today-is-a-good-day
20.9 C
Athens

Διπλωματικός «μαραθώνιος» Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη: Ελληνοτουρκικά – Κυπριακό – Μ. Ανατολή και επενδύσεις

Εντατικές είναι οι προετοιμασίες στο Μαξίμου για το κρίσιμο ταξίδι του Πρωθυπουργού  στη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και την ομιλία του στις 26 Σεπτεμβρίου.

Του Κώστα Πασίση 

Η συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γ.Σ  του ΟΗΕ αποτελεί κομβικής σημασίας ευκαιρία για την ανάδειξη των ελληνικών θέσεων σε σημαντικά  παγκόσμια ζητήματα (πόλεμοι σε Ουκρανία-Μ. Ανατολή), την εμβάθυνση των διεθνών συνεργασιών και την προώθηση των στρατηγικών στόχων της Ελλάδας στη διεθνή σκακιέρα.

Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει το διάστημα 2025-2026 την θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με αφορμή αυτό το γεγονός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμάται ότι ένα «κομμάτι» της ομιλίας του θα είναι εστιασμένο στις παγκόσμιες γεωπολιτικές  προκλήσεις, αναδεικνύοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ωστόσο το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της επίσκεψης  επικεντρώνεται στο πιθανό ραντεβού του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Μια συνάντηση που θα γίνει στη σκιά της επίθεσης του Ομέρ Τσελίκ, εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας στον Έλληνα υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια, για την παρουσία του στο Καστελόριζο, τις δηλώσεις για την ΑΟΖ και  για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας, λες και η Ελλάδα για να πάρει φρεγάτες και F-35, θα πρέπει να πάρει την άδεια του Σουλτάνου…

Η Αθήνα επιδιώκει να διατηρηθεί το ήπιο κλίμα με τη γειτονική μας και τη συνεργασία στο μεταναστευτικό, αλλά ο Πρωθυπουργός προσέρχεται στο διάλογο με τον τούρκο πρόεδρο με συγκεκριμένες πάγιες θέσεις-κόκκινες γραμμές.

«…είναι δεδομένο ότι τα νησιά έχουν δικαίωμα για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα και πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα, ξανά και ξανά, είτε απαντώντας σε φωνές, οι οποίες ξεφεύγουν, είτε συμμετέχοντας σε μια διαδικασία διαλόγου, η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να βάλει στο ζύγι ζητήματα κυριαρχίας, ούτε πρόκειται ποτέ, ούτε καν να διαπραγματευτεί το να συζητήσει αυτά τα οποία θεωρούμε ως κόκκινες γραμμές», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε:» Είναι σαφές, μην μπερδεύουμε τον διάλογο με την αφέλεια ή μην ταυτίζουμε τον διάλογο με τη συμφωνία».

Σύμφωνα με αναλυτές η συνάντηση αυτή  θεωρείται σημαντική  για την ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.

Οι «υψηλές» συναντήσεις Μητσοτάκη

Η επανεκκίνηση  των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού αναμένεται να τεθεί επι τάπητος στο τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Γκουτέρες.

Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν δηλώσει πολλές φορές ότι υποστηρίζουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με στόχο την επίτευξη μιας λύσης που θα εξασφαλίζει την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.

Ωστόσο, η τουρκική πλευρά συνεχίζει να προωθεί τη θέση για λύση δύο κρατών, η οποία αντίκειται στις αρχές και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει διμερείς επαφές με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αλλά και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, λόγω του πολέμου που μαίνεται στη Μέση Ανατολή.

Αν και λόγω των τελευταίων ραγδαίων εξελίξεων, μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στα προγραμματισμένα ραντεβού…

Επίσης ο Πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με επενδυτές στη Νέα Υόρκη, όπου θα παρουσιάσει το νέο οικονομικό τοπίο της Ελλάδας. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έχει ανοίξει νέους ορίζοντες για την ελληνική οικονομία.

Στόχος αυτών των συναντήσεων είναι να ενισχυθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών για την Ελλάδα.

Τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει επαφές με εκπροσώπους της ομογένειας, ενώ θα μιλήσει και στις ελληνικές κοινότητες των ΗΠΑ

Αλλωστε, η  ομογένεια αποτελεί διαχρονικά έναν σημαντικό σύμμαχο της Ελλάδας στο εξωτερικό, ενώ η ενίσχυση των δεσμών με την ελληνική διασπορά είναι σταθερά ψηλά στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ