today-is-a-good-day
25.1 C
Athens

Πώς η κρίση στη Μέση Ανατολή απειλεί την ασφάλεια και την οικονομία μας

Ως μια πολύ σοβαρή κλιμάκωση θεωρεί η κυβέρνηση την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, εκφράζοντας παράλληλα την έντονη ανησυχία της για την πιθανότητα εξάπλωσης της κρίσης και τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Του Κώστα Πασίση 

Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με το σύνολο των ομολόγων του στην Ευρώπη, στηρίζοντας  το διάλογο και τη διπλωματία και τονίζοντας την ανάγκη για ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Παράλληλα η χώρα βρίσκεται σε συνεργασία με  διεθνείς οργανισμούς, όπως είναι ο ΟΗΕ προκειμένου να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, καταδίκασε απερίφραστα την πυραυλική επίθεση, τονίζοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να ζει με ασφάλεια. Ωστόσο, όπως είπε εργάζεται με κύριο στόχο την αποκλιμάκωση της εκρηκτικής κατάστασης.

Λόγω της γεωπολιτικής θέσης, η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, καθώς ενδέχεται να προκύψουν δυσάρεστες παρενέργειες που να επηρεάσουν και τη χώρα μας, που ανήκει στην ευρύτερη γειτονιά της Μεσογείου.

Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) το οποίο αξιολόγησε τις ραγδαίες εξελίξεις ενώ παράλληλα έγινε ευρεία συζήτηση για  εφαρμογή σχεδίων ετοιμότητας, όπως η πιθανή εκκένωση Ελλήνων, αν και μέχρι σήμερα η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.

Στο «μικροσκόπιο» βρέθηκε και η πιθανότητα αυξημένων μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, αν και προς το παρόν δεν υπάρχει άμεση απειλή…

Η ασφάλεια στη χώρα παραμένει υψίστης σημασίας, με τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως η Ελληνική Αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες, να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Η κυβέρνηση τονίζει ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι μπορεί να διαχειριστεί κρίσεις αποτελεσματικά, αλλά αυτό, όπως επισημαίνεται δεν αποτελεί λόγο εφησυχασμού.

 Οι κύριες ανησυχίες της Αθήνας

Στις εσωτερικές συσκέψεις που έγιναν στο Μαξίμου υπήρξε έντονος προβληματισμός για τη σταθερότητα των ενεργειακών αγορών.

Η κρίση στη Μέση Ανατολή μπορεί να οδηγήσει σε ανατιμήσεις των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, με αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.

Ανησυχία υπάρχει και για την ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα καθώς οποιαδήποτε αναταραχή και δη πολεμική, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το συγκεκριμένο τομέα.

Και τα πρώτα «σήματα» δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Ήδη, οι Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, επιτέθηκαν σε πλοίο της ελληνικών συμφερόντων.

Πρόκειται για την πρώτη επίθεση κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, ύστερα από την κλιμάκωση της έντασης του Ισραήλ με την Χεζμπολάχ.

Παράλληλα εκφράζονται και φόβοι για μια ακόμη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση, που έχει προκαλέσει η σύρραξη, ιδιαίτερα για τον πληθυσμό των προσφύγων και των μεταναστών.

Τέλος το Μαξίμου παρακολουθεί  στενά και τις δήλωσες του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος επιτέθηκε με σφοδρότητα στο Ισραήλ.

Οι διαφορετικές θέσεις Ελλάδας και Τουρκίας αναφορικά με την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ αποτελούν ένα ξεχωριστό ζήτημα στις διμερείς τους σχέσεις των δυο χωρών.

Στην προκειμένη περίπτωση η Αθήνα καταδικάζει τη Χαμάς και τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ, ενώ η Τουρκία κινείται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος…

Σύμφωνα με τους «ειδικούς» επί των διεθνών σχέσεων, η διαχείριση αυτών των διαφορών απαιτεί προσεκτική διπλωματία και στρατηγική προσέγγιση…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ