today-is-a-good-day
19.7 C
Athens

Η Χαμάς ανακοίνωσε τον θάνατο του επικεφαλής της στον Λίβανο σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή

Το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι ο επικεφαλής του στον Λίβανο σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου ο στρατός του Ισραήλ διεξάγει επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ.

«Ο Φάταχ Σαρίφ Αμπού αλ Αμίν, επικεφαλής της Χαμάς στον Λίβανο και μέλος της διοίκησης του κινήματος στο εξωτερικό» σκοτώθηκε σε πλήγμα εναντίον του σπιτιού του στον καταυλισμό Παλαιστίνιων προσφύγων αλ Μπας, στον νότιο Λίβανο, επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η Χαμάς.

Σκοτώθηκε μαζί με τη σύζυγό του, τον γιο και την κόρη του «σε μια τρομοκρατική και εγκληματική δολοφονία», πρόσθεσε η Χαμάς.

Το επίσημο λιβανέζικο πρακτορείο ANI μετέδωσε ότι σημειώθηκε ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα εναντίον του αλ Μπας κοντά στην Τύρο, στο νότιο τμήμα της χώρας, το πρώτο πλήγμα αυτού του είδους εναντίον του καταυλισμού προσφύγων.

Νωρίτερα το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP) , ένα αριστερό κίνημα με κοσμικό χαρακτήρα, ανακοίνωσε τον θάνατο τριών μελών του σε ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό, το πρώτο που είχε στόχο την καρδιά της λιβανέζικης πρωτεύουσας μετά την 7η Οκτωβρίου 2023 και την έναρξη του πολέμου μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ.

Το κίνημα αυτό στηρίζει τη Χεζμπολάχ στις επιχειρήσεις που διεξάγει στο βόρειο Ισραήλ σε ένδειξη «υποστήριξης» προς τη Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός έχει εντείνει από τις 23 Σεπτεμβρίου τους βομβαρδισμούς του εναντίον του Λιβάνου προκειμένου, όπως αναφέρει, να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ που έχουν εκτοπιστεί λόγω της ανταλλαγής πυρών με τη Χεζμπολάχ.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου έχει ανακοινώσει ότι περισσότεροι από 1.000 Λιβανέζοι έχουν σκοτωθεί και 6.000 τραυματιστεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει πόσοι ήταν άμαχοι. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας, ένα εκατομμύριο άνθρωποι — το ένα πέμπτο του πληθυσμού– έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Από την αρχή του πολέμου στη Γάζα το Ισραήλ έχει στοχοθετήσει αξιωματούχους της Χαμάς στον Λίβανο.

Στις 2 Ιανουαρίου σκοτώθηκε κοντά στη Βηρυτό σε πλήγμα που αποδίδεται στο Ισραήλ ο δεύτερος στην ιεραρχία του παλαιστινιακού κινήματος Σάλεχ αλ Αρούρι.

Τον Αύγουστο ισραηλινό πλήγμα εναντίον οχήματος στην πόλη Σάιντα, στον νότιο Λίβανο, προκάλεσε τον θάνατο του Σάμερ αλ Χατζ, υπεύθυνου της Χαμάς στον καταυλισμό Παλαιστίνιων προσφύγων Άιν αλ Χελουέ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, σχεδόν 250.000 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες και οι απόγονοί τους ζουν στον Λίβανο. Αυτοί κατέφυγαν στη χώρα αφού εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους μετά την ίδρυση του Ισραήλ το 1948.

Βάσει συμφωνίας, ο στρατός του Λιβάνου δεν αναπτύσσεται στους παλαιστινιακούς καταυλισμούς, όπου υπεύθυνες για την ασφάλεια είναι παλαιστινιακές οργανώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ