today-is-a-good-day
25.4 C
Athens

«Βυζαντινό» παρασκήνιο στο ΣΥΡΙΖΑ – Ποιος κινεί τα νήματα;

Με θέατρο «σκιών» μοιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις και τις υπόγειες διεργασίες για την ηγεσία του κόμματος. Δραματικές «φιγούρες» ο Στέφανος Κασσελάκης με τις αναρτήσεις και τα …υπονοούμενα του για τα επόμενα βήματα του, η «ομάδα των 87» με τις «ζυμώσεις» της για αποκλεισμό του έκπτωτου προέδρου. Και ο αθέατος Αλέξης Τσίπρας ο οποίος κινεί τα νήματα…

Του Κώστα Πασίση 

Ταυτόχρονα τα δημόσια «καρφιά» ένθεν κακείθεν, συνθέτουν το σκηνικό παραλόγου στην Κουμουνδούρου.

Λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, που θα αποφασίσει τους κανόνες διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών, ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίσθηκε με έναν νέο «γρίφο»…

«Θα κάνω τα πάντα για να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης της δική σας κι όλων των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που αγωνιούν για το μέλλον του κόμματος», εμφανίζεται να δηλώνει  σε βουλευτές του κόμματος οι οποίοι ανήκουν στο δικό του …στρατόπεδο.

Ωστόσο πρόκειται για μια νέα ασαφής δήλωση ως προς τα βήματα που προτίθεται να ακολουθήσει.

Τι σημαίνει στην πράξη ότι “θα κάνει τα πάντα”; Ποιες θα είναι οι κινήσεις του εντός του κόμματος; Θα είναι εκ νέου υποψήφιος υποψήφιος. Πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τα  συντροφικά …αδειάσματα από την «ομάδα των 87» και τις προκλήσεις Πολάκη.

Οι πολιτικοί φίλοι του, πάντως, αφήνουν να εννοηθεί ότι ο πρώην πρόεδρος θα διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του κόμματος…

Ένα «σενάριο» που ενισχύεται από το γεγονός ότι ο πρώην επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με βουλευτές και κομματικά στελέχη μετρώντας δυνάμεις. Ενώ λέγεται ότι κάνει και επαφές με φιλικά μέσα ενημέρωσης.

Ωστόσο, όπως τονίζεται από φίλους και εχθρούς, ο Στέφανος Κασσελάκης παραμένει …αίνιγμα και κινείται σε θολά νερά.

Η έλλειψη πολιτικής εμπειρίας και η απουσία σαφούς προγραμματικού λόγου είχε κόστος για τον ίδιο, καθώς έγινε σχεδόν εύκολος στόχος για τους αντιπάλους του, όπως φάνηκε από τους συσχετισμούς στην Κεντρική Επιτροπή.

Η  δυναμική του πάντως και η ικανότητά του να επικοινωνεί με το θυμικό της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο, τον καθιστούν απρόβλεπτο παίκτη, για όλο το πολιτικό σύστημα…

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Στέφανος Κασσελάκης αναμένεται έως το Σάββατο να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τις μελλοντικές προθέσεις του…

Στη …σκιά κινείται και η «ομάδα των 87» καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί το πρόσωπο που θα διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος.

Σύμφωνα με αυτά που κυκλοφορούν στην Κουμουνδούρου, η συγκεκριμένη ομάδα, σε ένα ιδιότυπο «κρυφτούλι», περιμένει να ανοίξει πρώτα τα χαρτιά του ο έκπτωτος πρόεδρος.

Μέχρι να γίνει αυτό, ακούγονται ονόματα, όπως του Σωκράτη Φάμελλου, του ευρωβουλευτή Νίκου Φαραντούρη ο οποίος προ ημερών δήλωσε ότι σκέφτεται πολύ σοβαρά να είναι υποψήφιος για την προεδρία.

Κουβέντα γίνεται επίσης για την Ολγα Γεροβασίλη αλλά και τον Νίκο Παππά.

Εκτός του υποψήφιου προέδρου, πολλές ζυμώσεις στην πλειοψηφούσα πλέον ομάδα γίνονται για τον ..αποκλεισμό Κασσελάκη από τη διαδικασία εκλογής. Και επειδή το σενάριο της διαγραφής του δε …βγαίνει και δε δικαιολογείται εύκολα για τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, αποφασίστηκε να ακολουθηθεί η ..εναλλακτική  οδός

Στελέχη της έθεσαν  στο τραπέζι της συζήτησης τους όρους υποψηφιότητας για την προεδρία του κόμματος, με αιχμή την διαφάνεια.

Στο επίκεντρο βρίσκονται ζητήματα όπως η υποχρεωτική κατάθεση Πόθεν Έσχες, η πιστοποίηση μη ύπαρξης χρεών προς το δημόσιο και η απαίτηση για λευκό ποινικό μητρώο.

Για όλα αυτά τα ζητήματα πάντως  αναμένεται να αποφασίσει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ