today-is-a-good-day
25.6 C
Athens

Τα «αγκάθια» για να ανοίξουν τα κλειστά ακίνητα: Μόλις το ¼ βρίσκεται στην Αττική – «Γερασμένα» τα σπίτια

Μπορεί η κυβέρνηση να «ποντάρει» στην τριετή φοροαπαλλαγή που ανακοίνωσε για τους ιδιοκτήτες κλειστών κατοικιών που θα τις ανοίξουν και θα τις διαθέσουν στη μακροχρόνια μίσθωση για να αυξηθεί η διαθεσιμότητα ακινήτων και να μειωθούν οι τιμές των ενοικίων, ωστόσο τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν ότι τελικά δεν είναι τόσο μεγάλο το απόθεμα σπιτιών για να αντιμετωπίσει το στεγαστικό πρόβλημα. 

Της Γωγώς Κατσέλη

Σύμφωνα με την απογραφή του 2021, τα κλειστά ακίνητα ανέρχονται στα 793.884, εκ των οποίων μόνο τα 406.859 διατίθενται για ενοικίαση και τα  59.530 προς πώληση, ενώ τα υπόλοιπα 327.495 αφορούν σε «άλλον λόγο». 

«‘Άγνωστος χ» στην εξίσωση αποτελεί πόσα από τα κλειστά ακίνητα είναι κατοικήσιμα ή χρήζουν μερικής ή ολικής ανακαίνισης, ενώ «αγκάθι» αποτελεί και το γεγονός ότι στην Αττική, που έχει «στεγνώσει» από κατοικίες, είναι λίγα τα κενά σπίτια σε σχέση με την υψηλή ζήτηση που καταγράφεται. 

Αναλυτικά, στην Αττική οι «κενές» κατοικίες ανέρχονται σε 255.298 και από αυτές, διαθέσιμες για ενοικίαση είναι μόνο οι 130.500. Περίπου οι μισές, 61.255 βρίσκονται στον κεντρικό τομέα της Αθήνας, ενώ 15.528 είναι τα κενά σπίτια στον νότιο τομέα και στον Πειραιά. Δυσκολότερη είναι η εύρεση ακινήτου προς μίσθωση στον δυτικό και βόρειο τομέα, όπου τα κενά σπίτια, σύμφωνα με την απογραφή του 2021 που έκανε η ΕΛΣΤΑΤ, ανέρχονται σε 11.997 και 11.150 αντίστοιχα. Ακόμα λιγότερα είναι τα κλειστά ακίνητα στη Δυτική και Ανατολική Αττική με τον αριθμό τους να περιορίζεται στα 9.188 και 3.234 αντίστοιχα. 

Τροχοπέδη για το άνοιγμα των κλειστών σπιτιών αποτελεί και η παλαιότητά τους, καθώς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, από τα 6,6 εκατομμύρια, μόλις τα 27.754 χτίστηκαν μετά το 2016 και δεν χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες. Κι αυτό, μάλιστα, δε σημαίνει  ότι είναι απαραιτήτως κενές, καθώς η απογραφή περιλαμβάνει και δευτερεύουσες κατοικίες, αλλά και εξοχικά. 

Σε ό,τι αφορά στα στην τριετή φοροαπαλλαγή των ιδιοκτητών που θα ανοίξουν τα σπίτια τους για μακροχρόνια μίσθωση, στις προϋποθέσεις περιλαμβάνονται ότι τα ακίνητα θα πρέπει να ήταν κλειστά για τρία χρόνια, να έχουν επιφάνεια μέχρι 120 μέτρα, να διατεθούν σε νέες μισθώσεις για μια τριετία μέχρι το τέλος του 2025 και να ανήκουν σε φυσικό πρόσωπο. Εκπρόσωποι της κτηματαγοράς επισημαίνουν, από την πλευρά τους, ότι θα πρέπει να είναι πιο ελαστικοί οι όροι για να πετύχει το εν λόγω μέτρο, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να μειωθεί η τριετία που προβλέπεται να είναι κλειστό το σπίτι και να συμπεριληφθούν όχι μόνο τα ακίνητα των φυσικών προσώπων, αλλά και των νομικών και ιδιαίτερα των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ