today-is-a-good-day
25.6 C
Athens

Χ.Δούκας: «Θέλουμε μια Αθήνα με επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι τα οχήματα

Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή Αθηναίων και επισκεπτών στη μεγάλη γιορτή «Η Αθηνάς Χωρίς Αυτοκίνητο», που διοργανώθηκε από τον Δήμο Αθηναίων μέσω του This is Athens – City Festival και της Αναπτυξιακής Αθήνας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο (22/9).

Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν σε περισσότερες από 20 εντυπωσιακές εκδηλώσεις, από τις 8.00 το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και τις 8.00 το βράδυ της Κυριακής, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Αθήνα μπορεί να γίνει μία καλύτερη και πιο λειτουργική πόλη χωρίς αυτοκίνητα.

Επί ένα 24ωρο, η οδός Αθηνάς, (από το ύψος της Ευριπίδου μέχρι την Ερμού) μετατράπηκε σε έναν δρόμο γιορτής, στον οποίο δεν είχαν καμία θέση τα αυτοκίνητα, αλλά μόνο τα ποδήλατα, τα πατίνια και τα ρόλερς.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, τόνισε: «Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε την Αθήνα από μία πόλη αυτοκινητοκεντρική σε ανθρωποκεντρική. Η ‘’Αθηνάς Χωρίς Αυτοκίνητο” είναι μόνο η αρχή. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε μια πόλη όπου ο δημόσιος χώρος θα ανήκει σε όλους, που θα βασίζεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα ποδήλατα και σε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης. Θέλουμε μια Αθήνα με επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι τα οχήματα».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Αναπτυξιακής Αθήνας Α.Ε. Ιωάννης Γεώργιζας, ανέφερε: «Για ένα 24ωρο, η Αθήνα έγινε μία πόλη περισσότερη φιλική για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, στέλνοντας από την οδό Αθηνάς ένα δυνατό μήνυμα υπέρ της πράσινης και βιώσιμης μετακίνησης. Ευχαριστούμε θερμά τις Αθηναίες και τους Αθηναίους που άφησαν το αυτοκίνητό τους και πήραν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να έρθουν στο Μοναστηράκι και να γίνουν μέρος αυτής της μεγάλης γιορτής».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του δήμου, στις εκδηλώσεις «Αθηνάς Χωρίς Αυτοκίνητο» συμμετείχαν περισσότερα από 15.000 άτομα από όλες τις ηλικίες. Για πρώτη φορά, κάτοικοι και επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε μια ομαδική «πατινοδρομία» η οποία άνοιξε τις εκδηλώσεις το βράδυ του Σαββάτου.

Μικροί και μεγάλοι διέσχισαν την οδό Μητροπόλεως με ποδήλατα, πατίνια, σκέιτ και ρόλερ, από το Σύνταγμα έως την οδό Αθηνάς. Εκεί, η βραδιά συνεχίστηκε με ένα μεγάλο street party με τη μουσική κολεκτίβα «Αγία Φανφάρα» που ξεσήκωσε τους παρευρισκόμενους με τους δυνατούς βαλκανικούς ρυθμούς της.

Μετά τα μεσάνυχτα η οδός Αθηνάς, στο σημείο μεταξύ Ερμού και Ευριπίδου, μετατράπηκε σε έναν υπαίθριο κινηματογράφο στον οποίο προβλήθηκαν οι κλασικές ταινίες «Τα φώτα της πόλης» και «Τα φτερά του έρωτα». Λίγο πριν από το ξημέρωμα, ο αφηγητής Ταξιάρχης Μπεληγιάννης διηγήθηκε ξεχωριστές ιστορίες για ενηλίκους.

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο, ορχήστρα De Prοfundis Ensemble παρουσίασε μερικά από τα πιο γνωστά έργα της κλασικής μουσικής, ενώ η αρμόδια σύμβουλος, Άρτεμις Σκουμπουρδή αφηγήθηκε την ιστορία των κτιρίων της οδού Αθηνάς.

Παράλληλα υπήρξαν εκπαιδευτικές δράσεις μεταξύ των οποίων εργαστήριο κυκλοφοριακής αγωγής για παιδιά, bike workshop (αγώνες ισορροπίας με ποδήλατο), bike art για παιδιά και ενηλίκους, face painting, αφήγηση παραμυθιών για παιδιά, βιωματικές δραστηριότητες και θεατρικό παιχνίδι με θέμα την εναλλακτική μετακίνηση. Επίσης πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια εκμάθησης σκέιτ και ρόλερ, καθώς και αγώνας βραδυπορίας με ποδήλατα.

Ο Dinoverse, η γνωστή μασκότ του Kids Radio, περιηγήθηκε κατά μήκος της οδού Αθηνάς ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ραδιοφωνικοι σταθμοί της πόλης πλαισίωσαν τη γιορτή η οποία έκλεισε με τους Locomondo.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ