today-is-a-good-day
19.7 C
Athens

Περιοδεία του ΥφΑΑΤ Διονύση Σταμενίτη στη Σάμο

Τη Σάμο επισκέφθηκε την Τρίτη 1η Οκτωβρίου ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, ο οποίος συνοδευόμενος από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Χριστόδουλο Στεφανάδη και τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων του ΥΠΑΑΤ, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, πραγματοποίησε σειρά επαφών και συναντήσεων με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, τοπικούς φορείς και εκπροσώπους των παραγωγών, με επίκεντρο τα ζητήματα αρμοδιότητας του ΥΠΑΑΤ και έμφαση στις κυβερνητικές πολιτικές για τον πρωτογενή τομέα.

Αρχικά ο ΥφΑΑΤ κ. Σταμενίτης επισκέφθηκε το Δημαρχείο Δυτικής Σάμου, όπου πραγματοποίησε συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Θεμιστοκλή Παπαθεοφάνους και φορείς της Δυτικής Σάμου, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε το Δημαρχείο Ανατολικής Σάμου, όπου συνάντησε τον με Δήμαρχο κ. Πάρη Παπαγεωργίου και φορείς της Ανατολικής Σάμου. Στο πλαίσιο των συναντήσεων, τέθηκε επί τάπητος το φαινόμενο της λειψυδρίας, με τον Υφυπουργό Διονύση Σταμενίτη να αναφέρεται εκτενώς στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και του ΥΠΑΑΤ για την αντιμετώπιση της έλλειψης νερού στη νησιωτική Ελλάδα, ενώ παράλληλα εστίασε στα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει το ΥΠΑΑΤ για την κατασκευή έργων εγγειοβελτιωτικών υποδομών, με στόχο τη βελτίωση της άρδευσης των καλλιεργούμενων εκτάσεων.

Εν συνεχεία, ο κ. Σταμενίτης συμμετείχε σε σύσκεψη στα γραφεία του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου, όπου συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αμπελοκαλλιέργεια λόγω της Κλιματικής Κρίσης αλλά και επιμέρους ζητήματα που απασχολούν τους τοπικούς παραγωγούς.

Στην πορεία της επίσκεψης βρέθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, όπου είχε συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ελισσαίο Μαυρατζώτη και τον «Πανσαμιακό Αγροτικό Σύλλογο», με τα ζητήματα του αγροτικού κλάδου να βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης και τον Υφυπουργό να ακούει τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των αγροτών του νησιού. Οι παραγωγοί συζήτησαν με τον Υφυπουργό το ζήτημα του κόστους παραγωγής, αλλά και την ανάγκη να δοθούν περισσότερα κίνητρα στους νέους, ώστε να ασχοληθούν με το αγροτικό επάγγελμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΥφΑΑΤ, Διονύσης Σταμενίτης, αναφέρθηκε στο ολοκληρωμένο πλαίσιο στήριξης των αγροτών που προωθεί η κυβέρνηση με τα μέτρα της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο μέσω ενός σταθερού μηχανισμού που οδηγεί σε μείωση του κόστους παραγωγής, στη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, στην επένδυση παραγωγής προϊόντων που δίνουν προστιθέμενη αξία και στην αξιοποίηση αδρανών γαιών, κυρίως προς ενίσχυση του στόχου της αύξησης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Υφυπουργός στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες τονίζοντας τα πολλαπλά οφέλη για τους παραγωγούς, με έμφαση στη κάλυψη των αναγκών σε λαχανικά, την μεγαλύτερη στρεμματική απόδοση και την προστασία των καλλιεργειών απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Κεντρικό ζήτημα που τέθηκε σε όλες τις συναντήσεις και επαφές που πραγματοποίησε ο Υφυπουργός ήταν το πρόβλημα της αύξησης του πληθυσμού των αγριογούρουνων στην περιοχή, που προκαλεί μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες. Ο κ. Σταμενίτης δεσμεύτηκε ότι το επόμενο διάστημα θα συσταθούν ομάδες εργασίας από το ΥΠΑΑΤ και τα συναρμόδια Υπουργεία σε συνεργασία με τους Δήμους και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, για τη διαχείριση του φαινομένου, προκειμένου να μην επηρεαστούν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις και την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ