today-is-a-good-day
28.2 C
Athens

ΠΑΣΟΚ: Ο εμπαιγμός των υγειονομικών και του Ελληνικού λαού καλά κρατεί

Σε κοινή ανακοίνωση Ιωάννη Τσίμαρη, Βουλευτή Ιωαννίνων και υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Υγείας και Γιώργου Μπουλμπασάκου, Γραμματέα Τομέα Υγείας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, αναφέρεται:

“Η ανασύνταξη του ΕΣΥ και η «προτεραιότητα» στους υγειονομικούς για την κυβέρνηση της ΝΔ αποτελούν φρούδες υποσχέσεις.

 

Για ακόμη μια φορά αποκαλύπτει την φοροεισπρακτική πολιτική «αφάνισης» των μικρομεσαίων εργαστηρίων.

 

Η αιφνιδιαστική απόφαση για είσπραξη από τον ΕΟΠΥΥ του clawback του 2021 σε 120 δόσεις και των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του 2023 σε εννέα δόσεις, απειλεί τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων ιδιωτικών εργαστηριακών και απεικονιστικών κέντρων.

 

Επί 12 χρόνια ο ΕΟΠΥΥ καταλογίζει στα εργαστήρια τις υπερβάσεις του κλειστού κι ελλειμματικού προϋπολογισμού του, μετακυλώντας στους εργαστηριακούς γιατρούς υπέρογκα χρέη, τα οποία οδηγούν σε κλείσιμο των ιατρείων τους κι αδυναμία συνταξιοδότησης τους.

 

Το clawback , η θέσπιση του οποίου εισήχθη ως μέτρο ελέγχου των δημοσίων δαπανών, έχει εκτροχιαστεί ειδικά τα τελευταία 5 χρόνια με ευθύνη της κυβερνητικής πολιτικής.

 

Έχει μετατραπεί σε έσοδο του κράτους και ελλείψει δημοσίων εσόδων εφαρμόζεται σήμερα επιδρομικά μια ‘κακή’ απόφαση.

 

Ο τρόπος της υφιστάμενης εφαρμογής του clawback αποτελεί την επιτομή της αδιαφάνειας και «τιμωρητικής» συμπεριφοράς έναντι των εργαστηριακών γιατρών, που στηρίζουν την ραχοκοκαλιά του Ε.Σ.Υ., την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία ακόμη και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή της χώρας.

 

Ο εξορθολογισμός της υπερσυνταγογράφησης και έλεγχος της δημόσιας δαπάνης δεν επιτυγχάνεται με τέτοιες αποφάσεις, αλλά με την εφαρμογή των διεθνών κατευθυντηρίων οδηγιών καθώς και των διαγνωστικών πρωτοκόλλων κάθε νόσου.”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ