today-is-a-good-day
13.2 C
Athens

Α.Σκέρτσος: Ο προϋπολογισμός υπηρετεί το στόχο της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, στην τηλεόραση της «Ναυτεμπορικής», ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος πήρε θέση εν πρώτοις για τον προϋπολογισμό: «Υπηρετεί το στόχο της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας» είπε, ενώ συγχρόνως επεσήμανε ότι «τα τελευταία πέντε χρόνια, παρά τις τεράστιες, ιστορικού χαρακτήρα, εξωγενείς κρίσεις που έχει αντιμετωπίσει και η χώρα μας με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, έχουμε πετύχει κάποια συγκεκριμένα και απτά αποτελέσματα. Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ταχύτερο ρυθμό από την ευρωπαϊκή οικονομία».

Πιο αναλυτικά είπε πως «ο προϋπολογισμός αυτός υπηρετεί και προβλέπει σχεδόν διπλάσια αύξηση του ΑΕΠ το 2025 σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Επίσης, βελτιώνει την αγοραστική δύναμη των πολιτών». Επιπλέον, «με βάση τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου θα έχουμε μια διπλάσια αύξηση των εισοδημάτων την επόμενη χρονιά σε σχέση με την εκτίμηση για τον πληθωρισμό, που θα παραμείνει στη σφαίρα του 2% – 2,5%, ενώ η αύξηση των εισοδημάτων θα είναι κοντά στο 4,5% – 5%, άρα θα μένει και κάτι στην τσέπη. Είναι ένας προϋπολογισμός που προβλέπει αύξηση των Δημοσίων Επενδύσεων, σχεδόν υπερδιπλάσιο μέγεθος, μέσω όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων», είπε και εξειδίκευσε ότι «το 2019 οι δημόσιες επενδύσεις ήταν κοντά στα 7-8 δισ. ετησίως, το 2024 και 2025 είναι υπερδιπλάσιες».

Επίσης, ο Άκ. Σκέρτσος υπογράμμισε τη βελτίωση στις επενδύσεις όσον αφορά τις κατασκευές και την αγορά γης, όπως επίσης στη βιομηχανία και τη μεταποίηση. Εν προκειμένω, «τα τελευταία πέντε χρόνια έχει αυξηθεί το μερίδιο της μεταποίησης και της βιομηχανίας κατά δύο μονάδες, το 2023 έφτασε στο 14% του ΑΕΠ. Διαρκώς βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα και οι επενδύσεις στον τομέα της μεταποίησης και της βιομηχανίας». Επίσης, το έλλειμμα στις συναλλαγές είναι σε μειούμενη τροχιά, σημείωσε. Ειδικότερα, «το 2025 οι εξαγωγές μας θα αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό από τις εισαγωγές μας και το εμπορικό έλλειμμα θα βρεθεί στη ζώνη του 5% ή και λίγο πιο κάτω από αυτή, ενώ στα χρόνια της ενεργειακής κρίσης, πριν δύο χρόνια, ήταν στο 10%». Με δυο λόγια, «έχουμε τη μεγαλύτερη αύξηση εξαγωγών στην ευρωπαϊκή οικονομία -δείχνουν κάποια σημάδια σταθεροποίησης τον τελευταίο χρόνο».

Και, στο δια ταύτα, «ο στόχος για μας δεν είναι μια ανάπτυξη της οικονομίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μας ενδιαφέρει η οικονομία να αναπτύσσεται δυναμικά, με βιώσιμο τρόπο, αλλά και με συμπεριληπτικό τρόπο. Να μοιράζεται δίκαια το μέρισμα και να μειώνονται οι ανισότητες», είπε ο υπουργός Επικρατείας, που επικαλέσθηκε τη Eurostat και η οποία διαπιστώνει ότι «ο δείκτης φτώχειας και ο δείκτης ανισοτήτων στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια σημειώνουν μια μείωση. Προφανώς υπάρχουν συμπολίτες μας, οι οποίοι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, αλλά για δύο συνεχόμενες χρονιές, και θα ακολουθήσει και το 2025, έχουμε αυξήσεις στις συντάξεις με ταυτόχρονη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων ή των συνταξιούχων που έχουν προσωπική διαφορά και δεν βλέπουν ακόμη την αύξηση αυτή». Ακόμη, «έχουμε αυξήσεις στον κατώτατο μισθό που έχει αγγίζει το 28% τα τελευταία τρία χρόνια. Και στο μέσο μισθό που έχει πάει από τα 1.040 στα 1.300 ευρώ».

Συμπερασματικώς, «η δίκαιη κατανομή είναι πρωταρχικός στόχος για μας, επίσης μας απασχολεί πολύ η περιφερειακή σύγκλιση», ανέφερε φέρνοντας το παράδειγμα του Έβρου, από όπου «παρουσιάσαμε εξιδεικευμένο σχέδιο». Με δυο λόγια, «ο κάθε πολίτης να νιώθει πως συμμετέχει σε αυτή την άνοδο της οικονομίας». Όσον αφορά την αγορά ακινήτων, παρέπεμψε στον προϋπολογισμό του 2025, που περιλαμβάνει δέσμη 15 μέτρων για το στεγαστικό ζήτημα.

Σε άλλα θέματα και ξεκινώντας από τον πόλεμο της Μέσης Ανατολής τόνισε πως «συμμετέχουμε στις προσπάθειες που γίνονται για να βρεθούν λύσεις και να υπάρξει αποκλιμάκωση».

Στα ελληνοτουρκικά, αφού αναφέρθηκε στα αποτελέσματα που έχει φέρει η προσπάθεια κατευνασμού και διαλόγου, ο υπουργός Επικρατείας επέμεινε στη μία και μόνη διαφορά -σύμφωνα με την Αθήνα- υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, και μόνο στο πλαίσιο αυτό γίνεται διάλογος.

Κλείνοντας με την πολιτική κατάσταση ανέφερε πως «η Νέα Δημοκρατία είναι το πιο ανθεκτικό κόμμα, παράταξη της Μεταπολίτευσης». Μια ανθεκτικότητα, η οποία «στηρίζεται σε αξίες και αρχές, που έχουν επιβεβαιωθεί και στην κάλπη από πολίτες». Ενώ επεσήμανε ότι «όλα τα ιστορικά στελέχη της ΝΔ έχουν συμβάλει στην αποκρυστάλλωση αυτής της ταυτότητας και παρακαταθήκης και για το μέλλον». Η ΝΔ είναι, συμπλήρωσε, «πολυσυλλεκτικό κόμμα, χωρίς να ενοχοποιεί τη διαφορετική άποψη».

Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, κρίση δεν υπάρχει στη ΝΔ, αναγνώρισε ότι μπορεί να υπάρχουν επιμέρους διαφωνίες, αλλά «κρίση αντιπροσώπευσης και περιεχομένου βλέπουμε στην αντιπολίτευση, δεν βλέπουμε στη ΝΔ». Και συμπλήρωσε: «Η ΝΔ είναι αρραγής, ο πρωθυπουργός εξελέγη δεύτερη φορά με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο και το τρίτο κόμμα». Επίσης, «εφαρμόζουμε το πρόγραμμα για το οποίο εκλεγήκαμε με στόχο να μετασχηματίσουμε την Ελλάδα, να την μεταμορφώσουμε σε μια υγιή, στιβαρή, φιλελεύθερη ευρωπαϊκή οικονομία και οι πολίτες να αισθάνονται περήφανοι για τη χώρα τους».

Επικαλούμενος, μάλιστα, την παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, σημείωσε: «Υπηρετούμε το εθνικά και πατριωτικά ωφέλιμο πέρα από δόγματα». Διερωτήθηκε δε αν η αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 500.000, αν οι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού είναι δεξιά, κεντρώα ή αριστερή πολιτική.

Για τα του ΠΑΣΟΚ, τέλος, ο κ. Σκέρτσος εξέφρασε την επιθυμία για σύγχρονη, αποτελεσματική, υπεύθυνη, εποικοδομητική αντιπολίτευση. Είναι αναγκαίος παράγοντας για μια υγιή δημοκρατία. Αυτό θέλουμε, ελπίζουμε να προκύψει μέσα από τις διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ