today-is-a-good-day
9.3 C
Athens

«Παράθυρο» στο… Διάστημα και δουλειά στην Ελλάδα – Από το brain drain στο brain gain

«Παράθυρο» στο… Διάστημα και δουλειά στον τόπο τους, την Ελλάδα, προσφέρει το «Εθνικό πρόγραμμα μικροδορυφόρων» σε νέους επιστήμονες δίνοντάς τους την ευκαιρία να δουλέψουν για την κατασκευή και λειτουργία δορυφορικών συστημάτων χωρίς να βρίσκονται μακριά από το σπίτι, την οικογένεια και τους οικείους τους, χωρίς να αλλάζουν την ζωή τους.

Ταυτόχρονα, ανοίγει και ο δρόμος για «επαναπατρισμό» λαμπρών επιστημονικών μυαλών, την επάνοδο Ελλήνων οι οποίοι μετανάστευσαν σε διάφορες χώρες του εξωτερικού αναζητώντας καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές. Πώς από το brain drain φτάσαμε στο brain gain; «Η δημιουργία ενός ελληνικού οικοσυστήματος διαστημικής τεχνολογίας, ενός σημείου αναφοράς για εταιρίες, ερευνητές και εργαζομένους από όλο τον κόσμο. Μέρος των εργασιών, όπως ο σχεδιασμός, η συναρμολόγηση, ο έλεγχος της σωστής λειτουργίας των μηχανισμών, θα πραγματοποιηθεί από τις εταιρίες κατασκευής των Μικροδορυφόρων στη χώρα μας. Νέοι που μεγάλωσαν και σπούδασαν στην Ελλάδα, άλλα έφυγαν στο εξωτερικό στη προσπάθεια ανεύρεσης καλύτερων όρων απασχόλησης, επιστρέφουν εμπλουτίζοντας το ανθρώπινο δυναμικό μας» έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Επιστήμονες με ειδικότητες στα οικονομικά, τον προγραμματισμό αλλά και μηχανικοί διαστημικής, οι οποίοι έχουν αφήσει το εξωτερικό και απασχολούνται ήδη στην Ελλάδα μιλούν για την απόφαση και την εμπειρία τους.

Μαρία Καταφυγιώτη, Contracts Officer:

«Είμαι ενθουσιασμένη που έχω την ευκαιρία να αξιοποιήσω τις γνώσεις και την εμπειρία που απέκτησα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) για συμβάλλω από τη θέση μου, ως Contracts Officer στην Open Cosmos ξανά στην Ελλάδα στην υλοποίηση αυτού του ιδιαίτερα και πολλαπλά σημαντικού έργου για την πατρίδα μου».

Να σημειώσουμε ότι η Open Cosmos είναι μια κορυφαία επιχείρηση διαστημικής τεχνολογίας, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και εγκαταστάσεις στην Ισπανία, την Πορτογαλία και τώρα και στην Ελλάδα. Έχει αναλάβει το έργο κατασκευής 7 ελληνικών μικροδορυφόρων παρατήρησης γης, οι οποίοι θα κατασκευαστούν εξολοκλήρου στην Ελλάδα.

Νίκος Κουγιώνης, Mechanical Engineer:

«Εγώ ήξερα από αρκετά νωρίς ότι ήθελα να ασχοληθώ με την αεροδιαστημική. Με την συμμετοχή μου σε φοιτητικές ομάδες αλλά και προσωπικά πρότζεκτ είχα κάποια εμπειρία να το επιδιώξω το όνειρο μου, αλλά δυστυχώς όχι στην Ελλάδα. Έτσι μόλις πήρα το πτυχίο μου πήγα στην Τουλούζ για δουλειά πάνω σε δορυφόρους. Καθώς όμως ήμουν πάντα με το ένα πόδι πίσω, γιατί μου έλειπε κυρίως η θάλασσα και καθημερινότητα μου εδώ, κοιτούσα αγγελίες στο LinkedIn μήπως βρω κάποια ευκαιρία. Όμως δεν περίμενα με τίποτα να βρω δουλειά που έναν χρόνο πριν υπήρχε μόνο στο εξωτερικό. Η πρώτη μου αντίδραση όταν είδα την αγγελία ήταν πως είναι κάποιο τυπογραφικό λάθος και έκανα αίτηση χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες. Όταν όμως έμαθα για το πρόγραμμα των μικρο δορυφόρων που θα ξεκινούσε κυριολεκτικά μάζεψα τα πράγματά μου και γύρισα. Όχι μόνο πλέον έχω dreamjob αλλά βοηθάω και την χώρα μου να αναπτύξει μια βιομηχανία που θα δώσει ευκαιρίες και σε άλλα άτομα σαν εμένα που μας συνεπαίρνει το διάστημα αλλά δεν μπορούσαμε να επιδιώξουμε καριέρα στην χώρα μας».

Νίκος Στυλιανού, Electronics Engineer

“Η θέση στην Open Cosmos με ενθουσίασε από την πρώτη στιγμή, καθώς ανταποκρίνεται στο πάθος μου για την τεχνολογία και την καινοτομία στο χώρο του διαστήματος. Έχοντας εργαστεί για ένα εξάμηνο στην Τσεχία, επέλεξα να επιστρέψω στην χώρα μου, θέτοντας ως στόχο να αξιοποιήσω τις γνώσεις και την εμπειρία που απέκτησα, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου εδώ».

Δρ. Ανεζίνα Σολωμονίδου, Ειδική Επιστήμονας για τις διαστημικές επιστήμες και τη διαστημική εξερεύνηση (ΕΛΚΕΔ) :

«Έπειτα από 12 χρόνια στο εξωτερικό, όπου εργάστηκα ως πλανητολόγος σε διαστημικές αποστολές της NASA στο Λος ‘Αντζελες και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) στη Μαδρίτη, η επιστροφή μου στην Ελλάδα δεν ήταν κάτι που σχεδίαζα άμεσα. Ωστόσο, η ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος, μιας εθνικής διαστημικής υπηρεσίας που τόσο χρειαζόταν η χώρα, αποτέλεσε έναν καθοριστικό παράγοντα για την απόφασή μου να επιστρέψω. Η Ελλάδα ανέκαθεν διέθετε το ανθρώπινο δυναμικό, το έργο, και τη φιλοδοξία να συνεισφέρει στην παγκόσμια διαστημική κοινότητα, αλλά έλειπε η απαραίτητη εθνική πλατφόρμα για την αξιοποίηση αυτού του δυναμικού. Σήμερα, με την λειτουργία του οργανισμού υπό την αιγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχουμε την ευκαιρία να διαμορφώσουμε το δικό μας όραμα για την εξερεύνηση και την επιστήμη του διαστήματος, συμμετέχοντας ενεργά στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες εξελίξεις, τόσο ερευνητικά όσο και τεχνολογικά. Είμαι χαρούμενη που φέρνω την εμπειρία μου πίσω στην Ελλάδα και συμβάλλω σε ένα έργο που έχει καθοριστική σημασία για το μέλλον της χώρας. Πρόκειται για ένα κρίσιμο βήμα για την Ελλάδα, και είμαι ενθουσιασμένη που αποτελώ μέρος αυτής της νέας σελίδας στην επιστημονική και τεχνολογική μας πρόοδο».

Να αναφέρουμε ότι από το 2019 η Ελλάδα έχει δραστηριοποιηθεί δυναμικά στο πεδίο του Διαστήματος, τόσο σε θεσμικό επίπεδο, με την ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος με ρόλο Εθνικής Διαστημικής Υπηρεσίας, όσο και με την κατακόρυφη αύξηση της εθνικής επένδυσης σε Διαστημικές Τεχνολογίες και Εφαρμογές.

Βασίλης Χαλουλάκος, επικεφαλής της ICEYE στην Ελλάδα από τον προσεχή Οκτώβριο.

Ο Βασίλης Χαλουλάκος επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από μία πολυετή πορεία στο εξωτερικό, η οποία περιλαμβάνει σπουδές και μια επιτυχημένη καριέρα στον τραπεζικό τομέα στο Λονδίνο, για να αναλάβει επικεφαλής της ICEYE στην Ελλάδα από τον προσεχή Οκτώβριο.

Μετά από σχεδόν 11 χρόνια στο εξωτερικό, και εμπειρίες από δύο μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπως το Βερολίνο και το Λονδίνο όπου πέρασε 4 και 7 χρόνια αντίστοιχα, ο Βασίλης πήρε την απόφαση να επιστρέψει στην Ελλάδα για να εργαστεί σε μια εταιρεία προηγμένης τεχνολογίας με παγκόσμιο αντίκτυπο. Έχοντας δουλέψει για χρόνια στην επενδυτική τραπεζική αλλά και στη διαχείριση ρίσκου, με την επιστροφή του στην Ελλάδα, ο Βασίλης φέρνει πίσω τεχνογνωσία και εμπειρίες που μπορούν να συνδυαστούν άμεσα με το εγχώριο ταλέντο για να δημιουργήσουν μια νέα δυναμική στην ελληνική αγορά.

Αλλά είναι και μια προσωπική απόφαση, καθώς ωριμάζουν οι συνθήκες για την έλευση κορυφαίων εταιρειών στη χώρα μας, θα δίνεται η δυνατότητα σε περισσότερους Έλληνες του εξωτερικού να επιστρέψουν και να έχουν μια σημαντική καριέρα στη χώρα τους, η οποία θα μπορεί πλέον να προσφέρει κορυφαίες ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης σε συνδυασμό με μια καλή ποιότητα ζωής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ICEYE, παγκόσμιος ηγέτης στις δορυφορικές λειτουργίες ραντάρ συνθετικού διαφράγματος (SAR) για την παρατήρηση της γης, την διαρκή εποπτεία και τις λύσεις κατά των φυσικών καταστροφών, ανακοίνωσε πρόσφατα την υπογραφή σύμβασης με τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό και το Ελληνικό Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης -μαζί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος- για το «Ελληνικό Εθνικό Δορυφορικό Διαστημικό Πρόγραμμα – ‘Αξονας 1.2».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ