Να υποβαθμίσει το ζήτημα της ερώτησης των 11 βουλευτών της ΝΔ για τα «κόκκινα» δάνεια και την προστασία των δανειοληπτών, επιχειρεί η κυβέρνηση, προσπαθώντας να διατηρήσει το κλίμα ελέγχου και σταθερότητας εντός της ΝΔ και να περιορίσει τις λάθος εντυπώσεις ή ζημιές…
Του Κώστα Πασίση
«…κάποιοι ψάχνουν δράκους στη ΝΔ αλλά δεν υπάρχουν», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ πρόσθεσε ότι δουλειά των βουλευτών είναι να καταθέτουν ερωτήσεις στους υπουργούς και καλά κάνουν…
Στη γραμμή Μαξίμου και η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία δήλωσε ότι «οι βουλευτές της ΝΔ δεν είναι στρατιωτάκια»…
Ωστόσο η απόφαση των 11 να θέσουν δημόσια, το ζήτημα των «κόκκινων« δανείων, σίγουρα δε μπορεί να περάσει απαρατήρητη.
Η κίνηση αυτή ενδεχομένως να σηματοδοτεί μια αξιοσημείωτη αλλαγή στη μέχρι …χθες συμπεριφορά των βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι γενικότερα απέφευγαν να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση.
Για κάποιους εντός ΝΔ, η ερώτηση αποτελεί ένα σημάδι αυξανόμενης δυσαρέσκειας εντός του κόμματος.
Αυτό είναι ένα σενάριο που απεύχονται στο Μαξίμου, που δε θέλει να προσθέσει ένα ακόμη πρόβλημα, εκτός αυτών που καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις όπου επτά στους δέκα πολίτες είναι δυσαρεστημένοι με την πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και γενικότερα των προβλημάτων της οικονομίας.
Ενώ στη μέτρηση της MRB, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 21,7%, και το ΠΑΣΟΚ 12%. Δηλαδή ένα μονοψήφιο ποσοστό διαφοράς της τάξεως του 9,7%…
Ακολουθούν, η Ελληνική Λύση 8,2%, το ΚΚΕ 7,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 7%, η Πλεύση Ελευθερίας 4%, η Φωνή Λογικής 3,5% και η Νίκη 3,1%.
Η …καλή εκδοχή της πρωτοβουλίας των έντεκα βουλευτών, που είναι γνωστοί για τις πιο συντηρητικές θέσεις τους (η λεγόμενη Λαϊκή Δεξιά), είναι ότι αντέδρασαν με το συγκεκριμένο τρόπο επειδή εισπράττουν τη δυσαρέσκεια στις τοπικές κοινωνίες τους…
Τα «κόκκινα» δάνεια είναι ένα μεγάλο κοινωνικό ζήτημα που απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη, πρωτίστως τις ευπαθείς ομάδες, και στη βάση αυτή οποιοσδήποτε μπορεί να υποστηρίξει ότι η ερώτηση των βουλευτών ήταν εύλογη.
Δυσαρέσκεια ή πολιτικό «σήμα»
Σε πολιτικό επίπεδο πάντως, η προαναφερθείσα πρωτοβουλία των 11 βουλευτών μπορεί να υποκρύπτει, έκτος της απογοήτευσης από την κυβερνητική πολιτική, και τη διάσταση ότι η κυβέρνηση κινείται μακριά από τις παλαιές ιδρυτικές αξίες της ΝΔ.
Επισημαίνεται ότι έκτος του Νικήτα Κακλαμάνη, κανείς άλλος από τους 11 βουλευτές δεν είχαν ψηφίσει το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, γεγονός που υποδεικνύει την επιθυμία τους για στροφή σε πιο συντηρητικές κατευθύνσεις.
Ενδιαφέρον πάντως έχει και η ηχηρή διαφοροποίηση του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη ο οποίος μιλώντας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, πήρε αποστάσεις από την απάντηση Χατζηδάκη.
«…στην ουσία της απάντησης, αυτή ξεκινάει με το πώς διασώθηκαν οι τράπεζες από τα “κόκκινα” δάνεια, ενώ εμείς ρωτούσαμε για τον κόσμο. Είχαμε κάνει 5 πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα στα οποία δεν πήραμε απάντηση», ανέφερε μεταξύ άλλων αιχμών για την κυβέρνηση…
Ο βουλευτής Μαγνησίας, Χρήστος Μπουκώρος πάντως σε δηλώσεις του προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, αφού ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κανένα “σήμα” στην κυβέρνηση, τόνισε ότι το σήμα αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα».
Στο παρασκήνιο της ΝΔ κυκλοφορεί η πληροφορία ότι οι «αιρετικές» προς την κυβέρνηση ερωτήσεις θα έχουν και συνέχεια…
Στην προκειμένη περίπτωση είναι προφανές πως η ηγεσία της ΝΔ καλείται να διαχειριστεί μια ιδιαίτερα δύσκολη εξίσωση.
Από τη μια πλευρά, είναι η ανάγκη για τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η προσήλωση σε μια συγκεκριμένη οικονομική πολιτική.
Από την άλλη, η αυξανόμενη δυσαρέσκεια μερίδας πολιτών, την οποία εκφράζουν πλέον και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.
Επιπλέον ο χειρισμός των κόκκινων δανείων αποτελεί μια κρίσιμη δοκιμασία για την κυβέρνηση, η οποία καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες των πολιτών, προστατεύοντας ταυτόχρονα τις ευπαθείς ομάδες από τα funds.
Υπενθυμίζεται πως οι 11 «γαλάζιοι» που υπογράφουν την ερώτηση για τα «κόκκινα» δάνεια είναι οι: Φωτεινή Αραμπατζή, Γιώργος Βλάχος, Βασίλης Γιόγακας, Θανάσης Δαβάκης, Νικήτας Κακλαμάνης, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καράογλου, Χρήστος Μπουκώρος, Μάριος Σαλμάς, Ευριπίδης Στυλιανίδης και Μάξιμος Χαρακόπουλος. Οι περισσότεροι εξ αυτών θεωρείται πως κοιτάνε προς τη «λαϊκή δεξιά», ενώ αυτό που μένει να φανεί είναι αν θα ακολουθήσουν κι άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες.