today-is-a-good-day
20.6 C
Athens

Διαγραφή Σαλμά: Οι «κόκκινες γραμμές» Μητσοτάκη στους «γαλάζιους» βουλευτές

Ένδειξη για το πώς το Μαξίμου σκοπεύει να διαχειριστεί τυχόν διαφωνίες και αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ, αποτελεί η ομόφωνη διαγραφή Σαλμά, από την Επιτροπή Δεοντολογίας, με το βλέμμα, όμως, να είναι στραμμένο στις εξελίξεις της επόμενης ημέρας…

Του Κώστα Πασίση 

Το …αύριο και δη το εν εξελίξει πολιτικό τοπίο φαίνεται να απασχολεί το κυβερνητικό επιτελείο και αυτό προκύπτει από την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να συναντηθεί με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στο Μαξίμου αμέσως μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ.

Μια κίνηση τακτικής, που έχει διπλή στόχευση, απ’ ότι φαίνεται. Από τη μια πλευρά επιχειρεί να διαχειριστεί άμεσα και αποτελεσματικά τις εσωτερικές εντάσεις στο κόμμα. Και από την άλλη να επαναβεβαιώσει την ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και να αντιμετωπίσει τυχόν ανησυχίες ή αμφιβολίες που μπορεί να έχουν προκύψει μετά την αποπομπή του γαλάζιου βουλευτή.

Επισήμως βέβαια, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι η διαγραφή του Μάριου Σαλμά (και από τη ΝΔ) δε συνδέεται με τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους βουλευτές του, αλλά και την παραφιλολογία του παρασκηνίου, ότι επίκεινται νέες πρωτοβουλίες με αιχμηρές ερωτήσεις προ την κυβέρνηση από βουλευτές.

Επιπλέον η εσωκομματική εξίσωση γίνεται πιο δύσκολη καθώς σε αυτή συμπεριλαμβάνονται οι δυο πρώην πρωθυπουργοί Καραμανλής-Σαμαράς οι οποίοι απουσίαζαν από τη ΔΕΘ.

Όπως επισημαίνεται η εν λόγω συνάντηση δείχνει πως ο κ. Μητσοτάκης θέλει να στείλει ένα μήνυμα σταθερότητας, τονίζοντας ότι η ηγεσία του παραμένει ισχυρή και ότι οι βουλευτές πρέπει να λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο που θέτει το κόμμα.

Στην ίδια λογική κινείται και η διαρροή ότι η εσωκομματική κριτική είναι απαραίτητη και «υγιής», όμως πρέπει να ασκείται με σύνεση και σεβασμό στις βασικές αρχές που διέπουν τη λειτουργία του κόμματος. Δημόσιες αβάσιμες επικρίσεις που υπονομεύουν το έργο της κυβέρνησης  δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, τονίζεται…

Σημειώνεται ότι ο γενικός γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών με βουλευτές της ΝΔ, ενώ το Μαξίμου έχει ζητήσει από τους υπουργούς να έχουν την πόρτα του γραφείου τους ανοικτή για τα κυβερνητικά στελέχη και να ενημερώνουν για όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες τους, ώστε κανείς να μην είναι αδιάβαστος…

Το θέμα της διαγραφής του «γαλάζιου» βουλευτή, που δεν παραδίδει την έδρα του, απασχόλησε και την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απέρριψε τις αιτιάσεις του Μάριου Σαλμά, υποστηρίζοντας πως ο βουλευτής προσπαθεί να παρουσιαστεί ως θύμα ή ήρωας, βασιζόμενος σε συκοφαντικές δηλώσεις.

Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι η διαγραφή του  δε σχετίζεται με τη ψήφο του για τα κόκκινα δάνεια ή για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, καθώς δεν είχε τεθεί κομματική πειθαρχία στα εν λόγω θέματα.

Στην πραγματικότητα, επισήμανε, η διαγραφή του προήλθε από την αναπαραγωγή συκοφαντιών και τη συμπεριφορά του, η οποία ερχόταν σε αντίθεση με την προβλεπόμενη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

Προηγουμένως, ο Μάριος Σαλμας στην Επιτροπή Δεοντολογίας έδωσε τη δική του πολιτική ερμηνεία, το «στίγμα» της καρατόμησης του.

«Αν με διαγράφει ο κύριος Μητσοτάκης γιατί αντέδρασα για τις περιουσίες που χάνονται για τα κόκκινα δάνεια, επειδή αντιτάχθηκα στην ατζέντα για τα ομόφυλα, επειδή του ζήτησα να ελέγξει τα καρτέλ στην ακρίβεια, τότε είναι τιμή μου. Αν όμως το κάνει για να στείλει μήνυμα σε άλλους, είναι απαράδεκτο», ανέφερε μεταξύ άλλων, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και την πρώτη γραμμή άμυνας του…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ