today-is-a-good-day
28.3 C
Athens

Απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας από το 2019 για 80.000 οχήματα: Ποιοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση πληρωμής – Η διαδικασία 

«Ραβασάκια» σε περισσότερους από 80.000 ιδιοκτήτες οχημάτων ετοιμάζεται να στείλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας του 2019. Πρόκειται κυρίως για οχήματα μεγάλου κυβισμού, στα οποία αντιστοιχούν πολύ υψηλά τέλη (από 615 έως και 1.230 ευρώ).

Οι φορολογούμενοι με τα ανεξόφλητα τέλη κυκλοφορίας εντοπίστηκαν μετά από διασταυρώσεις που έκαναν ηλεκτρονικά οι ελεγκτικές αρχές για φορολογικές υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους. Στο πλαίσιο αυτό, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα λάβουν e-mail, το οποίο θα τους ενημερώνει για την οφειλή τους, αλλά και τη δυνατότητα να απαλλαγούν από το χρέος, εφόσον αποδείξουν με τα κατάλληλα δικαιολογητικά ότι λόγω της κατάστασης του οχήματος τους δεν υποχρεούνταν να πληρώσουν τέλη. Παράλληλα, θα ανοίξει και η εφαρμογή myCar, η οποία θα είναι σε λειτουργία έως τις 31 Οκτωβρίου προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν την κατάσταση των οχημάτων τους υποβάλλοντας τα δικαιολογητικά, ενώ η

η βεβαίωση της οφειλής με το ποσό των ετήσιων τελών μαζί με το πρόστιμο θα αρχίσει στις 27 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 3 Δεκεμβρίου.

Η διαδικασία 

Η είσοδος στην εφαρμογή myCar για τα οχήματα που εμφανίζουν ανεξόφλητα τέλη κυκλοφορίας από το 2019, πραγματοποιείται με τους κωδικούς Taxisnet. Εκεί οι ιδιοκτήτες θα δηλώνουν την κατάσταση των οημάτων για το έτος οφειλής ή και για επόμενα έτη (πχ κλεμμένο, διαγραμμένο, σε ακινησία, απαλλασσόμενο, κλπ. ) υποβάλλοντας παράλληλα και τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τη μη οφειλή των τελών κυκλοφορίας του 2019.

Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η ειδοποίηση των φορολογούμενων κεντρικά, θα τεθούν στη διάθεση των Δ.Ο.Υ. / ΚΕΦΟΔΕ τα στοιχεία τους προκειμένου να προβούν στην ειδοποίηση τους μέσω ταχυδρομείου με συστημένες επιστολές.

Όπως αναφέρει η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ, οι Φορολογικές Υπηρεσίες θα λαμβάνουν σε πραγματικό χρόνο την πληροφόρηση για την κατάσταση του κάθε οχήματος βάσει της δήλωσης του ιδιοκτήτη και διορθώνουν την εικόνα του οχήματος στο Πληροφοριακό Σύστημα Οχημάτων όπως προκύπτει από το σχετικό δικαιολογητικό που επισυνάπτει. Για παράδειγμα, αν ένα όχημα προκύπτει ότι κυκλοφορούσε στο εξωτερικό για περισσότερα του ενός έτη, τότε διορθώνεται η εικόνα του για όλα τα έτη (τίθεται σε αναγκαστική ακινησία για το ανάλογο χρονικό διάστημα).

Για τις περιπτώσεις που δηλώνεται παράδοση σε συλλέκτη σιδερικών/απώλεια, και δεν υφίσταται κατάλληλο δικαιολογητικό παρά μόνο υπεύθυνη δήλωση, δεν διορθώνεται η εικόνα του οχήματος, ωστόσο καταχωρείται σχετική σημείωση.

Οι Φορολογικές Υπηρεσίες προβαίνουν στις σχετικές διορθώσεις μέχρι τις 26/11/2024.

Αν από τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά δεν αποδεικνύεται η μη υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας 2019 τότε τα αντίστοιχα τέλη συμπεριλαμβάνονται στη βεβαίωση των τελών κυκλοφορίας μετά του προστίμου και η σχετική πράξη της Φορολογικής Διοίκησης προσβάλλεται απευθείας στα τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια.

Σημειώνεται ότι ακόμα και αν οι ιδιοκτήτες προσκομίσουν εκ των υστέρων τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την μη οφειλή, αυτά θα γίνονται δεκτά από τη Φορολογική Υπηρεσία και η οφειλή θα διαγράφεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ