Τους άξονες, πάνω στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση για να ρυθμίσει τα κόκκινα δάνεια, που είχαν λάβει αγρότες και συνεταιρισμοί από την πρώην Αγροτική Τράπεζα και από το 2012 έχουν περάσει στον ειδικό εκκαθαριστή PQH, περιέγραψε χθες σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας.
Της Γωγώς Κατσέλη
Τα «κόκκινα» δάνεια, που αγγίζουν τα 3,8 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν σε 26.000 ακίνητα, αφορούν σε 21.000 αγρότες και 750 συνεταιρισμούς, των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία έχουν δεσμευτεί λόγω των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής.
Αναλύοντας τον μηχανισμό που θα δημιουργηθεί σε συνεργασία με την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), ο κ. Τσίαρας ανέφερε ότι θα υπάρξουν:
- Νέο Πλαίσιο ρυθμίσεων / συμβιβαστικών εξοφλήσεων με σημαντική διαγραφή οφειλών στην βάση του λογιστικού υπολοίπου
- Συνδυαστική λύση επί παλαιών απαιτήσεων (λύσεις διαγραφής οφειλών) με ταυτόχρονη νέα τραπεζική χρηματοδότηση
- Προώθηση συνεργειών μεταξύ βιώσιμων Συνεταιρισμών
- Άμεση αξιοποίηση ακινήτων και εκμίσθωση αυτών προκειμένου για την αύξηση ταμειακών ροών
Σημείωσε, δε, ότι θα υπάρξουν και πρόσθετα εργαλεία, όπως η σύνδεση του Σχεδίου με καινοτόμα τραπεζικά προγράμματα όπως οι συμβολαιακές κάρτες και το κεφάλαιο κίνησης ειδικού σκοπού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «The President» το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διαχείριση των κόκκινων αγροτικών δανείων, θα περιλαμβάνει κούρεμα του κεφαλαίου, αλλά και των τόκων που έχει καταλογίσει η PQH από το 2012 μέχρι σήμερα, ανεξαρτήτως από το αν το δάνειο είχε ληφθεί με εμπράγματες εξασφαλίσεις ή όχι.
«Μέχρι τώρα ο ειδικός διαχειριστής PQH μπορούσε να κάνει κούρεμα στους τόκους που καταλόγιζε, ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε αγρότη ή συνεταιρισμού. Ωστόσο, το επιτόκιο που επέβαλε στα ληξιπρόθεσμα δάνεια άγγιζε το 11%, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η εξόφληση των δανείων αυτών», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος του πρωτογενούς τομέα στο «The President».
Αν και ακόμα δεν έχει αποφασιστεί το ύψος του κουρέματος των δανείων, πληροφορίες αναφέρουν ότι για τη διευθέτηση των οφειλών θα λαμβάνεται υπόψη η βιώσιμη οικονομική δυνατότητα του κάθε δανειολήπτη με βάση τα προσωπικά περιουσιακά του στοιχεία και την εισοδηματική του ικανότητα.
Διάρκεια αποπληρωμής
Επιπλέον, θα επεκταθεί κατά πολύ η διάρκεια αποπληρωμής των δανείων, ακόμα και στα 20-25 χρόνια. «Η PQH δεν μπορούσε να προχωρήσει σε ρύθμιση μεγαλύτερη των 10 ετών και σε λίγες μόνο περιπτώσεις έφταναν τη 12ετία, με ειδική άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος. Με το νέο σύστημα, ο δανειολήπτης θα μπορεί να εξοφλήσει το δάνειά του σε διάστημα έως τα 25 χρόνια.
Μάλιστα, για πρώτη φορά στους «κόκκινους» δανειολήπτες, αγρότες και συνεταιρισμούς, θα δοθεί η δυνατότητα αναχρηματοδότησης των δανείων τους. Δηλαδή θα μπορούν να λάβουν νέο δάνειο για να εξοφλήσουν το παλιό, και μάλιστα με ευνοϊκότερους όρους.
Πάντως, πέρα από τη διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων χρεών, στόχος της νέας ρύθμισης είναι και η απελευθέρωση των περιουσιακών στοιχείων των αγροτών και των συνεταιρισμών που μέχρι τώρα είναι δεσμευμένα, ώστε να διατεθούν στην παραγωγή.
Η παλιά ρύθμιση
Σημειώνεται ότι η τελευταία απόπειρα ρύθμισης των κόκκινων αγροτικών δανείων έγινε το 2018, επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων. Τότε, η ρύθμιση έδινε τη δυνατότητα διαγραφής κεφαλαίου μέχρι του ύψους της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη, μειωμένη μέχρι και 30% όταν υπήρχε εμπράγματη εξασφάλιση και 60% όταν ήταν χωρίς εξασφάλιση. Υπήρχαν, δε, δύο τρόποι αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων. Ο ένας αφορούσε στη ρύθμιση σε βάθος δεκαετίας σε συμπεφωνημένες δόσεις και ο άλλος στο συμβιβασμό που περιλάμβανε την εφάπαξ καταβολή του «κουρεμένου» ποσού.