today-is-a-good-day
25.3 C
Athens

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν το Ιράν ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών: Μην στοχοθετείτε ούτε εμάς ούτε το Ισραήλ

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν σήμερα το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να μην στοχοθετεί ούτε εκείνες ούτε το Ισραήλ, την ώρα που ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε πως ο «φονικός κύκλος της οφθαλμόν αντί οφθαλμού βίας πρέπει να κλείσει» στη Μέση Ανατολή.

«Οι ενέργειές μας υπήρξαν αμυντικού χαρακτήρα», δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ απευθυνόμενη στο Συμβούλιο.

«Ας είμαι σαφής: Το ιρανικό καθεστώς θα λογοδοτήσει για τις ενέργειές του. Και προειδοποιούμε σθεναρά το Ιράν – ή τους αντιπροσώπους του, έναντι του να αναλάβουν δράση εναντίον των ΗΠΑ ή περαιτέρω δράση εναντίον του Ισραήλ», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ Νικολά ντε Ριβιέρ είπε ότι η Γαλλία θέλει το Συμβούλιο Ασφαλείας να «επιδείξει ενότητα και να μιλήσει με μία φωνή» προκειμένου να αποκλιμακώσει την κατάσταση. Η Τόμας-Γκρίνφιλντ ανέφερε πως το Συμβούλιο θα πρέπει να καταδικάσει την επίθεση του Ιράν και να επιβάλει «σοβαρές συνέπειες» στους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν για τις ενέργειές τους.

«Έχουμε μια συλλογική ευθύνη, ως μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, να επιβάλουμε επιπρόσθετες κυρώσεις στους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης για τη στήριξή τους στην τρομοκρατία και για το γεγονός ότι περιφρονούν τόσα πολλά ψηφίσματα του Συμβουλίου», επισήμανε η πρέσβειρα των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια εξήρε το Ιράν για την «εξαιρετική» αυτοσυγκράτηση που επέδειξε τους τελευταίους μήνες και υπογράμμισε ότι η πυραυλική επίθεση εναντίον του Ισραήλ δεν θα μπορούσε να «παρουσιάζεται σαν όλο αυτό να συνέβη στο κενό, σαν να μη συμβαίνει τίποτα (…) στον Λίβανο και στη Γάζα, στη Συρία, στην Υεμένη».

«Όμως συνέβη και οδήγησε σε ένα νέο, πολύ επικίνδυνο σπιράλ μιας επεκτεινόμενης σύρραξης στη Μέση Ανατολή», τόνισε ο Νεμπένζια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ