today-is-a-good-day
25.1 C
Athens

Στο στόχαστρο της Εφορίας οι υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του 2024 – Ποιοι φορολογούμενοι θα λάβουν «ραβασάκια» 

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να προλάβουν να ελέγξουν και να επιβάλουν πρόστιμα για φορολογικές υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του 2024. Άλλωστε, για να μην κλείσουν οριστικά οι υποθέσεις αυτές, που θα στερήσουν και έσοδα από τα κρατικά ταμεία, θα πρέπει οι έξτρα φόροι και τα πρόστιμα να έχουν εκδοθεί πριν την εκπνοή του χρόνου, όπως προβλέπει πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι υποθέσεις που κινδυνεύουν με παραγραφή αφορούν βασικά στο έτος 2018, δεδομένου ότι ισχύει ο κανόνας της πενταετούς παραγραφής. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αφορούν ακόμα και χρήσεις του 2013 ή και του 2008, καθώς ο χρόνος παραγραφής γίνεται δεκαετής στις περιπτώσεις που προέκυψαν νέες πληροφορίες, στις οποίες οι ελεγκτικές δεν είχαν πρόσβαση νωρίτερα.

Στο πλαίσιο αυτό, διενεργούνται εντατικοί έλεγχοι και σύντομα θα αρχίσουν να αποστέλλονται «ραβασάκια» σε φορολογούμενους που εντοπίζονται να έχουν αποκρύψει εισοδήματα  ή να μην έχουν υποβάλει δηλώσεις.

Στο στόχαστρο βρίσκονται:

– Φορολογούμενοι οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση το 2019 για τα εισοδήματα του 2018.

– Φορολογούμενοι που έχουν υποβάλει ανακριβή δήλωση ή δεν έχουν δηλώσει αναδρομικά ποσά αποδοχών που εισπράχθηκαν εντός του 2018 και αφορούν παλαιότερα έτη.

– Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει ανακριβή δήλωση ακαθάριστων εσόδων ή δαπανών της διαχειριστικής περιόδου 2018.

– Ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων που δεν υπέβαλαν ή υπέβαλαν ανακριβή δήλωση για εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τα οποία απέκτησαν το 2018.

– Φορολογούμενοι με εισοδήματα αλλοδαπής προέλευσης που δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση.

-Απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας του 2019. Περίπου 80.000  ιδιοκτήτες οχημάτων με απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας για το 2019 έχουν ήδη λάβει ή θα λάβουν τις επόμενες ημέρες μήνυμα από την ΑΑΔΕ, τα οποία θα τους ενημερώνουν για τη δυνατότητα να δηλώσουν μέχρι 31/10/2024 μέσω της εφαρμογής myCar την πραγματική κατάσταση του οχήματός τους υποβάλλοντας το κατάλληλο δικαιολογητικό προκειμένου να εκπέσουν των τελών κυκλοφορίας (αν για παράδειγμα πρόκειται για αυτοκίνητο το οποίο έχει τεθεί σε ακινησία, έχει διαγραφεί ή έχει κλαπεί).

Σημειώνεται ότι όσες υποθέσεις δεν προλάβουν να ελεγχθούν έως το τέλος του έτους κλείνουν οριστικά και οι φορολογούμενοι γλιτώνουν φόρους και πρόστιμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ