθάρισε: «Είναι πολύ καλά τα εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία προχωρούμε, τα προγράμματα που κάνουμε για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (όπως το οικιστικό σε όλη την Επικράτεια),  αλλά πρέπει να δούμε και τον ανθρώπινο παράγοντα, είτε αφορά στα μόνιμα στελέχη, είτε τους νέους που υπηρετούν τη θητεία τους».

«Στις αλλαγές που επεξεργαζόμαστε και θα παρουσιαστούν πολύ σύντομα με συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, πρώτον δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα στο κομμάτι της επιχειρησιακής ετοιμότητας και δεύτερον προστίθεται εξειδίκευση σε κάποιες ειδικότητες. Τελειώνοντας την εκπαίδευση οι στρατεύσιμοι θα μπορούν να έχουν πιστοποίηση, η οποία θα δύναται να χρησιμοποιηθεί στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα» συμπλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ