today-is-a-good-day
26.6 C
Athens

Σε ποια προϊόντα και πόσο θα μειωθούν οι τιμές έως το τέλος του έτους

Αποκλιμάκωση των τιμών έως 7% σε βασικά προϊόντα που πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ βλέπουν εκπρόσωποι της αγοράς. Η σταθεροποιητική τάση που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες στον πληθωρισμό σε διεθνές επίπεδο, αλλά και η απόφαση των κεντρικών τραπεζών, τόσο της Ευρώπης όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών να μειώσουν τα επιτόκια συμβάλλουν σημαντικά τόσο στα οικονομικά μεγέθη όσο και στην ψυχολογία της αγοράς, ενώ καθοριστικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει η επαναφορά του μέτρου της μόνιμης μείωσης τιμής τουλάχιστον κατά 5% και για διάστημα τριών μηνών, σε προαιρετική βάση.

Της Γωγώς Κατσέλη

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, πιθανότατα δε θα χρειαστεί κάποια νομοθετική παρέμβαση, καθώς οι μεταποιητικές εταιρείες έχουν ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμα του κ. Τάκη Θεοδωρικάκου για να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία για την ελάφρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η λίστα των προϊόντων που θα συμμετέχουν στο μέτρο θα διευρύνεται κάθε δύο εβδομάδες, προσφέροντας στους καταναλωτές ολοένα και περισσότερους κωδικούς σε χαμηλότερες τιμές.

«Η επαναφορά της μόνιμης μείωσης του 5% αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το αργότερο έως τα μέσα Οκτωβρίου και μετά το κάλεσμα του υπουργού Ανάπτυξης στα τέλη Αυγούστου, πολλές εταιρείες- μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανικών Τροφίμων, αλλά και πολυεθνικές από όλους τους κλάδους έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για να συμμετάσχουν στο μέτρο», αναφέρει στον «ThePresident» εκπρόσωπος μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

Τρόφιμα

Μειώσεις τιμών κατά 5%-6% εκτιμούν στελέχη του λιανεμπορίου ότι θα παρατηρηθούν σε μια σειρά ειδών διατροφής, όπως ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια, αλλά και τυποποιημένα τρόφιμα, ενώ έως και 10% μπορεί να πέσει η τιμή της ζάχαρης, δεδομένου ότι η χρηματιστηριακή τιμή της υποχωρεί κατά περίπου 12% σε ετήσια βάση λόγω της μεγάλης παραγωγής που αναμένεται φέτος.

Σε καθοδική τροχιά εκτιμάται ότι θα κινηθούν και οι τιμές σε πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, με τις μειώσεις ωστόσο να περιορίζονται στο 2%-3%. Οι καιρικές συνθήκες με τον ήπιο χειμώνα φαίνεται ότι έχουν επιδράσει θετικά στις καλλιέργειες, αφήνοντας ελπίδες για αύξηση της παραγωγής. Μείωση από 20%-30% αναμένεται να καταγράψει και η λιανική τιμή του ελαιολάδου από τα 12-13 ευρώ το λίτρο στα 9-10 ευρώ, εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για αύξηση της παραγωγής από τους 140.000 τόνους την περίοδο 2023-2024 στους 200.000-230.000 τόνους την ελαιοκομική περίοδο 2024-2025. Παράλληλα, με τη λήξη της τουριστικής σεζόν, οι τιμές κάποιων προϊόντων, όπως για παράδειγμα τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, εκτιμάται ότι θα επιστρέψουν στα φυσιολογικά επίπεδα, καταγράφοντας πτώση 5%-7%, ενώ καθοδικά κατά 4%-5% αναμένεται να κινηθούν και οι τιμές των παιδικών και βρεφικών τροφών.

«Κάποια προϊόντα, όπως τα ψάρια και τα θαλασσινά και τα αλκοολούχα ποτά, επηρεάζονται από την εποχικότητα. Το καλοκαίρι, επισκέπτεται τη χώρα μας μεγάλος αριθμός τουριστών, αυξάνεται η ζήτηση, ενώ η προσφορά παραμένει σταθερή με αποτέλεσμα οι τιμές να ανεβαίνουν», αναφέρει εκπρόσωπος του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων.

Απορρυπαντικά

Περαιτέρω υποχώρηση των τιμών κατά 6%-7% αναμένεται επίσης σε απορρυπαντικά, καθαριστικά, είδη προσωπικής υγιεινής και χαρτικά, λόγω του έντονου ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών του κλάδου. «Μετά τον κόφτη του 30% στις προωθητικές ενέργειες που επέβαλε η κυβέρνηση τον περασμένο Μάρτιο στα εν λόγω προϊόντα με αντίστοιχη μείωση των τιμών στο ράφι, αλλά και τη νέα πρωτοβουλία που έρχεται για τη μόνιμη μείωση τιμής, εκτιμάται ότι οι τιμές θα πέσουν κι άλλο», σημειώνει στον «ThePresident» κορυφαίο στέλεχος μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), ο πληθωρισμός στο σύνολο των προϊόντων που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ υποχώρησε κατά 1,08%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ