today-is-a-good-day
22.9 C
Athens

Το Ισραήλ διεξάγει «περιορισμένης κλίμακας» χερσαίες επιχειρήσεις στον Λίβανο

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε απόψε ότι το Ισραήλ ενημέρωσε την Ουάσινγκτον πως ξεκίνησε «περιορισμένης κλίμακας» χερσαίες επιχειρήσεις στον Λίβανο, την ώρα που οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) χαρακτήριζαν «απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» παραμεθόρια περιοχή στον βορρά.

Λιβανέζικα στρατεύματα εθεάθησαν να αποσύρονται από αρκετές θέσεις τους στα νότια σύνορα της χώρας, υποχωρώντας έως και 5 χιλιόμετρα βορειότερα, σύμφωνα με αναφορές αξιωματούχων και κατοίκων παραμεθόριων περιοχών.

Το Ισραήλ διεξάγει «αυτήν τη στιγμή» περιορισμένης κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Μας ενημέρωσαν ότι διεξάγουν αυτήν τη στιγμή περιορισμένης κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις με στόχο υποδομές της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα», διευκρίνισε ο Μάθιου Μίλερ, επικαλούμενος την ενημέρωση της Ουάσινγκτον από την ισραηλινούς αξιωματούχους.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) χαρακτήρισαν σήμερα «απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» παραμεθόρια περιοχή που περιλαμβάνει τις κοινότητες Μετουλά, Μισγκάβ Αμ και Κφαρ Γκιλαντί, στο βόρειο Ισραήλ. «Ο ισραηλινός στρατός διευκρινίζει ότι η είσοδος σε αυτήν την περιοχή απαγορεύεται αυστηρά», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης των IDF, ο υποστράτηγος Όρι Γκόρντιν.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ τόνισε σε στρατιώτες ότι «η εξόντωση του (ηγέτη της Χεζμπολάχ) Νασράλα είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά δεν είναι το τελευταίο» στον αγώνα εναντίον της Χεζμπολάχ.

Από την πλευρά του, ο Ναΐμ Κάσεμ – δεύτερος στην ιεραρχία του κινήματος Χεζμπολάχ – διαβεβαίωνε το μεσημέρι πως «οι δυνάμεις της αντίστασης είναι έτοιμες για χερσαία αντιπαράθεση» σε περίπτωση εισβολής του ισραηλινού στρατού.

Οι θέσεις που έχουν λάβει τα ισραηλινά στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στα βόρεια σύνορα της χώρας υποδηλώνουν ότι ενδεχομένως να επίκειται χερσαία εισβολή στον Λίβανο, δήλωσε νωρίτερα αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στο Reuters υπό τον όρο να διατηρήσει την ανωνυμία του, αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με την ανάπτυξη των ισραηλινών στρατευμάτων στην περιοχή και να προβεί σε περαιτέρω σχόλια.

Αμερικανικά ΜΜΕ: Το Ισραήλ ενδέχεται να εξαπολύσει χερσαία επίθεση κατά της Χεζμπολάχ άμεσα

Το Ισραήλ ενδέχεται να εξαπολύσει χερσαία επίθεση κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο εντός των επομένων ωρών, μετέδωσε το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CBS News, επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο.

Ο μη κατονομαζόμενος αξιωματούχος είπε ότι αυτό είναι το μήνυμα που έλαβε η Ουάσινγκτον από το Ισραήλ.

Η Washinghton Post τόνισε επίσης ότι το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι σχεδιάζει μια περιορισμένης κλίμακας χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο που μπορεί να ξεκινήσει άμεσα.

Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι σχεδιάζει μια περιορισμένης κλίμακας χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο που μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος στη Washington Post.

Η σχεδιαζόμενη επιχείρηση του Ισραήλ θα είναι μικρότερης κλίμακας από τον τελευταίο πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ το 2006, τόνισε.

Η επιχείρηση θα επικεντρωθεί στην εκκαθάριση στρατιωτικών υποδομών κατά μήκος των συνόρων για την εξάλειψη της απειλής για τις ισραηλινές παραμεθόριες κοινότητες, είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ