today-is-a-good-day
18.2 C
Athens

Βανς – Γουόλς: Ο κυνηγός και το θήραμα – Γράφει ο Δημήτρης Απόκης

Η παρομοίωση ο κυνηγός και το θήραμα μπορεί άριστα να περιγράψει τη χθεσινή τηλεμαχία, ανάμεσα στους υποψηφίους για την αντιπροεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέι Ντι Βανς και Τιμ Γουόλς. Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Ντόναλντ Τραμπ, Τζέι Ντι Βανς, στην κυριολεξία εκτέλεσε τον υποψήφιο αντιπρόεδρο της Κάμαλα Χάρις, Τιμ Γουόλς, ο οποίος πραγματικά έγραψε ιστορία, λέγοντας σε εθνικό δίκτυο ότι έγινε φίλος με άτομα που διέπραξαν περιστατικά πυροβολισμών σε σχολεία, τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε αθώα παιδιά και παραδέχτηκε ότι βασικά είναι χαζός. Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου στην Αμερική, η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιλέξει τον Τζέι Ντι Βάνς, για αντιπρόεδρο θα καταγραφεί στην ιστορία ως η καλύτερη που έχει κάνει ποτέ. Πραγματικά ο Τιμ Γουόλς, κατάφερε να τελειοποιήσει στη σκηνή της τηλεμαχίας, το βλέμμα του απόλυτου τρόμου και της πλήρους αμηχανίας.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Ο Τζέι Ντι Βανς, πάνω στη σκηνή της τηλεμαχίας θύμιζε ένα έξυπνο μαστίγιο, μετρημένο, ακλόνητο και δίκαιο, που σέβεται τον αντίπαλο.

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της τηλεμαχίας ήταν όταν ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Ντόναλντ Τραμπ, στην κυριολεξία καθάρισε τον αντίπαλό του, Τιμ Γουόλς, την Κάμαλα Χάρις, το Δημοκρατικό Κόμμα, και τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, μιλώντας με κοινή λογική για το γεγονός ότι στα περισσότερα κρίσιμα θέματα οι λεγόμενοι εμπειρογνώμονες, έχουν, με τις απόψεις τους, έχουν προκαλέσει δυσβάστακτο κόστος στην καθημερινότητα των Αμερικανών Πολιτών.

Ο Βανς απλώς καθάρισε το ρολόι του Γουόλς ακούγοντας την κοινή λογική αντί για τους λεγόμενους εμπειρογνώμονες που έδιωξαν αμερικανικές θέσεις εργασίας.

Για μια ακόμη φορά οι συντονίστριες της τηλεμαχίας, από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS, δεν κατάφεραν να κρύψουν την προκατάληψη τους απέναντι στο ψηφοδέλτιο Τραμπ – Βανς και την προτίμησή τους για το ψηφοδέλτιο Χάρις – Γουόλς. Μόνο που αυτή τη φορά είχαν απέναντι του τον Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος με απόλυτη ηρεμία και σοβαρότητα τις έβαλε στη θέση τους, κάνοντας πολύ καλύτερη δουλειά από αυτή του Ντόναλντ Τραμπ, στην τηλεμαχία του με τη Χάρις, απέναντι στους συντονιστές του τηλεοπτικού δικτύου ABC.

Στα καυτά θέματα των ημερών, λίγη ώρα μετά την επίθεση του καθεστώτος των μουλάδων του Ιράν, με εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, η διαφορά ανάμεσα στα δυο ψηφοδέλτια δεν μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρη. Ο Βανς, ξεκαθάρισε ότι η πρωτοβουλία για την απάντηση σε αυτή την επίθεση ανήκει στο Ισραήλ, αλλά η υποχρέωση της Αμερικής να το στηρίξει είναι απόλυτη και ξεκάθαρη. Ο Γουόλς, μέσα σε μια γενικόλογη απάντηση, ψέλλισε την υποστήριξη στο Ισραήλ, αλλά το μόνο που βρήκε να πει για τον Τραμπ, είναι ότι πρώην Υπουργοί του λένε ότι είναι επικίνδυνος, αποτυγχάνοντας, βέβαια, να αναφέρει ότι στα τέσσερα χρόνια της προεδρίας Τραμπ, δεν υπήρξε πόλεμος και υπογράφησαν  οι Συμφωνίες του Αβραάμ, ανάμεσα στο Ισραήλ και τα Αραβικά κράτη.

Οι συντονίστριες του CBS, δεν θεώρησαν χρήσιμο να κάνουν μια ερώτηση για τον δυσβάστακτο πόλεμο στην Ουκρανία, θεωρώντας πολύ πιο χρήσιμο να μιλήσουν εκτενώς για τις αμβλώσεις και την κλιματική αλλαγή. Δυστυχώς για αυτές, ο Βανς, έβαλε ταφόπλακα και στα δυο θέματα, μιλώντας για την ανάγκη επένδυσης σε μια ενεργειακή πολιτική κοινής λογικής, και δίνοντας τη δυνατότητα στις Πολιτείες και τους ψηφοφόρους να αποφασίσουν για τις αμβλώσεις.

Ο Γουόλς, βρέθηκε σε απόλυτη αμηχανία και αδυναμία να υπερασπιστεί τις πολιτικές της κυβέρνησης Μπάιντεν – Χάρις τα τέσσερα τελευταία χρόνια στην οικονομία και την παράνομη μετανάστευση, οι οποίες έχουν οδηγήσει μεγάλο αριθμό των οικογενειών της Αμερικής, σε απόγνωση.

Σίγουρα η τηλεμαχία Βανς – Γουόλς, ήταν, ίσως, η καλύτερη στην ιστορία μεταξύ υποψηφίων αντιπροέδρων. Και για τον Βανς, ο οποίος έχει δεχτεί σφοδρή κριτική, για σχόλια που έκανε στο παρελθόν, για τον Ντόναλντ Τραμπ, ήταν μια νύχτα λύτρωσης και επικύρωσης. Ο 40χρονος, για δυο μόλις χρόνια γερουσιαστής, έδειξε στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, πώς να επικοινωνεί ήρεμα και με συμπόνια. Παραδέχτηκε κάποιες ελλείψεις όταν χρειαζόταν και ήταν σκληρός όταν είχε νόημα. Κέρδισε ακόμη και την ανταλλαγή απόψεων απέναντι στον Γουόλς για τις αμβλώσεις με έναν αριστοτεχνικό τρόπο, παραδεχόμενος πώς οι απόψεις του έχουν αλλάξει για το θέμα λόγω ενός δημοψηφίσματος στην Πολιτεία του το Οχάιο.

Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος της Χάρις, από την πλευρά του, απέφυγε ερωτήσεις σχετικά με τυχόν περιορισμούς που θα υποστήριζε ο ίδιος και η Χάρις.

Μετά από αυτή την τηλεμαχία, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τον Γουόλς, να βρίσκεται στην αίθουσα κρίσεων κατά τη διάρκεια μιας εθνικής ή διεθνούς κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Ο Τζέι Ντι Βανς, πέρασε με επιτυχία αυτό το τεστ και απέδειξε ότι έχει τη γνώση, την ικανότητα και πάν από όλα το χαρακτήρα να καθίσει στο Οβάλ Γραφείο.

Ήταν ο κυνηγός και εκτέλεσε το θήραμα.

* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος, με ειδίκευση στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική, Γεωπολιτική και Διεθνή Οικονομία. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και The Johns Hopkins University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον. Είναι μέλος του The International Institute for Strategic Studies, του Λονδίνου. Ως Δημοσιογράφος, υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ