today-is-a-good-day
26.5 C
Athens

Κ.Τσιάρας: Απαιτείται νέα λογική στη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης

Να υπάρξει νέα λογική στη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, που θα είναι προσαρμοσμένη στη νέα πραγματικότητα την οποία διαμορφώνουν οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα, πρότεινε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιάρα είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπίζονται άμεσα οι συνέπειες καταστροφών, που μπορεί να προέρχονται, για παράδειγμα, από μια επιδημία ή από την κλιματική κρίση και, συνεπώς, απαιτείται μια νέα λογική στη χρήση των κονδυλίων.

Όπως γνωστοποίησε το ΥΠΑΑΤ, ο αρμόδιος υπουργός επισήμανε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε άμεσα έκτακτες ανάγκες, μέσω της adhoc χρήσης μέρους των κονδυλίων του Στρατηγικού Σχεδίου, καθώς οι δυνατότητες του γεωργικού αποθεματικού είναι περιορισμένες, ενώ χαρακτήρισε απαραίτητο να δοθεί αυξημένη ευελιξία στην κατανομή των πόρων.

Τόνισε ότι η γραφειοκρατία δυσκολεύει σημαντικά την καταβολή των γεωργικών αποζημιώσεων, σε μια εποχή που το εισόδημα των εργαζόμενων στον πρωτογενή τομέα βάλλεται πολλαπλώς.

Μεταξύ άλλων πρότεινε την απλούστευση του νέου μοντέλου επιδοτήσεων.

Ο Έλληνας υπουργός υπενθύμισε στους ομολόγους του ότι γενικότερα το εισόδημα των κτηνοτρόφων βαίνει μειούμενο, ξεκαθαρίζοντας ότι για την ελληνική κυβέρνηση το μέλλον του κλάδου παραμένει σε πρώτη προτεραιότητα.

Τέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί η Έκθεση για το στρατηγικό ρόλο και το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ αναδεικνύει το βασικό ρόλο του πρωτογενούς τομέα στην ευρωπαϊκή οικονομία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ