today-is-a-good-day
26.8 C
Athens

Ν.Παναγιωτόπουλος: Οι συγκρούσεις στη Μ. Ανατολή συμβάλλουν σε μία ενδεχόμενη αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη

Για τις διεθνείς και περιφερειακές προκλήσεις, που όπως είπε εντείνονται μίλησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά την 3η συνάντηση των «Εφαρμοσμένων Ελληνο-Γαλλικών διαλόγων», η οποία διεξάγεται στην Αλεξανδρούπολη.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται εν μέσω μεγάλων γεωπολιτικών εντάσεων, κάτι που αποτυπώνεται και στον εύστοχο τίτλο της, «Στη διασταύρωση των νέων εντάσεων», τόνισε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας και τον κεντρικό ρόλο των κρατών μελών στη διαχείρισή τους.

«Είμαστε μάρτυρες μιας ιστορικής συγκυρίας όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να βρει κοινές λύσεις, με αλληλεγγύη και συνεργασία, προκειμένου να προστατεύσει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τις αξίες της», επεσήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος, συμπληρώνοντας:

«Η ένταση που βιώνουμε στη διεθνή σκηνή είναι πρωτόγνωρη. Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει βαθιές συνέπειες για την ευρωπαϊκή ήπειρο και όχι μόνο. Ο πόλεμος συνεχίζεται, προκαλώντας ανθρώπινο πόνο και μια γενικευμένη αστάθεια, την οποία οι ευρωπαϊκές χώρες, με την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή, καλούνται να αντιμετωπίσουν. Η ενεργειακή κρίση, οι παγκόσμιες προμήθειες και οι μεταναστευτικές ροές αποτελούν άμεσες συνέπειες που επηρεάζουν τις ζωές μας».

Αναφέρθηκε ακόμα και στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή που είναι πιθανό να «συμβάλλουν σε μία ενδεχόμενη αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, με την Ελλάδα να συνεχίζει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο ως χώρα υποδοχής».

Ο υπουργός είπε ακόμα ότι η Ελλάδα, ως χώρα που βρίσκεται σε κομβικό σημείο των μεταναστευτικών διαδρομών, διαμορφώνει μια πολυδιάστατη πολιτική μετανάστευσης που βασίζεται σε τρεις κεντρικούς άξονες.

«Την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και την πάταξη των δικτύων των διακινητών. Η χώρα μας, σε στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους και διεθνείς οργανισμούς, καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για την προστασία των συνόρων και την αντιμετώπιση των παράνομων κυκλωμάτων διακίνησης. Οι πρόσφατες προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο υπογραμμίζουν τη σημασία αυτών των δράσεων, ενώ η ασφάλεια και ο έλεγχος των συνόρων παραμένουν κεντρικά ζητήματα. Τη βελτίωση της οργάνωσης και των διαδικασιών της νόμιμης μετανάστευσης. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο που θα επιτρέπει τη νόμιμη και ελεγχόμενη μετανάστευση, η οποία θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας. Η μετανάστευση μπορεί να είναι πηγή ανάπτυξης, αρκεί να είναι οργανωμένη και διαφανής. Και τέλος, την ομαλή ένταξη προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες, όπως τα ασυνόδευτα ανήλικα. Η ένταξη αποτελεί βασικό πυλώνα για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της ειρήνης, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη αντιμετωπίζει σημαντικές δημογραφικές προκλήσεις», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ