today-is-a-good-day
18 C
Athens

Συναγερμός στην Αθήνα για την κρίση στη Μέση Ανατολή: Έκτακτο ΚΥΣΕΑ

Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκεται η Αθήνα, μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί εκτάκτως σήμερα το απόγευμα το ΚΥΣΕΑ, με στόχο την άμεση αξιολόγηση της κατάστασης και τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών στην περιοχή.

Του Κώστα Πασίση

Η έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ανησυχία της κυβέρνησης για τις εξελίξεις.

Το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο καθώς η κρίση στη Μέση Ανατολή μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Εκείνο που φοβούνται στο Μαξίμου είναι μήπως η χθεσινή επίθεση σηματοδοτεί την έναρξη ενός περιφερειακού πολέμου, που μέχρι χθες ήταν το απευκταίο σενάριο.

Στις προτεραιότητες του ΚΥΣΕΑ είναι το σχέδιο εκκένωσης από Ισραήλ και Λίβανο των Ελλήνων πολιτών.

Επίσης αναμένεται να γίνει αξιολόγηση της κατάστασης και ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την έκταση της επίθεσης, τις πιθανές επιπτώσεις και την εξέλιξη της κρίσης.

Όπως αναφέρει κυβερνητική πηγή σε αυτές τις περιπτώσεις αναλύονται και όλα τα σενάρια για πιθανούς κινδύνους στη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένων και των κυβερνοεπιθέσεων.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται και το υπουργείο Εξωτερικών που βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός για την αντιμετώπιση της κρίσης και την αποκλιμάκωση της έντασης.

Σε πολιτικό-διπλωματικό επίπεδο η επίθεση του Ιράν φαίνεται να  σηματοδοτεί μια νέα περίοδο αστάθειας στη Μέση Ανατολή, με απρόβλεπτες συνέπειες για την περιοχή αλλά και για την Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ