Ευκαιρία για την αποκατάσταση του κλίματος και την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και των δύο πρώην πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, αποτελεί η επετειακή εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή.
Του Κώστα Πασίση
Η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τους δύο ιστορικούς ηγέτες του κόμματος, εξυπηρετεί αυτό το σκοπό, ενώ παράλληλα δείχνει τη διάθεση του να ξεπεραστούν οι εσωκομματικές εντάσεις του παρελθόντος.
«Δεν θα μπορούσαν να μην προσκληθούν καθώς είναι μια εκδήλωση που αφορά όλους τους νεοδημοκράτες…», ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης, χωρίς όμως να διευκρινίσει την …τύχη της κίνησης Μητσοτάκη.
Σε σημειολογικό πολιτικό επίπεδο η πρόσκληση στους δύο πρώην πρωθυπουργούς, σηματοδοτεί το σεβασμό στην ιστορία του κόμματος και την αναγνώριση της προσφοράς τους.
Αλλά πίσω από αυτή την …αθώα πρώτη ανάγνωση, κρύβονται οι μείζονες διαφορές τους σε μια σειρά κρίσιμων θεμάτων, με προμετωπίδα τον ελληνοτουρκικό διάλογο, που είναι σε εξέλιξη.
Ένα θέμα που αποκτά προστιθέμενη αξία καθώς το επόμενο διάστημα επίκειται συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν οι οποίοι θα αρχίσουν τα προκαταρκτικά των συζητήσεων για την πιθανότητα (αν υπάρχει) οριοθέτηση ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, προφανώς μέσω δικαστηρίων…
Ως γνωστόν οι κ.κ Καραμανλής και Σαμαράς έχουν πάρει διακριτές αποστάσεις από τις κινήσεις της κυβέρνησης για αλλαγή σελίδας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Χαρακτηριστική ήταν η σχετική αναφορά του Κώστα Καραμανλή κατά την ομιλία του στο Πολεμικό Μουσείο.
«Πιστεύω ότι καμμιά Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα ήταν διατεθειμένη να υποχωρήσει σε μείζονα εθνικά θέματα και να αποδεχθεί ρυθμίσεις σε βάρος των εθνικών συμφερόντων. Πρώτον, διότι αποκλείω την πιθανότητα να το επιθυμεί. Αλλά επιπρόσθετα δεν θα μπορούσε, διότι θα βρισκόταν αντιμέτωπη με την ομόθυμη και σθεναρή αντίδραση των Ελληνίδων και των Ελλήνων», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Είναι λοιπόν αδύνατη και αδιανόητη η σύναψη συνυποσχετικού που θα κρύβει τεχνηέντως και εκ του πονηρού, υπό το πρόσχημα της προσφυγής στο ΔΔ της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, την εκχώρηση με ασαφείς και διπλωματικά ευρηματικές διατυπώσεις, δικαιώματος στο ΔΔ να αποφανθεί περί του εύρους των χωρικών υδάτων ή ακόμα και της εδαφικής κυριαρχίας νήσων και βραχονησίδων. Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό».
Ωστόσο η προαναφερθείσα πρωτοβουλία Μητσοτάκη φανερώνει μια προσπάθεια για τη συγκρότηση ενός πιο ενωτικού προσώπου στη Νέα Δημοκρατία.
Το κατά πόσο η προσπάθεια αυτή θα στεφθεί με επιτυχία, θα εξαρτηθεί από την ανταπόκριση των Καραμανλή και Σαμαρά αλλά και από τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα.
Ταυτόχρονα, όμως, η κίνηση Μητσοτάκη επιδέχεται και άλλης ερμηνείας όπως αυτής της επανασυσπείρωσης των στελεχών της, μετά την πτώση των ποσοστών της και την ερώτηση των 11 βουλευτών της ΝΔ για τα κόκκινα δάνεια, που εξόργισε τον Κωστή Χατζηδάκη αλλά και το Μαξίμου.
Η …επιστροφή της ΝΔ στην Ρηγίλλης
Η επιστροφή στα …πάτρια εδάφη, στην οδό Ρηγίλλης, με street party, που κάνει η Νέα Δημοκρατία, η οποία την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου συμπληρώνει 50 χρόνια ζωής, είναι μια σημαντική στιγμή για το κόμμα, καθώς αποτελεί ορόσημο στην πολιτική του πορεία.
Η Νέα Δημοκρατία, που ιδρύθηκε το 1974 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ελληνική πολιτική σκηνή, οδηγώντας τη χώρα σε μεγάλες ιστορικές στιγμές, όπως η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η εδραίωση της Δημοκρατίας μετά τη δικτατορία των συνταγματαρχών.
Όπως αναφέρεται, η εκδήλωση για τα 50 χρόνια της ΝΔ δεν είναι απλώς μια γιορτή, αλλά σηματοδοτεί και τη διατήρηση της συνέχειας του κόμματος σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο πολιτικό τοπίο.
Μέσα από αυτήν την επέτειο, η Ν.Δ επιδιώκει να τονίσει την πολιτική της συνέπεια και την εθνική της προσφορά, τόσο στα ζητήματα εσωτερικής πολιτικής όσο και στην εξωτερική.
Σε αυτή τη βάση αναμένεται να είναι και η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ερχόμενη Παρασκευή.