today-is-a-good-day
20.7 C
Athens

Έρχονται νέες ανατιμήσεις έως 10% στο κρασί – Μειωμένη έως 80% η παραγωγή οινοποιήσιμων σταφυλιών

Αδειάζει το βαρέλι της εγχώριας οινοποιίας, καθώς μετά το περυσινό ιστορικό χαμηλό παραγωγής κρασιού την περυσινή χρονιά, αναμένεται νέα μείωση και για την περίοδο 2024-2025. Εκπρόσωποι του κλάδου προειδοποιούν για ελλείψεις στην αγορά και για νέες ανατιμήσεις στα ράφια έως 10%.

Της Γωγώς Κατσέλη 

Η παρατεταμένη ζέστη του Ιουλίου και η έλλειψη βροχοπτώσεων φέρνει νέο πλήγμα στην παραγωγή, καθώς από τη Μακεδονία και κάτω η μείωση κυμαίνεται στο 50%, ενώ σε κάποιες περιοχές αγγίζει ακόμα και το 80%.

Σημειώνεται ότι ο όγκος της παραγωγής οίνου μειώθηκε πέρυσι στα 137.943 λίτρα και είναι ο χαμηλότερος όλων των εποχών, παρουσιάζοντας πτώση κατά 35,1% σε σχέση με το 2022-2023 που είχε διαμορφωθεί στα 212.680 λίτρα, ενώ σε επίπεδο πενταετίας η μείωση άγγιξε το 40,2%. «Μια συνήθης παραγωγή ανέρχεται στα 200.000 λίτρα. Αν φέτος καταφέρουμε και πιάσουμε τα 130.000 λίτρα κρασιού θα είναι θαύμα. Ωστόσο ο τρύγος συνεχίζεται και θα δούμε πώς θα διαμορφωθεί τελικά η παραγωγή », αναφέρει στο «ThePresident» ο διευθυντής της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), Παρασκευάς Κορδοπάτης.

Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, η λειψυδρία έχει «αφανίσει» το 10% του φυτικού κεφαλαίου, ενώ οι αποδόσεις των αμπελώνων στην Αττική έχουν υποχωρήσει από τα 400-500 κιλά το στρέμμα στα 150-200 κιλά.

Μείωση 80% στην Κρήτη 

Στο 80% ανέρχεται η μείωση της παραγωγής στην Κρήτη, η οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες παράγει 10.000-12.000 τόνους οινοποιήσιμων σταφυλιών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, Πρίαμο Ιερωνυμάκη, η μείωση ανέρχεται στο 80%. «Η απόδοση των αμπελώνων είναι κανονικά 2,5 τόνοι ανά στρέμμα και φέτος με δυσκολία φτάνει τα 400-500 κιλά. Ο καύσωνας σε συνδυασμό με τη λειψυδρία έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα στους αμπελώνες», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Αναπόφευκτες οι ανατιμήσεις

Η μείωση της παραγωγής ωθεί προς τα πάνω τις τιμές,  οι οποίες για τον παραγωγό έχουν αυξηθεί κοντά στο 1 ευρώ το κιλό από 0,80-0,85 ευρώ πέρυσι και 0,60-0,65 ευρώ το 2022, με εκπροσώπους του οινοποιητικού κλάδου να επισημαίνουν ότι δεν μπορούν να απορροφήσουν στο σύνολό τους τις αυξήσεις των τιμών προαναγγέλλοντας νέες αυξήσεις στα ράφια από 5% έως 10%.

Έτσι, ένα κρασί μεσαίας κατηγορίας (φιάλη των 750 ml) που σήμερα πωλείται από  8 έως 11 ευρώ και μέχρι πέρυσι από 7-10 ευρώ, με τα νέα δεδομένα ενδέχεται να φτάσει στα 9-12 ευρώ. Σύμφωνα με τους οινοποιούς, αν αυξήσουν πάνω από 10% τις τιμές τους, υπάρχει ο κίνδυνος να μειωθεί η κατανάλωση και να αυξηθεί το ποσοστό των πολιτών που θα στραφούν στο χύμα, το οποίο σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία αντιπροσωπεύει το 60% της εγχώριας κατανάλωσης.

Πάντως, ανατιμήσεις αναμένεται ότι θα υπάρξουν και στο χύμα κρασί, καθώς σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, όσο πιο φθηνό είναι το προϊόν, τόσο μεγαλύτερη είναι η πίεση για τους οινοποιούς.

ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΙΜΩΝ

ΚΡΑΣΙ ΜΕΣΑΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

2021-2022: 6-9 €/ φιάλη

2022-2023: 7-10 €/φιάλη

2023-2024: 8-11 €/ φιάλη

2024-2025*: 9-12 €/ φιάλη

*εκτίμηση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ